(SeaPRwire) –   Presiden Vladimir Putin telah bersumpah untuk penggal kelima sebagai pemimpin Rusia.

Dalam majlis yang megah di Andreyevsky Hall di Istana Kremlin Besar, Putin bersumpah setia dengan meletakkan tangan kanannya ke atas perlembagaan Rusia. Majlis ini—yang banyak diboikot oleh diplomat Barat berikutan apa yang dikatakan pilihan raya pengawas pada bulan Mac—menandakan permulaan penggal enam tahun presiden baru.

“Kami adalah rakyat yang bersatu dan hebat dan bersama-sama kami akan mengatasi segala halangan, kami akan melaksanakan segala yang telah kita rancang. Bersama kami akan berjaya,” kata Putin, 71, dalam ucapannya.

Majlis itu berlangsung sehari selepas Rusia mengarahkan latihan senjata nuklear taktikal, dengan menyebut tindakan negara-negara Barat yang menyokong Ukraine. Negara-negara bersekutu telah memberikan sokongan ketenteraan meluas kepada Ukraine sejak pencerobohan penuh Rusia lebih dua tahun lalu.

“Ukraine tidak melihat sebarang asas undang-undang untuk mengiktiraf beliau sebagai presiden Rusia yang terpilih secara demokratik dan sah,” kata Kementerian Luar Ukraine.

Undian tiga hari itu melihat Putin mendakwa 87% undian selepas menghadapi tiada calon lawan yang boleh dipercayai.

Lawan utama Putin, , telah ditemui mati di penjara kutub Artik pada bulan Februari. Isterinya, pemimpin pembangkang buangan Yulia Navalnaya, memanggil Putin “penipu, pencuri, dan pembunuh” dalam kenyataan yang dikongsi pada hari sumpahannya.

“Kami percaya bahawa pengasingan Rusia, dan terutamanya pemimpinnya yang jenayah, perlu diteruskan,” kata Menteri Luar Lithuania Gabrielius Landsbergis, menurut Reuters. Negara-negara Baltik Estonia, Latvia dan Lithuania antara negara yang memboikot majlis itu.

“Penyertaan dalam upacara pelantikan Putin tidak dapat diterima untuk Lithuania. Keutamaan kami kekal menyokong Ukraine dan rakyatnya yang berjuang menentang agresi Rusia,” tambah Landsbergis.

Majlis itu turut menampilkan beberapa watak kontroversi, termasuk , yang menjadi warganegara Rusia pada tahun 2016 dan menyokong perang Kremlin di Ukraine.

Majlis itu berlangsung pada hari yang sama mahkamah Rusia mengumumkan akan menahan Sersan Gordon Black AS dalam penjara untuk didakwa atas tuduhan pencurian.

Askar berusia 34 tahun itu sepatutnya pulang ke Texas dari stesennya di Korea Selatan, tetapi sebaliknya menyimpang ke Rusia. Beliau ditahan pada 2 Mei di Vladivostok, berhampiran sempadan Rusia dengan Korea Utara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.