(SeaPRwire) –   KEJADIAN KEKERASAN meletus di UCLA semalam antara penunjuk perasaan pro-Palestin dan pro-Israel, dan polis berperisai datang tetapi tidak segera campur tangan.

Orang melempar kerusi dan mendorong serta menendang satu sama lain. Sesetengah bersenjatakan kayu memukul orang lain. Sebelum polis berperisai tiba, kumpulan menindih seorang yang terbaring di atas tanah, menendang dan memukul mereka sehingga orang lain mengeluarkan mereka dari pergaduhan.

“Tindakan keganasan mengerikan berlaku di kem semalam dan kami segera meminta bantuan pihak berkuasa,” kata Mary Osako, pegawai kanan UCLA, kepada akhbar kampus Daily Bruin.

Datuk Bandar Los Angeles Karen Bass berbual dengan naib canselor universiti itu dan berkata polis akan menyahut permintaan sekolah itu, menurut posting di platform sosial X daripada jurucakapnya Zach Seidl.

Pergaduhan itu berlaku hanya di luar kem penempatan, di mana penunjuk perasaan pro-Palestin mendirikan halangan dan papan kayu untuk perlindungan – dan penentang cuba menurunkannya.

Keselamatan diperketatkan Selasa di kampus selepas pegawai berkata ada “pergaduhan fizikal” antara faksi penunjuk perasaan.

Sementara itu, tunjuk perasaan pro-Palestin yang melemahkan Universiti Columbia berakhir dengan dramatik, dengan polis membawa perisai bergerak masuk ke bangunan yang penunjuk perasaan ambil alih malam sebelumnya dan membuat puluhan tangkapan. Di seberang negara, pergaduhan meletus awal Rabu antara kumpulan bertentangan di Universiti California, Los Angeles.

Pegawai New York memasuki kampus Columbia lewat Selasa selepas universiti meminta bantuan, menurut kenyataan dikeluarkan oleh jurucakap. Penempatan kem diturunkan, bersama Hamilton Hall di mana barisan pegawai menggunakan tangga untuk naik melalui tingkap tingkat kedua.

Penunjuk perasaan mendesak universiti Ivy itu berhenti berurusan dengan Israel atau syarikat yang menyokong perang di Gaza menawan dewan itu kira-kira 20 jam sebelumnya.

“Selepas Universiti mengetahui semalam bahawa Hamilton Hall telah diduduki, dicacatkan, dan diblok,” kata sekolah itu. “Keputusan untuk menghubungi NYPD adalah bertindak balas terhadap tindakan penunjuk perasaan, bukan sebab mereka menyokong.” Kami telah jelaskan bahawa kehidupan kampus tidak boleh terus terganggu oleh penunjuk perasaan yang melanggar peraturan dan undang-undang.”

Jurucakap polis Carlos Nieves berkata beliau tidak ada laporan awal mengenai sebarang kecederaan. Penangkapan berlaku selepas penunjuk perasaan menolak ultimatum awal untuk meninggalkan kem penempatan Isnin atau digantung dan terbongkar semasa universiti lain meningkatkan usaha untuk mengakhiri tunjuk perasaan yang diilhamkan oleh Columbia.

Fabien Lugo, pelajar tahun pertama perakaunan yang berkata beliau tidak terlibat dalam protes, berkata beliau menentang keputusan universiti untuk memanggil polis.

“Ini terlalu kuat,” katanya. “Ia terasa lebih seperti peningkatan daripada pengurangan tekanan.”

Polis telah menyapu kampus lain di seluruh AS dalam dua minggu kebelakangan ini, membawa kepada pergaduhan dan lebih 1,000 tangkapan. Dalam kes yang lebih jarang, pegawai universiti dan pemimpin tunjuk perasaan mencapai persetujuan untuk mengehadkan gangguan kepada kehidupan kampus dan upacara pengijazahan akan datang.

Hanya beberapa blok dari Columbia, di City College of New York, penunjuk perasaan dalam kebuntuan dengan polis di luar pagar utama kolej awam itu. Video dimuat naik di media sosial oleh wartawan berita di tapak kejadian lewat Selasa menunjukkan pegawai meletakkan sesetengah orang ke atas tanah dan mendorong yang lain ketika membersihkan orang dari jalan dan trotoar. Ramai penunjuk perasaan ditangkap dibawa pergi dalam bas bandaraya.

Selepas polis tiba, pegawai menurunkan bendera Palestin di atas tiang bendera City College, melipatnya dan melemparkannya ke atas tanah sebelum menaikkan bendera Amerika Syarikat.

Universiti Brown, ahli Ivy League lain, mencapai persetujuan Selasa dengan penunjuk perasaan di kampus Rhode Island itu. Penunjuk perasaan berkata mereka akan menutup kem mereka bertukar dengan pentadbir mengambil undian untuk mempertimbangkan pengunduran pelaburan dari Israel pada Oktober. Kompromi kelihatan tanda pertama kali universiti AS bersetuju mengundi pengunduran dalam kebangkitan tunjuk perasaan.

Tindakan polis Columbia berlaku pada ulang tahun ke-56 pergerakan serupa untuk menekan pendudukan Hamilton Hall oleh pelajar membantah rasisme dan Perang Vietnam.

Sebelum pegawai tiba di Columbia, Putera White House mengutuk kebuntuan di sana dan di Universiti Politeknik Negeri California, Humboldt, di mana penunjuk perasaan telah menduduki dua bangunan lebih seminggu sehingga pegawai dengan tongkat memasuki awal Selasa dan menangkap 25 orang.

Presiden Joe Biden percaya pelajar menduduki bangunan akademik adalah “pendekatan yang benar-benar salah,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby.

Kemudian, bekas Presiden Donald Trump memanggil rancangan Sean Hannity di saluran Fox News untuk memberi komen mengenai kekacauan Columbia ketika liputan langsung polis membersihkan Hamilton Hall disiarkan. Trump memuji pegawai.

“Tetapi ia tidak sepatutnya pernah mencapai tahap ini,” katanya kepada Hannity.

Tunjuk perasaan kampus kebangsaan bermula di Columbia bertindak balas terhadap serangan Israel di Gaza selepas Hamas melancarkan serangan maut terhadap selatan Israel pada 7 Oktober. Militan membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan mengambil kira-kira 250 tebusan. Bertekad untuk menumpaskan Hamas, Israel telah membunuh lebih daripada 34,000 orang Palestin di Jalur Gaza, menurut kementerian kesihatan tempatan.

Walaupun rundingan gencatan senjata kelihatan mendapat momentum, belum jelas sama ada perbualan itu akan mendorong pengurangan tunjuk perasaan.

Israel dan penyokongnya telah melabelkan tunjuk perasaan universiti sebagai anti-Semit, manakala pengkritik Israel mengatakan ia menggunakan dakwaan itu untuk menyekat tentangan. Walaupun sesetengah penunjuk perasaan ditangkap dalam kamera membuat komen anti-Semit atau ancaman keganasan, penganjur tunjuk perasaan, sesetengah daripada mereka Yahudi, berkata ia gerakan aman bertujuan mempertahankan hak Palestin dan membantah perang.

Di kampus Columbia, penunjuk perasaan mula mendirikan kem penempatan hampir dua minggu lalu. Sekolah menghantar polis membersihkan kemah berikutnya, menangkap lebih 100 orang, hanya untuk pelajar kembali.

Perundingan antara penunjuk perasaan dan kolej ke tahap kebuntuan beberapa hari lalu, dan sekolah menetapkan tarikh akhir untuk aktivis meninggalkan kem penempatan Isnin petang atau digantung.

Sebaliknya, penunjuk perasaan menentang ultimatum dan menawan Hamilton Hall awal Selasa, membawa perabot dan halangan logam.

Ilana Lewkovitch, pelajar “zionis kiri” di Columbia, berkata sukar untuk memberi tumpuan kepada sekolah selama berminggu-minggu. Peperiksaannya telah diganggu dengan seruan “katakan dengan lantang, katakan dengan jelas, kami mahu Zionis keluar dari sini.”

Lewkovitch, yang beragama Yahudi, berkata beliau mengharapkan tunjuk perasaan pro-Palestin semasa lebih.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.