(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Polis memulakan pembersihan kem perkemahan pro-Palestin tentang Universiti George Washington awal Rabu dan menangkap puluhan penunjuk perasaan, beberapa jam selepas puluhan meninggalkan tapak dan berarak ke rumah Presiden Ellen Granberg.

Pegawai-pegawai di universiti di Washington, DC, telah memberi amaran tentang kemungkinan penggantungan bagi pelajar yang terlibat dalam aktiviti protes di University Yard.

“Walaupun universiti berkomitmen untuk melindungi hak pelajar kepada ekspresi bebas, kem perkemahan telah berkembang menjadi aktiviti haram, dengan peserta melanggar beberapa dasar universiti dan peraturan bandaraya,” kata universiti dalam kenyataan.

Media tempatan melaporkan beberapa penunjuk perasaan disembur dengan peper cili oleh polis ketika menghalang mereka memasuki kem perkemahan dan hampir 30 orang telah ditangkap, mengikut penganjur masyarakat.

Dalam kenyataan, Jabatan Polis Metropolitan Daerah Columbia mengatakan penangkapan dibuat kerana serangan ke atas pegawai polis dan kemasukan haram, tetapi bilangan penangkapan tidak diberikan serta merta. Jabatan itu mengatakan ia bergerak untuk menyebarkan penunjuk perasaan kerana “terdapat peningkatan beransur-ansur dalam ketegangan protes.”

Malam Selasa, penunjuk perasaan membawa tanda-tanda yang membaca “Bebaskan Palestin” dan “Jauhkan tangan daripada Rafah”, berarak ke rumah Granberg. Polis dipanggil untuk mengekalkan orang ramai. Tiada penangkapan dibuat.

Ini datang sementara Datuk Bandar Muriel Bowser dan Ketua Polis Pamela Smith tentang pengendalian Daerah Columbia terhadap protes di Universiti George Washington dalam perbicaraan Jawatankuasa Pengawasan dan Akauntabiliti Dewan Perwakilan pada petang Rabu.

Sebuah kem perkemahan pro-Palestin bermula selepas pentadbir yang pada mulanya mengamalkan pendekatan toleran mengatakan bantahan itu telah melintasi garis dan menimbulkan kebimbangan yang semakin meningkat tentang keselamatan.

Presiden Universiti Paul Alivisatos mengakui peranan sekolah sebagai pelindung kebebasan bersuara selepas pegawai-pegawai berpakaian riot menghalang akses ke Quad sekolah tetapi juga mengambil sikap cukup-cukup.

“Universiti kekal sebagai tempat di mana suara-suara yang berbeza mempunyai banyak saluran untuk menyatakan diri, tetapi kami tidak boleh membolehkan persekitaran di mana ekspresi sesetengah mendominasi dan mengganggu fungsi sihat masyarakat untuk yang lain,” tulis Alivisatos dalam mesej kepada masyarakat universiti.

Ketegangan terus meningkat dalam perbalahan dengan penunjuk perasaan di kampus-kampus di seluruh AS – dan – menjadi gerakan yang dilancarkan oleh bantahan di Universiti Columbia. Beberapa kolej bertindak segera terhadap bantahan terhadap . Di kalangan mereka yang telah menoleransi kem perkemahan, beberapa mula kehilangan kesabaran dan memanggil polis kerana kebimbangan tentang gangguan kepada kehidupan kampus, keselamatan dan keterlibatan bukan pelajar.

Sejak 18 April, lebih 2,600 orang telah ditangkap di 50 kampus, angka berdasarkan laporan AP dan kenyataan daripada universiti dan agensi penguatkuasaan undang-undang.

Tetapi bukan semua sekolah mengambil pendekatan itu, dengan beberapa membenarkan penunjuk perasaan mengadakan perhimpunan dan menganjurkan kem perkemahan mereka seperti yang mereka lihat patut.

Presiden Universiti Wesleyan, sebuah sekolah seni liberal di Connecticut, telah memuji demonstrasi di kampus – yang termasuk kem perkemahan pro-Palestin – sebagai tindakan ekspresi politik. Kem di sana telah berkembang dari kira-kira 20 kemah seminggu lalu ke lebih 100.

“Penyebab penunjuk perasaan penting – menarik perhatian kepada pembunuhan orang yang tidak bersalah,” Presiden Universiti Michael Roth menulis kepada masyarakat kampus pada Khamis. “Dan kami terus memberikan ruang kepada mereka untuk berbuat demikian, selama ruang itu tidak mengganggu operasi kampus.”

Sekolah Reka Bentuk Rhode Island, di mana pelajar mula menduduki sebuah bangunan Isnin, mengesahkan hak pelajar kepada kebebasan bersuara dan perhimpunan aman dan menyokong semua ahli masyarakat, kata jurucakap. Sekolah itu berkata Presiden Crystal Williams menghabiskan lebih lima jam dengan penunjuk perasaan malam itu membincangkan tuntutan mereka.

Selasa sekolah mengumumkan ia akan memindahkan kelas yang dijadualkan berlangsung di bangunan itu. Ia diliputi dengan poster membaca “Bebaskan Palestin” dan “Biarkan Gaza Hidup,” dan burung merpati dilukis dengan kapur berwarna di trotoar.

Kampus telah cuba taktik dari penenangan ke ancaman tindakan disiplin untuk menyelesaikan bantahan dan

Di Universiti Chicago, beratus-ratus penunjuk perasaan berkumpul selama sekurang-kurangnya lapan hari sehingga pentadbir memberi amaran kepada mereka untuk meninggalkan atau menghadapi penyingkiran. Selasa, penguatkuasaan undang-undang membongkar sekatan yang didirikan untuk mengekalkan penunjuk perasaan daripada Quad dan memindahkannya ke arah penunjuk perasaan, beberapa daripada mereka menjerit, “Naik, naik dengan pembebasan. Turun, turun dengan penjajahan!” Polis dan penunjuk perasaan mendorong ke belakang dan ke hadapan sepanjang sekatan ketika pegawai bergerak untuk menubuhkan kawalan semula.

___

Jurugambar Berita Associated Press di seluruh AS dan dunia menyumbang, termasuk Charles Rex Arbogast, Pat Eaton-Robb, Steve LeBlanc, Jeff Amy, Christopher Weber, Mike Corder, Barbara Surk, Rick Callahan, Sarah Brumfield dan Pietro de Cristofaro.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.