US-POLITICS-JUSTICE-COURT-TRUMP

(SeaPRwire) –   Keterangan itu membawa semua butiran yang diharapkan dalam pertemuan tabloids yang dibuat-buat. Ada piyama sutera. Bintang porno menampar jutawan “tepat di bokong” dengan majalah yang menampilkannya di halaman depan. Dia berkongsi gambar isterinya, yang jauh dari penthouse hotel. Dia mendakwa dia merasa ketidakseimbangan kuasa yang meninggalkannya merasa dia mempunyai sedikit pilihan selain untuk terus dengan pertemuan seksual yang tidak dilindungi dan “singkat”. Dia bahkan kelihatan mencadangkan bahawa seluruh urusan itu mungkin tidak berlaku dengan keizinan. Dan itu hanyalah permulaan daripada sekurang-kurangnya dua hari lagi keterangan ini.

Tetapi jangan lupakan bahawa semua ini sedang didedahkan semasa perbicaraan yang pada asasnya mengenai dokumen yang didakwa palsu yang melibatkan perniagaan Donald Trump. Kita boleh bercakap tentang Trump menanggalkan pakaian ke bajunya dan mengambil sikap menggoda di katilnya sehingga kita lemah, tetapi kejahatan di sini bergantung kepada sesuatu yang asas seperti laporan perbelanjaan yang mungkin dipalsukan. Walau bagaimanapun, selama cerita pendakwaan memberi tumpuan kepada seks dan bukan kepada buku, Trump mungkin akan mendapat kelebihan walaupun Stormy Daniels jelas agenda untuk menenggelamkan bekas teman tidurnya.

Daniels menghabiskan Selasa memberikan butiran kadang-kadang mengganggu tentang malamnya di Lake Tahoe, Nevada, dengan Trump pada tahun 2006, dan dia dijangka kembali ke kotak saksi apabila perbicaraan itu diteruskan pada Khamis. Peguam Trump dan kadang-kadang hakim Juan Merchan nampaknya bersetuju bahawa tahap butiran yang diberikan Daniels adalah, pada masa-masa, tidak perlu. Beberapa butiran, Merchan kata, ​​mungkin “lebih baik tidak disebut.” Pada satu ketika, dia bahkan menghentikan pertahanan daripada membuat lebih banyak objeksi kepada soalan yang menyusup dan memotong keterangan Daniels apabila ia berpaling ke arah yang salacious.

Pendakwa, sementara itu, menyedari mereka telah mendapat perhatian rapat para juri, yang sehingga ini telah tenggelam dalam butiran yang agak beige dalam kes yang pada dasarnya terdiri daripada sama ada Trump memasak buku untuk menyembunyikan wang senyap yang dibayar sebelum pilihan raya 2016. Walau bagaimanapun, mereka tidak boleh yakin mereka telah melampaui halangan kebolehpercayaan dengan saksi, yang terbuka dalam kebencian terhadap Trump dan tidak ragu-ragu tentang motivasi mereka.

Untuk bahagiannya, Trump telah mengaku tidak bersalah, menafikan hubungan pernah berlaku, dan mengkritik Daniels sebagai “kuda”.

Dua pihak di mahkamah bandaraya Manhattan mungkin bermain kepada juri yang berbeza: satu, penghakiman negara terhadap Trump, yang dijangka akan mendakwa pencalonan presiden Parti Republikan pada bulan Julai; yang lain, 12 juri dan enam pengganti yang akan memutuskan apa, jika ada, akibat yang harus dihadapi Trump dalam siasatan catatan perniagaan. Penilaian mungkin benar-benar tidak serasi, dan kedua-dua parti politik mungkin dapat mengisytiharkan kemenangan terlepas daripada sebarang keputusan fakta yang dibuat oleh juri ini. Trump telah mengatakan tanpa nuansa bahawa seluruh perkara ini adalah prosiding politik untuk membantu Presiden Joe Biden memenangi pilihan raya semula.

Di hadapan undang-undang, anda sudah boleh melihat biji-bijian untuk rayuan Trump mengambil kehidupan sebagai peguamnya berulang kali mengatakan bahawa butiran yang dikemukakan oleh Daniels begitu prejudis sehingga pasti akan mencemarkan keputusan juri. Tetapi Merchan menolak permintaan mereka untuk perbicaraan semula.

“Akan ada alasan rayuan. Tetapi saya tidak fikir ia cukup untuk memenangi rayuan,” kata Elie Honig, bekas pendakwa persekutuan yang meninjau kes dengan teliti dan telah mengkritik strategi negeri. “Bukan setiap kesilapan akan menyebabkan perbicaraan semula atau kemenangan dalam rayuan.”

Masih, watak Trump tidak dalam ujian di sini. Dua soalan yang penting ialah sama ada Trump bersalah atas 34 tuduhan memalsukan rekod perniagaan tentang pemulihan 2016 peguam lamanya Michael Cohen, yang dijangka akan memberi keterangan untuk pendakwaan, dan sama ada kempen presiden Trump memainkan peranan dalam menggunakan $130,000 dana Trump Organization untuk berbuat demikian. Perkara seks? Sebenarnya kurang relevan daripada peraturan atau peraturan.

Permusuhan antara Daniels—dilahirkan Stephanie Clifford—dan Trump dipamerkan untuk para juri dan hakim jauh untuk melihat. Trump mengumpat semasa keterangannya dan peguamnya menghantar isyarat pada hari Rabu bahawa hari berikutnya mungkin membawa soal balas yang keras. Daniels jauh dari rahsia tentang motivasi, mengakui dia mahu menyakiti Trump dengan mendedahkan ceritanya. Dua orang ini, jelas sekali, membenci satu sama lain dan mahu melihat yang lain dimusnahkan—yang mungkin membuat drama hebat, tetapi tidak segera berguna dalam prosiding mahkamah. Dalam mikrokosmos, mereka cukup baik sebagai wakil bagaimana separuh negara ini melihat yang lain.

Dan mungkin itulah tujuan utamanya: hakikat kes ini tentang rekod perniagaan sentiasa akan menjadi lebih daripada bayaran tidak wajar. Apabila defendan yang kontroversi seperti Trump menghadapi hukuman penjara di tengah-tengah musim pilihan raya yang panas, penilaian yang jelas sentiasa akan menjadi sukar jika tidak mustahil untuk mendapat keputusan adil. Fakta itu mungkin apa yang kedua-dua pihak mengandalkan lebih daripada apa-apa yang ditubuhkan di kotak saksi.

Fahami apa yang penting di Washington. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.