A Valisure researcher works in the New Haven–based lab.

(SeaPRwire) –   Jika anda baru-baru ini menjadi curiga tentang keselamatan produk di almari ubat anda, kemungkinan besar anda mempunyai Valisure, sebuah makmal kecil di New Haven, Conn., untuk berterima kasih. Atau menyalahkan.

Tersembunyi di sebuah taman pejabat yang tidak menarik, pasukan saintis Valisure kira-kira dua belas orang telah selama lima tahun terakhir mengesan bahan kimia yang mungkin menyebabkan kanser dalam ubat-ubatan yang banyak digunakan, pembersih tangan, , antiperspiran spray badan, shampoo kering, dan – baru-baru ini – rawatan jerawat. Apabila Valisure memberi amaran tentang penemuan yang menakutkan, banjir tajuk berita, saman, dan penarikan produk sering mengikuti. Syarikat itu membantu memecahkan ilusi bahawa : bahawa produk yang mereka beli telah melalui cukup ujian keselamatan untuk diproklamasikan tidak membahayakan.

“Kebanyakan pengguna menganggap bahawa kerana ia dijual, ia mesti selamat,” kata Teresa Murray, yang mengetuai pejabat pengawasan pengguna di pertubuhan bukan untung U.S. Public Interest Research Group (PIRG). “Sering kali, itu sangat tidak benar.”

Walaupun belanjawan tahunan beroperasi hampir $7 bilion, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) tidak menganalisis setiap syampu atau makanan tambahan yang dijual di kedai ubat tempatan anda. Sebenarnya, FDA tidak meluluskan kebanyakan kosmetik sebelum mereka mencapai rak – tidak kira menilai bagaimana ia akan memberi kesan kesihatan manusia selepas tahun penggunaan berterusan. Kehampaan maklumat ini telah melahirkan rangkaian pertubuhan bukan untung, kumpulan perlindungan pengguna, dan saintis bebas yang komited untuk memaklumkan orang ramai tentang bahaya potensi yang bersembunyi dalam produk mereka.

Dalam kumpulan ini, Valisure telah menjadi sangat berkesan dalam menarik perhatian. Pengujiannya telah menyebabkan penarikan produk daripada jenama berprofil tinggi, , dan perkongsian dengan organisasi besar dan sistem kesihatan Kaiser Permanente. Tetapi Valisure—pemangsa kecil yang membina reputasinya sebagai pembela kesihatan awam—juga telah membuat musuh. Pengkritik dan pengawal selia telah mengutuk kaedah uji kaji dan kesahan hasil saintifiknya, menimbulkan keraguan tentang keraguan yang sama yang telah dibangkitkan syarikat itu. Jadi setiap kali hasil Valisure membuat berita, rakyat Amerika ditinggalkan untuk menentukan seberapa kuatir mereka harus menjadi.

triptych of hands in blue gloves in the Valisure lab


Idea untuk Valisure tidak datang dari rancangan besar untuk mengubahsuai struktur pengawalseliaan berdekad-dekad, tetapi dari seorang kawan membebankan kepada yang lain.

Pada tahun 2015, David Light, seorang ahli biologi molekul, mendengar dari kawannya dan bekas rakan sekelas Universiti Yale Adam Clark-Joseph tentang masalah dengan ubatnya. Setiap beberapa kali, kata Clark-Joseph, dia mendapat bekalan yang memicu kesan sampingan dan menghantar keadaan kroniknya ke dalam kemerosotan. Dia berkata doktornya kebanyakannya mengangkat bahu terhadap insiden ini sebagai nasib malang sistem penjagaan kesihatan di mana bahawa jaminan kualiti adalah sukar. Light ingat menjadi jauh lebih terkejut daripada doktor rakannya.

“Ia adalah mengejutkan bagi kami berdua untuk menyedari bahawa FDA tidak menguji segala-galanya, dan kedai runcit dan farmasi tidak melakukan pengujian,” katanya. “Jadi siapa sebenarnya menguji produk, berbanding melihat kertas kerja?”

Light dan Clark-Joseph—kini presiden dan ketua analisis Valisure, masing-masing—mengasaskan Valisure pada tahun 2015 untuk memenuhi misi itu, menubuhkan pejabat di jalan dari alma mater mereka. Pada mulanya, Valisure menguji kualiti ubat, kemudian menjualnya melalui farmasi dalam talian mereka sendiri. Tetapi empat tahun selepas penubuhannya, Valisure membuat nama untuk dirinya dengan cara yang lebih berkesan.

Pada September 2019, saintis Valisure menggunakan “citizen petition”, yang boleh digunakan oleh orang awam untuk meminta tindakan daripada FDA, untuk mengumumkan mereka telah mendapati karsinogen NDMA dalam setiap bekalan ubat maag ranitidin yang diuji mereka. Kemudian peguam membawa pelbagai saman terhadap GSK dan Sanofi, syarikat farmaseutikal yang menjual ubat maag ranitidin popular Zantac, menghubungkannya dengan kes-kes kanser pelanggan mereka. (Banyak kes ini telah diselesaikan atau ditolak.) Pada April 2020, .

FDA telah menyatakan bahawa penarikan itu berdasarkan ujian mereka sendiri, bukan Valisure. Walaupun ujian FDA mendapati tahap NDMA yang lebih tinggi—cukup tinggi untuk memicu penarikan—ia jauh lebih rendah daripada Valisure. Ini kerana Valisure menggunakan amalan ujian yang sangat ekstrem, seperti memperdayakan ubat kepada haba, yang mungkin sebenarnya menghasilkan NDMA, kata FDA dalam .

Tetapi bagi orang ramai, penarikan ialah penarikan, dan Valisure telah menjadi orang pertama untuk memberi amaran. Skandal itu meningkatkan reputasi Valisure; Light masih menyimpan kenang-kenangan berjenama Zantac di pejabatnya sebagai bukti kesan makmalnya.

Pada tahun 2021, Valisure menjual perniagaan farmasinya untuk memberi tumpuan kepada pengujian produk. Kebanyakan—syukurlah—perniagaan ini adalah satu yang membosankan. Pelanggan Valisure terutamanya adalah organisasi, seperti sistem penjagaan kesihatan, yang membeli banyak ubat dan mahu mengetahui kandungan mereka. Kira-kira 90% masa, Light berkata, pengujian ini tidak berlaku apa-apa. Tetapi sekali-sekala, sering beroperasi atas hujah mereka sendiri, stafnya mendapati sesuatu yang membimbangkan. Selama beberapa tahun kebelakangan ini, Valisure telah mendapati karsinogen benzene dalam pelbagai produk pengguna, termasuk krim tabir suria, shampoo kering, dan rawatan jerawat, yang menyebabkan kitaran berita besar dan, dalam beberapa kes, penarikan produk.

Pelbagai kumpulan lain bekerja dalam ruang ini. Pakar dari Cosmetic Ingredient Review menilai keselamatan bahan-bahan yang digunakan dalam produk kecantikan, dengan pembiayaan daripada Majlis Perdagangan Produk Penjagaan Peribadi, kumpulan perdagangan industri. Sistem penjagaan kesihatan Universiti Kentucky juga melakukan analisis bebas ubat-ubatan.

Tidak seperti Valisure, kebanyakan kumpulan lain yang memaklumkan orang ramai tentang produk dengan data keselamatan dipertikaikan—termasuk PIRG yang dipimpin Ralph Nader, Silent Spring Institute, Toxic-Free Future, dan Environmental Working Group (EWG)—adalah pertubuhan bukan untung. Tabir suria adalah —bukan kerana kontaminasi benzene, tetapi kerana bahan kimia yang dikaitkan dengan gangguan hormon dan kanser—seperti produk rambut (sesetengah ) dan wangi-wangian. Kumpulan ini juga telah membuat gelombang; PIRG berada di sebalik , membawa kepada penarikan.

“Semakin kami melihat [produk pengguna], semakin buruk ia kelihatan,” kata Dr. Megan Schwarzman, pengarah penolong Pusat Kimia Hijau di Universiti California, Berkeley. Tetapi, kata Schwarzman, tidak selalu mudah bagi saintis, apatah lagi pengguna purata, untuk memahami apa yang perlu dibuat daripada risiko yang dibangkitkan kumpulan-kumpulan ini. “Ada plumbum dalam pigmen lipstik,” kata Schwarzman. “Jika anda memakai lipstik sekali sebulan, ia mungkin bukan pendedahan yang besar”—tetapi adakah memakai lipstik beberapa kali seminggu cukup untuk menyebabkan masalah kesihatan dalam tahun atau dekad? Adakah risiko itu cukup tinggi untuk bersumpah melepaskan lipstik sepenuhnya? Bagaimana dengan kosmetik lain? Soalan-soalan ini sukar untuk dijawab bahkan oleh saintis.

Ia juga hampir mustahil untuk mengasingkan , kerana “kita terdedah kepada [toksin] pada kepekatan yang sangat rendah setiap masa,” tambah Debra Kaden, seorang toksykologi dan perunding kanan di firma konsultansi alam sekitar Ramboll. Bilangan menakjubkan produk di rumah purata Amerika, misalnya, .

Mengingat realiti ini, kumpulan perlindungan pengguna mempunyai banyak kerja – yang merupakan dakwaan terhadap sistem pengawalseliaan AS, kata Homer Swei, yang menyelia sains keselamatan pengguna di EWG. “Ia akan menjadi hebat jika tiada keperluan untuk organisasi seperti ini,” kata Swei. “Mengapa pihak ketiga perlu melakukan pekerjaan berat untuk industri dan kerajaan?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

A Valisure employee carries lab samples.


FDA mengawalselia kebanyakan perkara yang dimasukkan dan dimasukkan ke dalam badan oleh rakyat Amerika, dari vaksin hingga produk tembakau, tetapi skop pengawasannya berbeza-beza bergantung kepada produk. Syarikat farmaseutikal perlu menjalankan ujian klinikal yang rumit dan memperoleh kelulusan FDA sebelum membawa ubat baru ke pasaran. Sementara itu, struktur pengawalseliaan agensi untuk kosmetik berasal dari undang-undang yang diluluskan pada 193