(SeaPRwire) –   Ini adalah hari yang pelik untuk . Biasanya, terbang pulang ke St. Louis untuk melawat keluarga. Tetapi kali ini cuti itu datang selepas pertarungan eksistensial untuk kawalan syarikat yang ramai percaya memegang nasib kemanusiaan di tangannya. Altman merasa letih. Dia pergi ke ladang anggurnya di Napa Valley untuk berjalan-jalan, kemudian kembali ke San Francisco untuk menghabiskan beberapa jam dengan salah seorang ahli lembaga pengarah yang baru sahaja memecat dan mengembalikannya dalam tempoh lima hari yang gila. Dia meletakkan komputernya untuk beberapa jam untuk memasak pasta vegetarian, memainkan muzik keras, dan minum wain dengan tunangnya Oliver Mulherin. “Ini adalah perkara gila 10 daripada 10 untuk dialami,” kata Altman kepada TIME pada 30 November. “Jadi saya masih hanya tercungap-cungap daripada itu.”

Kami berbual tepat setahun selepas OpenAI melancarkan Chat-GPT, produk teknologi yang paling pesat diambil oleh semua. Impak bot perbualan dan penggantinya, GPT-4, adalah transformasi – untuk syarikat dan dunia. “Bagi banyak orang,” kata Altman, 2023 adalah “tahun di mana mereka mula mengambil AI dengan serius.” Dilahirkan sebagai makmal penyelidikan nonprofit yang ditujukan untuk membina kecerdasan buatan untuk kebaikan kemanusiaan, OpenAI menjadi kapal angkasa roket $80 bilion. Altman muncul sebagai salah seorang eksekutif paling berkuasa dan dihormati di dunia, wajah awam dan nabi utama revolusi teknologi itu.

Sehingga kapal angkasa roket hampir pecah. Pada 17 November, lembaga pengarah bukan untung OpenAI memecat , tanpa amaran atau bahkan terlalu banyak penjelasan. Pergerakan surreal yang menyusul membuat drama korporat Succession kelihatan statik. Pekerja memberontak. Begitu juga pelabur berkuasa OpenAI; salah seorang bahkan mengasaskan bahawa salah seorang pengarah yang memecat Altman adalah mata-mata Cina. Ahli sains utama syarikat yang visionari mengundi untuk menyingkirkan rakan pengasasnya, hanya untuk menarik balik. Dua CEO sementara datang dan pergi. Pemain berpostur melalui selfie, surat terbuka, dan emoji hati di media sosial. Sementara itu, pekerja syarikat dan lembaga pengarahnya berhadapan dalam “permainan ayam raksasa”, menurut seorang yang mengetahui perbincangan itu. Pada satu ketika, keseluruhan kakitangan OpenAI mengancam untuk meletak jawatan jika lembaga tidak meletak jawatan dan mengembalikan Altman dalam tempoh beberapa jam, tiga orang yang terlibat dalam konfrontasi itu memberitahu TIME. Kemudian Altman kelihatan akan berpindah ke Microsoft – dengan beratus-ratus rakan sekerja yang akan mengikutinya. Ia kelihatan seolah-olah syarikat yang memangkinkan ledakan AI mungkin runtuh dalam semalam.

Akhirnya, Altman memenangi semula jawatannya dan lembaga telah dirombak. “Kami benar-benar merasa lebih kuat, lebih bersatu dan lebih fokus daripada sebelumnya,” kata Altman dalam temu bual ketiga dengan TIME, selepas hari rasmi keduanya kembali sebagai CEO. “Tetapi saya mengharapkan ada cara lain untuk sampai ke sini.” Ini bukanlah pertempuran lembaga biasa, dan OpenAI bukanlah startup biasa. Episod itu meninggalkan soalan yang berlarutan tentang kedua-dua syarikat dan ketua eksekutifnya.

Altman, 38 tahun, telah menjadi bangsawan Silicon Valley selama satu dekad, pengasas bintang dengan vibes yang sempurna. “Anda tidak memecat Steve Jobs,” kata bekas CEO Google Eric Schmidt. Tetapi lembaga telah memecatnya. (Jobs sebenarnya pernah dipecat oleh Apple, hanya untuk kembali juga.) Ketika desas-desus berputar tentang pemecatan itu, lembaga berkata tiada pertikaian tentang keselamatan produk OpenAI, komersialisasi teknologinya, atau kadar penyelidikannya. “Tingkah laku dan ketiadaan ketelusan Altman dalam interaksinya dengan lembaga” telah menggugat keupayaannya untuk menyelia syarikat mengikut mandatnya, walaupun ia tidak berkongsi contoh.

Satu kenyataan OpenAI berkata syarikat itu tidak dapat memberi komen mengenai peristiwa yang mengelilingi pemecatan Altman. “Kami tidak dapat mendedahkan butiran tertentu sehingga kajian bebas lembaga selesai. Kami menantikan hasil kajian dan terus menyokong Sam,” kata kenyataan itu kepada TIME. “Fokus utama kami kekal pada pembangunan dan pelancaran AI yang berguna dan selamat, dan menyokong lembaga baru mereka ketika mereka bekerja untuk membuat penambahbaikan kepada struktur tadbir urus kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.