Reddit IPO Announcement  - Photo Illustration

(SeaPRwire) –   SAN FRANCISCO – Reddit dan pasaran daring yang pelbagai komunitinya itu sudah siap untuk memasuki wilayah berisiko tinggi – pasaran saham.

Syarikat itu menetapkan harga IPO pada $34 setiap saham pada hari Rabu dan saham akan mula diperdagangkan pada hari Khamis di Bursa Saham New York dengan tanda “RDDT”. Penyenaraian awam itu dijangka akan mencetuskan gelombang ulasan di platform Reddit sendiri, serta saluran media sosial yang bersaing.

IPO ini akan menguji kemampuan syarikat yang pelik ini untuk mengatasi sejarah hampir 20 tahun yang diwarnai oleh kerugian tanpa henti, huru-hara pengurusan dan sekali-sekala kecaman pengguna untuk membina perniagaan yang mampan.

Minat terhadap Reddit terutamanya berasal dari penonton besar yang dengan setia melawat perkhidmatan itu untuk membincangkan pelbagai subjek mulai dari meme yang lucu hingga kebimbangan eksistensial, serta mendapatkan saranan dari orang yang berfikiran serupa.

Kira-kira 76 juta pengguna memeriksa salah satu daripada kira-kira 100,000 komuniti Reddit pada bulan Disember, mengikut pendedahan peraturan yang diperlukan sebelum syarikat San Francisco itu menjadi awam. Reddit menyisihkan sehingga 1.76 juta daripada 15.3 juta saham yang ditawarkan dalam IPO untuk pengguna perkhidmatannya. Menurut adat IPO, saham yang tinggal dijangka akan dibeli terutamanya oleh dana bersama dan pelabur institusi lain yang bertaruh Reddit sudah siap untuk pasaran kewangan.

Potensi penjanaan wang Reddit juga telah menarik beberapa penyokong terkenal, termasuk CEO OpenAI Sam Altman, yang mengumpulkan pegangan sebagai pelabur awal yang telah menjadikannya salah seorang pemegang saham terbesar syarikat itu. Altman memiliki 12.2 juta saham Reddit, mengikut pendedahan IPO syarikat.

Pelabur awal lain dalam Reddit termasuk pengasas PayPal Peter Thiel, pelakon pemenang Anugerah Akademi Jared Leto dan penyanyi rap Snoop Dogg. Tiada satu pun daripada mereka disenaraikan antara pemegang saham terbesar Reddit menjelang IPO.

Menurut piawaian industri teknologi, Reddit masih sangat kecil untuk syarikat yang telah wujud selama ini.

Dengan sahamnya ditetapkan pada $34 setiap saham, Reddit akan mempunyai nilai pasaran $6.4 bilion. Sementara itu, Meta Platforms – yang perkhidmatan media sosial terbesarnya Facebook hanya bermula 18 bulan lebih awal daripada Reddit – mempamerkan nilai pasaran melebihi $1.2 trilion. Meta juga menjana pendapatan tahunan $135 bilion manakala Reddit masih di bawah $1 bilion.

Dan kemudian ada masalah ini: Reddit tidak pernah mendapat untung daripada jangkauannya yang luas sambil menumpukan kerugian berjumlah $717 juta. Jumlah itu telah membengkak daripada kerugian kumulatif $467 juta pada Disember 2021 apabila syarikat itu pertama kali memfailkan dokumen untuk menjadi awam sebelum membatalkan usaha itu.

Dalam dokumen terkini yang difailkan untuk IPO-nya, Reddit menyandarkan kerugian kepada fokus agak baru untuk mencari cara baru meningkatkan pendapatan.

Tidak lama selepas dilahirkan, Reddit dijual kepada penerbit majalah Conde Nast untuk $10 juta dalam perjanjian yang bermakna syarikat itu tidak perlu beroperasi sebagai perniagaan berdiri sendiri. Walaupun selepas Conde Nast ibu pejabat Advance Magazine Publishers memisahkan Reddit pada tahun 2011, syarikat itu menyatakan dalam failan IPO-nya bahawa ia tidak mula memberi tumpuan kepada penjanaan pendapatan sehingga tahun 2018. Usaha itu, kebanyakannya berpusat pada penjualan iklan, telah membantu platform sosial itu meningkatkan pendapatannya tahunan daripada $229 juta pada tahun 2020 kepada $804 juta tahun lalu. Tetapi syarikat berpangkalan di San Francisco itu juga mencatat kerugian gabungan $436 juta antara tahun 2020 hingga 2023.

Reddit menggariskan strategi dalam failannya dengan mengharapkan lebih banyak jualan iklan pada perkhidmatan yang dipercayainya syarikat akan menjadi magnet pemasaran yang kuat kerana ramai orang mencari saranan produk di sana.

Syarikat itu juga berharap dapat menjana lebih banyak wang dengan melisensi akses ke kandungannya dalam perjanjian serupa $60 juta yang baru-baru ini dicapai Google untuk membantu melatih model kecerdasan buatan. Tetapi ambisian itu, bagaimanapun, menghadapi cabaran hampir serta merta apabila Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan membuka siasatan ke dalam perjanjian itu.

Tahap semakin meningkat transaksi e-dagang di platform itu juga telah menyebabkan pengurusan Reddit mengkaji cara untuk memperoleh bahagian tindakan, mengikut failan IPO syarikat. “Kami percaya bahawa dalam masa, kami boleh menjana pendapatan berdasarkan isi padu perdagangan yang dijalankan di Reddit,” kata syarikat itu dalam dokumen tanpa menjelaskan bagaimana ia mungkin dicapai.

Reddit juga mengalami gelombang ketidakstabilan yang mencabar dalam kepimpinan yang mungkin menakutkan sesetengah pelabur berpotensi. Pengasas syarikat bersama Steve Huffman dan Alexis Ohanian – juga suami bintang tenis Serena Williams – kedua-duanya meninggalkan Reddit pada tahun 2009 ketika Conde Nast masih berkuasa, hanya untuk kembali beberapa tahun kemudian.

Huffman, 40, kini menjadi CEO, tetapi bagaimana dia mendapatkan jawatan itu menjadi pengingat bagaimana perkara boleh menjadi kacau di Reddit. Perubahan pemerintahan berlaku pada tahun 2015 selepas Ellen Pao meletak jawatan sebagai CEO di tengah-tengah kecaman pengguna yang memuakkan terhadap penyekatan beberapa komuniti dan pemecatan pengarah bakat Reddit. Walaupun Ohanian mengatakan beliau terutamanya bertanggungjawab atas pemecatan dan larangan itu, Pao menerima kebanyakan kemurkaan, membuka jalan untuk Huffman mengendalikan syarikat itu sekali lagi.

Walaupun surat pengasasnya yang membawa kepada IPO ini tidak menyinggungkannya, Huffman menyentuh kekacauan lalu syarikat itu dalam surat lain yang dimasukkan dalam usaha pembatalan Disember 2021.

“Senarai kesilapan kami selama bertahun-tahun panjang, dan begitu juga senarai cabaran yang telah kami hadapi,” tulis Huffman pada 2021. “Kami hidup cabaran ini secara awam dan mempunyai parut, pelajaran dan dasar kemaskini untuk membuktikannya. Sejarah kami mempengaruhi masa depan kami. Tentu sahaja akan ada lebih banyak cabaran yang akan datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.