Exoplanet Atmosphere

(SeaPRwire) –   (DALLAS) – Sebuah atmosfera tebal telah dikesan di sekitar planet dua kali ganda saiz Bumi di sistem suria berhampiran, menurut laporan penyelidik pada Rabu.

Planet super Bumi – dikenali sebagai 55 Cancri e – antara beberapa yang mempunyai atmosfera yang signifikan, dilindungi selimut karbon dioksida dan karbon monoksida. Jumlah tepatnya tidak jelas. Atmosfera Bumi adalah campuran nitrogen, oksigen, argon dan gas lain.

“Ini mungkin bukti paling kukuh sehingga kini bahawa planet ini mempunyai atmosfera,” kata Ian Crossfield, seorang ahli astronomi di Universiti Kansas yang mengkaji exoplanet dan tidak terlibat dengan kajian itu.

Penyelidikan itu .

Super Bumi merujuk kepada saiz planet – lebih besar daripada Bumi tetapi lebih kecil daripada Neptun. Suhu mendidih di planet ini – yang boleh mencapai sehingga 4,200 darjah Fahrenheit (2,300 darjah Celsius) – bermakna ia tidak mungkin menjadi tuan rumah kehidupan.

Sebaliknya, para saintis mengatakan penemuan itu merupakan tanda yang menggalakkan bahawa planet batu super Bumi lain dengan atmosfera tebal mungkin wujud yang mungkin lebih mesra.

Planet exoplanet 41 tahun cahaya jauhnya adalah lapan kali lebih berat daripada Bumi dan mengelilingi bintangnya Copernicus dengan begitu rapat sehingga ia mempunyai sisi siang dan malam kekal. Satu tahun cahaya hampir 6 trillion batu (9.7 trillion kilometer). Permukaannya dilindungi oleh lautan magma.

Untuk mengenal pasti komposisi atmosferanya, penyelidik mengkaji pemerhatian Teleskop Angkasa Webb sebelum dan selepas planet itu melewati bintangnya.

Mereka memisahkan cahaya yang dikeluarkan dari planet berbanding bintangnya dan menggunakan data itu untuk mengira suhu planet itu. Terdapat bukti bahawa haba planet itu diedarkan lebih sekata di seluruh permukaannya – trik parti atmosfera diketahui melakukannya.

Gas dari lautan magmanya mungkin memainkan peranan kunci dalam mengekalkan kestabilan atmosferanya. Menjelajahi super Bumi ini juga mungkin memberikan petunjuk bagaimana Bumi dan Marikh mungkin berkembang pertama kali dengan lautan magma yang kini sejuk, menurut saintis.

“Ini adalah tingkap yang jarang,” kata Renyu Hu, seorang ahli sains planetari di Jet Propulsion Laboratory NASA, yang menjadi sebahagian daripada kajian itu. “Kami boleh melihat ke fasa awal evolusi planet.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.