(SeaPRwire) –   Selama tempoh kira-kira lapan bulan pada tahun 2023, Taylor Swift telah memainkan 66 konsert terjual habis di seluruh Amerika sebagai sebahagian daripada jelajahnya. Setiap malam dia berada di atas pentas, Swift menyanyikan lebih daripada 40 lagu sambil melakukan koreografi rumit dan memastikan puluhan ribu peminat menikmati masa mereka.

Tahun pertama jelajah, yang dijadualkan berjalan untuk 85 lagi persembahan pada tahun 2024, memerlukan daya tahan fizikal, mental dan emosi yang kuat daripada Swift, yang memberitahu TIME dalam temubual untuk majalah itu bahawa dia mahu “melayani peminat sepenuhnya” untuk membalas jasa mereka kerana sokongan.

“Mereka perlu bekerja sangat keras untuk mendapatkan tiket,” katanya. “Saya mahu memainkan persembahan yang lebih lama daripada yang pernah mereka bayangkan, kerana itu membuat saya berasa baik meninggalkan stadium.”

Swift mula melatih diri untuk Eras enam bulan sebelum jelajah bermula pada bulan Mac di Glendale, Arizona. “Saya tahu jelajah ini lebih sukar daripada apa-apa yang pernah saya lakukan sebelum ini dengan jauh,” katanya. “Akhirnya, untuk kali pertama, saya mempersiapkan diri secara fizikal dengan betul.”

Regimen latihannya termasuk berlari di trek berjalan sambil menyanyikan keseluruhan setlist Eras secara lantang – “Cepat untuk lagu cepat, dan berjalan cepat atau berjalan laju untuk lagu perlahan” – mengikuti program kekuatan, kesihatan dan berat badan khas di gymnya, Dogpound, dan melakukan tiga bulan latihan tarian.

“Saya mahu mendapatkannya ke dalam tulang saya. Saya mahu sangat berlatih sehingga saya boleh bersikap bodoh dengan peminat, dan tidak kehilangan fikiran saya,” katanya. “Belajar koreografi bukanlah kekuatan saya.” Swift bekerja dengan koreografer Mandy Moore, yang dia katakan “sepenuhnya mengubah hubungan saya dengan koreografi, dan cara bagaimana dia berjaya memasuki otak saya dan tepat mengetahui bagaimana saya akan memikirkan perkara-perkara.” Moore disyorkan oleh kawan baiknya Emma Stone, yang bekerja dengannya dalam La La Land. Syor Stone membawa berat. “Saya mengenali dia sejak kami berumur 17 tahun, dan saya memberitahu dia semua tentang jelajah – Saya sentiasa membincangkan idea dengan kawan-kawan saya,” katanya. Swift mengatakan dia mahu persembahan itu mempunyai unsur-unsur Broadway dan menimbulkan pengalaman sinematik. “Saya mahu ia menunjukkan kepada orang banyak jenis tarian dan persembahan yang berbeza,” katanya. “Emma kata, ‘Mandy wanita anda.'”

Sebelum persembahan bermula, Swift mengatakan dia dan pasukannya berkemah di Glendale. “Kami sebenarnya berada di stadium hampir sebulan berlatih persembahan beberapa kali seminggu,” katanya. “Jadi itu sangat membantu.”

Tidak seperti dalam jelajah sebelumnya – ketika Swift berkata dia bersikap “seperti lelaki kolej” – dia berhenti minum alkohol untuk mempersiapkan diri dengan lebih tekun. “Saya sangat disiplin tentang minum,” katanya. “Saya berhenti minum selama beberapa bulan sebelum persembahan kecuali pada malam Anugerah Grammy, yang menjadi lucu. Saya memberi diri saya malam yang menyenangkan untuk itu.” Kemudian dia teruskan amalan itu sepanjang jelajah berjalan. “Melakukan persembahan itu dengan sakit kepala,” katanya, “Saya tidak mahu mengetahui dunia itu.”

Setelah Eras bermula, Swift sering memainkan tiga persembahan berturut-turut di setiap bandar. Di Los Angeles, berhenti akhir AS pada tahun 2023, dia melakukan ini dua kali berturut-turut dengan hanya selang sehari untuk berehat untuk jumlah enam persembahan dalam tujuh hari. Semasa tempoh rehat antara kaki jelajah, dia akan menghabiskan hari “mati” untuk pulih supaya bersedia untuk siri konsert seterusnya.

“Saya tidak meninggalkan katil kecuali untuk mendapatkan makanan dan membawanya kembali ke katil dan makan di sana,” katanya. “Ia adalah senario mimpi. Saya hampir tidak dapat bercakap kerana saya telah menyanyi untuk tiga persembahan berturut-turut. Setiap kali saya mengambil langkah kaki saya berbunyi crunch, crunch, crunch dari menari dalam kasut berhak tinggi. Tetapi ia adalah yang paling memuaskan saya pernah rasakan.”

Taylor Swift Tour Rehearsal

Jelajah Eras akan disambung semula pada bulan Februari 2024 untuk tempoh enam bulan berjalan di Asia, Australia dan Eropah sebelum kembali ke Amerika Utara pada bulan Oktober untuk 18 persembahan akhirnya. Dan Swift merancang untuk berada dalam bentuk terbaik untuk semuanya.

“Saya tahu saya tidak minum alkohol semasa jelajah. Saya tahu saya bersenam di antara persembahan. Saya tahu saya mengekalkan kekuatan dan daya tahan saya. Saya tahu saya akan naik ke pentas sama ada saya sakit, cedera, patah hati, tidak selesa atau tertekan,” katanya. “Itu adalah sebahagian daripada identiti saya sebagai manusia sekarang. Jika seseorang membeli tiket untuk persembahan saya, saya akan memainkannya kecuali kita mempunyai jenis keadaan luar biasa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.