Senate Continues Debate On Foreign Aid Package As It Moves Closer To Passage

(SeaPRwire) –   Senat AS pada Selasa meluluskan pakej bantuan tentera $95.3 bilion untuk Ukraine, Israel, dan Taiwan selepas sesi tanpa tidur yang jarang berlaku. Walaupun kelulusan rang undang-undang itu merupakan kemenangan untuk Pentadbiran Biden selepas berbulan-bulan rintangan daripada GOP terhadap $60 bilion yang ditujukan untuk Ukraine, rang undang-undang itu masih perlu diluluskan oleh Dewan Perwakilan yang dikuasai Republikan. Rintangan itu mengancam untuk menggugat apa yang telah mendefinisikan peranan Amerika Syarikat di dunia – dan identiti kebangsaan kita – sejak Presiden Franklin Delano Roosevelt mengisytiharkan kita sebagai “arsenal kebebasan” pada tahun 1940.

Seorang kawan dan rakan sekelas Ukraine baru-baru ini bertanya mengapa mana-mana warganegara Amerika Syarikat menyertai tentera apabila mereka dikelilingi oleh Mexico dan Kanada, dua negara yang tidak menimbulkan ancaman penjajahan. Sebagai seorang veteran Tentera Darat AS, saya mula-mula menganggap soalan ini lucu; kemungkinan jiran-jiran kita menyerang tidak pernah terlintas dalam fikiran saya, apatah lagi menjadi faktor dalam keputusan saya.

Ia kemudian membuat saya berfikir. Mengapa perkara itu tidak pernah saya pertimbangkan? Mengapa banyak warganegara Amerika Syarikat memutuskan untuk meletakkan nyawa mereka dalam bahaya dengan menyertai tentera apabila tidak ada peperangan yang dilancarkan di wilayah AS selama lebih satu abad? Terdapat penjelasan praktikal seperti gaji, penjagaan kesihatan dan faedah biasiswa, tetapi apabila anggota perkhidmatan ditanya mengapa mereka menyertai, “patriotisme” dan “rasa tanggungjawab” .

Rasa tanggungjawab ini berkaitan dengan perkhidmatan di luar negara. Ahli-ahli tentera tidak bersendirian dalam motivasi mereka untuk perkhidmatan antarabangsa. Warganegara swasta di Amerika Syarikat menyumbangkan derma per kapita lebih tinggi daripada mana-mana negara lain. Identiti yang sangat Amerika Syarikat berakar umbi pada kepercayaan bahawa apabila kita menganggap ketidakadilan global, ia menjadi tanggungjawab kita untuk campur tangan, dan pentingnya, bahawa kami berupaya berjaya apabila kami melakukannya.

Kepercayaan ini diperkukuhkan kepada Perang Dunia II, apabila Amerika Syarikat pertama kali muncul sebagai kuasa super utama dunia. Kami menubuhkan kedudukan global kami dengan mengisytiharkan bahawa ia menjadi tanggungjawab moral kami untuk mencegah fasisme menelan dunia dan menggunakan sumber daya tanpa tandingan kami untuk memastikan itu berlaku. Ia era yang kami banggakan kembali paling kerap dalam budaya pop, filem, dan . Kami telah menamakan mereka yang hidup melalui tempoh itu “generasi terhebat”. Inilah ideal Amerika yang telah kami pegang erat-erat sejak itu, berdasarkan tiga tiang asas: sebab moral yang jelas, sombong untuk percaya ia menjadi tanggungjawab kami untuk bertindak, dan sumber yang tidak dapat ditandingi yang diperlukan untuk merealisasikan visi kami.

Banyak usaha geopolitik kami sejak itu mengekalkan fasad yang sama – sumber yang lebih unggul dan penggunaan kehendak kami di seluruh benua – tetapi kekurangan raison d’être moral yang jelas di belakangnya. Usaha pembinaan negara yang salah arah di Vietnam dan Afghanistan, dan pencerobohan Iraq berdasarkan dalih palsu senjata pemusnah massal, semuanya menggarisbawahi kekurangan rasa tujuan. Perang di Ukraine berbeza. Penaklukan Rusia yang jelas jahat telah meragut nyawa puluhan ribu orang ketika Moscow cuba menghancurkan demokrasi dan mengambil alih kawalan jirannya semula. Ukraine tidak meminta tenaga kerja, hanya cara untuk sepenuhnya mengusir pencerobohan yang telah menawan hampir .

Semasa mengembara di seluruh Ukraine musim panas lalu dengan kumpulan bantuan bukan kerajaan, pemandangan sebuah bandar kecil di timur Ukraine menghantam saya sifat tidak membezakan serangan Rusia. Dua kanak-kanak berbasikal di pusat bandar yang musnah. Seorang budak memberitahu kumpulan sukarelawan kami apa setiap bangunan sekitar pernah menjadi – apartmen, hospital, pejabat pentadbiran bandar – dan di mana dia berada apabila artileri Rusia menghujani. Keluarganya terselamat. Ramai jiran-jirannya tidak. Negara-negara Eropah untuk mengekalkan Rusia di belakang dan mengelakkan nasib serupa, tetapi untuk menghentikan kemaraan Rusia dan mengekalkan kedaulatannya, Ukraine memerlukan sumber tentera yang hanya boleh disediakan oleh AS.

Tetapi kita berisiko meninggalkan Ukraine, dan dengannya, rakan-rakan NATO kita. Ideologi “Amerika Dahulu” Donald Trump meresap ke dalam hujah sayap kanan bahawa menyokong Ukraine meletakkan Dakwaan Matt Gaetz bahawa pakej bantuan “melemahkan kesiapan Amerika Syarikat.” Rand Paul bahawa tidak ada penghujung yang kelihatan untuk perang dan bahawa kita tidak mampu menyokong Ukraine dalam “kebuntuan tanpa akhir”. JD Vance kita perlu “menerima bahawa Ukraine akan terpaksa menyerahkan sebahagian wilayah kepada Rusia.” Jika ahli-ahli politik ini mahu membuat Amerika hebat lagi, bolehkah retorik kekalahan mereka menyimpang lebih jauh daripada apa yang mendefinisikan “generasi terhebat”?

Pembetulan untuk menentang sokongan lanjut telah ditolak dan ; kita telah menyediakan , dan majoriti wang yang ditetapkan untuk Ukraine sebenarnya . Sokongan kita telah membantu Ukraine mengurangkan sebahagian besar bekalan dan tenaga manusia musuh kami yang paling lama, tanpa kehilangan seorang askar Amerika pun. Apa yang paling membimbangkan tentang rintangan Republikan terhadap bantuan Ukraine bukanlah hujah kewangan yang lelah, tetapi keputusasaan kekalahan bahawa AS tidak lagi bersedia dan mampu untuk bangkit apabila diperlukan.

Apabila dunia menghampiri titik didih dan kepentingan AS semakin terancam di Timur Tengah, Eropah, dan Asia Pasifik, menunjukkan komitmen yang tidak goyah kepada sekutu kita seharusnya menjadi perkara yang jelas. Namun, ahli politik Republikan untuk menghalang pakej bantuan, dan kini merasakan bahawa kita memberi Ukraine terlalu banyak sokongan. Rusia kelihatan puas untuk , menunggu masa sehingga Ukraine kehabisan cara untuk mempertahankan dirinya.

masih percaya bahawa AS adalah kuasa untuk keamanan dan kestabilan global. Di hospital selepas pulih daripada pecahan artileri Rusia jatuh berhampiran paritnya, Yurii, seorang askar Ukraine dan bapa baru, memberitahu saya pada Ogos lalu bahawa sokongan Amerika penting “kerana kami merasa bahawa kami tidak bersendirian, bahawa kebenaran berpihak kepada kami.” Menghentikan sokongan untuk Ukraine tidak hanya akan menjadi kegagalan moral dan geopolitik, ia akan berfungsi sebagai jeritan terakhir, secara rasmi mengisytiharkan kematian mitos Amerika yang telah kami pegang erat selama generasi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.