Ethan Crumbley

(SeaPRwire) –   PONTIAC, Mich. — Hakim Mahkamah menjatuhkan hukuman seumur hidup kepada remaja Michigan Jumaat lalu untuk membunuh empat pelajar dan menakutkan yang lain di Sekolah Tinggi Oxford, selepas mendengar jamuan keterujaan yang menyayat dari ibu bapa dan mangsa yang cedera.

Hakim Kwame Rowe menolak permohonan peguam bela untuk hukuman yang lebih pendek dan memastikan bahawa Ethan Crumbley, 17, tidak akan mendapat peluang untuk dibebaskan dengan ikat jamin.

“Tindakan saya adalah apa yang saya pilih untuk buat. Saya tidak dapat menghentikan diri saya. … Saya adalah orang yang sangat buruk. Saya telah melakukan perkara yang teruk,” kata Crumbley, yang berusia 15 tahun ketika menyerang sekolahnya pada 2021, sebelum hukuman diumumkan.

Dia berkata maaf dan berjanji untuk menukar sikap semasa berada di dalam penjara.

Hukuman seumur hidup untuk remaja jarang diberikan di Michigan kerana Mahkamah Agung AS dan mahkamah tertinggi negeri berkata tindakan keganasan remaja perlu dipandang berbeza daripada jenayah orang dewasa. Tetapi pendakwa negeri Oakland berkata tiada-ikatan jaminan sesuai dengan kes Crumbley.

Keputusan Rowe diikuti dengan ucapan yang sangat berperasaan oleh keluarga mangsa yang meninggal dunia dan mangsa yang terselamat yang berkongsi bagaimana tragedi itu telah menjejaskan mereka.

“Pernyataan anda,” kata Rowe, “tidak jatuh ke telinga yang tuli.”

Crumbley mengaku bersalah kepada 24 tuduhan, termasuk pembunuhan jenayah pertama dan keganasan.

“Kami sangat sedih. Kami rindu Tate,” kata Buck Myre, bapa kepada Tate Myre. “Keluarga kami mempunyai lubang kekal yang tidak pernah boleh diperbaiki – selamanya.”

Nicole Beausoleil mengenang melihat mayat anak perempuannya, Madisyn Baldwin, di pejabat pakar perubatan, tangannya dengan kuku bercat biru menonjol dari selimut.

“Saya melihat melalui kaca. Jeritan saya seharusnya memecahkannya,” kata Beausoleil.

Jill Soave, ibu kepada Justin Shilling, memberitahu penembak bahawa dia telah melaksanakan seorang budak lelaki yang boleh membantunya menavigasi tahun-tahun remaja yang canggung.

“Jika anda begitu keseorangan, yang sangat malang dan tersesat, dan anda benar-benar memerlukan kawan, Justin akan menjadi kawan anda – jika sahaja anda meminta,” kata Soave.

Crumbley menunduk ketika Soave dan yang lain berucap. Dia juga akan mempunyai peluang untuk menyatakan diri kepada hakim dan mungkin menjelaskan mengapa dia percaya dia patut diselamatkan daripada hukuman seumur hidup.

Kylie Ossege menerangkan bagaimana dia telah mendesak Hana St. Juliana “ribuan kali” untuk terus bernafas semasa menunggu bantuan di atas karpet berlumuran darah. Rakan sekelasnya meninggal dunia.

Ossege, kini pelajar kolej, tercedera dan lumpuh dari kecederaan tulang belakang.

“Dapat menunggang kuda saya Blaze adalah terapi saya. Ia adalah kegembiraan tulen,” katanya tentang Blaze. “Saya tidak dapat melakukannya selama dua tahun.”

Peguam bela pertahanan Paulette Michel Loftin telah mendakwa Crumbley berhak mendapat peluang untuk dibebaskan dengan ikat jamin selepas “otak sakit” nya disembuh melalui kaunseling dan pemulihan.

Tetapi bapa St. Juliana mencemooh kemungkinan itu.

“Tidak boleh ada pemulihan,” kata Steve St. Juliana kepada hakim. “Tidak ada apa-apa yang boleh dilakukan defendan untuk memperoleh maaf saya. Umurnya tidak memainkan sebarang bahagian.”

Dalam diari, penembak menulis tentang keinginannya untuk melihat pelajar menderita dan kemungkinan bahawa dia akan menghabiskan hidupnya di penjara. Dia membuat video pada malam sebelum serangan, mengisytiharkan apa yang akan dilakukannya esok hari.

Lebih 20 orang memberikan kesan korban sehingga awal petang Jumaat. Sesetengah memakai baju menghormati pelajar yang meninggal dunia. Hakim seketika membenarkan gambar bingkai Myre ditempatkan berhampiran.

Penceramah mengenang hari itu dan kesannya dalam butiran besar dan kecil. Seorang wanita berkata dia masih berasa cemas hanya memasuki Meijer, kedai runcit besar di mana keluarga bertemu semula sebaik sahaja serangan berlaku.

Linda Watson berkata anak lelakinya, Aiden, yang tercedera di kaki, masih tidak pergi ke sekolah untuk seluruh hari. Dia mengenang keluarga menginap di hotel kerana palu angin yang digunakan di kawasan tetangganya kedengaran seperti senjata sebenar kepadanya.

“Aiden akan menghadapi ini seumur hidupnya. … Penembak – raksasa ini – harus merasai segala-galanya yang sukar dan menyakitkan untuk baki hidupnya,” kata Watson.

Seperti anak lelaki mereka, Jennifer dan James Crumbley dikurung di penjara daerah. Mereka dituduh memudahkan akses kepada senjata api di rumah dan mengabaikan kesihatan mental penembak.

Crumbley dan ibu bapanya bertemu dengan staf sekolah pada hari serangan selepas seorang guru mendapati lukisan ganas. Tetapi tiada seorang pun memeriksa beg punggungnya untuk senjata api dan dia dibenarkan kekal.

Serangan itu berlaku di Township Oxford, kira-kira 40 batu (60 kilometer) utara Detroit. Selain empat orang yang terbunuh, enam pelajar dan seorang guru lagi cedera.

Lembaga Sekolah Daerah Oxford melantik kumpulan luar untuk menjalankan siasatan bebas. Laporan pada Oktober mendapati “kesilapan setiap peringkat” – lembaga sekolah, pentadbir, staf – menyumbang kepada tragedi.

Tingkah laku Crumbley di kelas, termasuk melihat video serangan dan peluru dalam telefonnya, seharusnya mengenal pasti dia sebagai “ancaman keganasan yang berpotensi,” menurut laporan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.