Brazil's forward Robinho eyes the ball during the 2015 Copa America football championship match against Venezuela, in Santiago, on June 21, 2015. AFP PHOTO / LUIS ACOSTA (Photo credit should read LUIS ACOSTA/AFP via Getty Images)

(SeaPRwire) –   SAO PAULO — Bekas pemain bola sepak terkenal Robinho memulakan hukuman penjara sembilan tahun di negara asalnya Brazil pada Khamis, lebih 10 tahun selepas pertama kali didakwa merogol seorang wanita di Itali.

Berusia 40 tahun, Robinho meninggalkan bangunan apartmennya di bandar pantai Santos, di luar Sao Paulo, dalam sebuah kereta polis hitam selepas gagal menangguhkan hukuman sementara menunggu rayuan.

Mahkamah Tinggi Brazil membuat keputusan Rabu bahawa Robinho perlu menjalani hukuman di negara asalnya berikutan kesalahan merogolnya di Itali pada tahun 2017.

Hakim-hakim Mahkamah Rayuan Brazil di ibu negara Brasilia mengundi 9-2 untuk mengesahkan sabitan terhadap bekas pemain Real Madrid, Manchester City dan AC Milan ini.

Robinho dijatuhkan hukuman penjara sembilan tahun di Itali atas peranannya dalam serangan seks beramai-ramai pada tahun 2013 ketika bermain untuk AC Milan.

Lebih awal pada Khamis, Hakim Agung Luiz Fux menolak permohonan habeas corpus yang membenarkan bekas pemain itu kekal bebas sementara menunggu rayuan. Peguamnya mahu perbicaraan baru di Brazil atas dasar kedaulatan negara.

Seperti yang diperlukan undang-undang Brazil, Robinho dijangka akan menghabiskan jam-jam pertamanya dalam tahanan dalam perbicaraan dengan hakim untuk membincangkan kemungkinan ketidaksaahan dalam proses yang membawa kepada penangkapannya.

Robinho kemudiannya akan dibawa ke penjara, yang pihak berkuasa belum umumkan.

Brazil tidak mengekstradisi warganegara, yang mendorong Itali meminta penjaraannya di negara asalnya.

“Brazil tidak boleh menjadi tempat perlindungan untuk penjenayah,” kata hakim Mauro Campbell Marques ketika memberi undi pada Rabu.

Robinho menyerahkan paspornya kepada pihak berkuasa Brazil pada Mac 2023. Dia terus menafikan sebarang kesalahan dan menegaskan hubungan seksualnya dengan wanita di bar Milan adalah dengan kerelaan.

Bekas pemain itu berkata dalam temubual dengan TV Record yang disiarkan Ahad bahawa rasisme adalah punca sabitannya di Itali.

“Saya hanya bermain empat tahun di Itali dan saya bosan melihat cerita-cerita rasisme. Malangnya ia wujud sehingga hari ini. (Kes rogol) berlaku pada tahun 2013, kini kita berada pada tahun 2024. Orang-orang yang sama yang tidak berbuat apa-apa terhadapnya (rasisme) adalah orang yang menjatuhkan hukuman ke atas saya,” kata Robinho.

Robinho mencapai kemasyhuran negara pada tahun 2002 ketika berusia 18 tahun membawa Santos ke gelaran kebangsaan pertama sejak era Pelé. Dia berbuat demikian sekali lagi dua tahun kemudian. Dia memenangi Piala Konfederasi bersama Brazil dan meninggalkan untuk Real Madrid, di mana dia kurang berjaya. Pemain Brazil itu menyertai Manchester City pada tahun 2008 dan setahun kemudian didakwa merogol semasa keluar malam di Leeds. Polis tidak mengambil tindakan.

Robinho kembali ke Santos pada tahun 2010 untuk menjadi mentor kepada Neymar muda. Dia memenangi Piala Brazil sebagai rujukan untuk bakat muda itu dan memperoleh tempat dalam kesebelasan permulaan Brazil untuk Piala Dunia 2010. Pasukannya tersingkir pada suku akhir oleh Belanda.

Pemain Brazil itu menyertai AC Milan selepas Piala Dunia dan memenangi gelaran Serie A pada tahun itu. Berikutan kes rogol, dia kembali ke Santos bersama-sama tempoh di China dan Turki.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.