(SeaPRwire) –   Ketua dana pelaburan baru Arab Saudi untuk teknologi semikonduktor dan kecerdasan buatan mengatakan negara itu akan mengeluarkan pelaburan dari China jika diminta oleh AS.

“Setakat ini permintaan adalah untuk mengekalkan pembuatan dan rantaian bekalan sepenuhnya berasingan, tetapi jika perkongsian dengan China akan menjadi masalah bagi AS, kami akan mengeluarkan pelaburan,” kata Amit Midha, ketua eksekutif Alat, sebuah firma pelaburan disokong oleh RM400 bilion modal dari Dana Pelaburan Awam.

Pegawai-pegawai AS telah memberitahu rakan-rakan Arab Saudi bahawa mereka perlu memilih antara teknologi China dan Amerika Syarikat ketika mereka bertujuan untuk membangunkan industri semikonduktor Arab Saudi, Bloomberg telah melaporkan, sebagai sebahagian daripada perbualan berterusan mengenai pelbagai isu keselamatan negara.

“Kami sedang mencari perkongsian yang boleh dipercayai dan selamat di AS,” kata Midha dalam temu bual dengan Bloomberg News di tepi-tepi Persidangan Global Milken di California. “AS adalah rakan kongsi nombor satu bagi kami dan pasaran nombor satu untuk AI, cip dan industri semikonduktor.”

Arab Saudi sedang bersaing untuk kepimpinan serantau dalam teknologi maju, dengan harapan untuk mencipta pusat data, syarikat AI dan pembuatan semikonduktor. Ambisinya datang ketika AS semakin meneliti ikatan Timur Tengah ke China, atas kebimbangan bahawa negara seperti Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu mungkin berfungsi sebagai saluran bagi Beijing untuk mengakses teknologi yang diblokir daripada dibeli syarikat China dari AS.

AS sudah meminta syarikat AI berpangkalan di Abu Dhabi, G42 untuk mengeluarkan pelaburan dari teknologi China, sebagai pertukaran untuk akses berterusan kepada sistem AS yang menggerakkan aplikasi AI. Persetujuan itu untuk pelaburan sebanyak $1.5 bilion Microsoft Corp. dalam G42.

Alat pula, akan mengumumkan perkongsian dengan dua syarikat teknologi AS menjelang akhir Jun, dan akan melabur bersama-sama dengan firma pelaburan AS, Midha berkata. Beliau enggan memberi komen mengenai syarikat mana yang terlibat dalam perbualan itu atau sama ada ia tertumpu kepada AI, cip atau gabungan kedua-duanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.