(SeaPRwire) –   Mercedes Forrest pertama kali mendengar tentang percutian pasca bersalin ketika salah seorang pengajar kegemarannya, Becs Gentry, memposting di Instagram tentang penginapannya di Boram Postnatal Retreat, pusat pertama jenisnya di AS. Forrest menonton Gentry dan suaminya merayakan bayi baru lahir dengan memeriksa ke pusat percutian mewah, menikmati syampanye, dan mengunyah makanan berprotein seperti salmon dan salad musim. Di keterangan, Gentry menulis bahawa semasa penginapannya dia menghadiri kelas CPR bayi dan bertemu dengan pakar menyusukan untuk memeriksa bayinya menyusuk dengan betul. Forrest belum hamil lagi ketika itu. “Tapi saya tahu jika saya pernah mempunyai bayi, itulah tempat saya akan pergi,” katanya.

Akhirnya, dia melakukannya. Selepas mempertimbangkan untuk mengupah doula atau jururawat malam yang akan membantu memberi makan dan merawat bayi sepanjang malam, Forrest memutuskan untuk menginap di Boram akan sama seperti mengupah doula, pakar menyusukan, tukang masak peribadi, dan pekerja pembersih dalam satu ruang dengan harga yang lebih rendah, walaupun masih berbelanja besar. Dan sementara dia menikmati mandi kaki harian semasa penginapan lima malamnya pada Ogos, yang Forrest hargai paling adalah keupayaan untuk memanggil jururawat pada bila-bila masa siang atau malam untuk mengambil bayinya ke bilik nurseri selama beberapa jam dan memberi Forrest dan suaminya tidur yang sangat diperlukan.

Percutian pasca bersalin telah popular di Korea, di mana ia dikenali sebagai sanhujoriwon, sejak tahun 1990-an; di sana, ibu baru memeriksa diri ke salah satu, walaupun bukan semuanya setelamah mewah seperti Boram. Baru-baru ini, ia mendapat populariti di seluruh Asia dan Eropah dan baru sahaja mula mendapat sambutan di AS, terutamanya berkat posting Instagram tentang berapa banyak sokongan yang diterima ibu baru di luar negara. “Anda mempunyai ibu influencer dari negara lain, dan anda melihat bagaimana masa pasca bersalin mereka,” kata Forrest. “Dan anda menyedari perlakuan terhadap ibu-ibu di Amerika sangat kecewa.”

Ia sama pemahaman Boram pengasas dan nama Boram Nam datang lebih daripada satu dekad lalu ketika dia hamil dengan anak pertamanya dan memutuskan sama ada dia harus melahirkan bayinya di Bandar Raya New York atau di Korea asalnya. “Saya mencipta jadual Excel dengan pro dan kontra kerana semua kawan saya memeriksa diri ke pusat-pusat pasca bersalin ini di Korea,” katanya. Akhirnya, dia dan suaminya memutuskan mereka tidak mampu untuk bepergian. “Bagaimana mungkin kita tinggal di salah satu bandaraya paling hebat di dunia dan tidak mempunyai apa-apa seperti ini?” dia bertanya.

Pada Mei 2022, pasangan itu membuka Boram, yang diterjemahkan dari Korea ke “buah usaha seseorang,” di dalam Thompson Central Park Hotel di Bandar Raya New York. Sejak itu, ia telah melayani lebih 700 keluarga, yang purata menginap enam malam, biasanya dengan rakan, walaupun sekurang-kurangnya satu tetamu memanjangkan lawatannya ke 42 hari. Pusat Percutian Pasca Bersalin Village dibuka di Fairmont Hotel di San Francisco pada Julai lepas. Satu percutian bernama Sanu dibuka di McLean, Virginia, pada Disember. Ahma & Co. Retreat membuat kemunculan pertamanya di Orange County pada Mac. Percutian juga muncul di Washington, D.C., Seattle, dan San Diego. “Feed saya penuh dengan gerakan ibu mewah,” kata Forrest. “Generasi lama akan berkata, ‘Baik, saya melakukannya sendiri, dan suami saya bekerja sepanjang hari.’ Dan saya fikir sekarang lebih banyak ibu tidak malu. Mereka kata, ‘Jika saya mempunyai cara untuk mendapatkan bantuan, saya akan melakukannya.’

Tidak hairan terdapat pasaran untuk percutian ini di AS. Kerajaan persekutuan mempunyai rekod yang menyedihkan apabila berurusan dengan sokongan untuk ibu dan bayi baru. AS adalah satu-satunya negara maju tanpa dasar berbayar cuti keluarga dan . Ibu-ibu AS mengalami kemurungan pasca bersalin. Dan di AS, rawatan untuk ibu biasanya terhad kepada pemeriksaan tunggal kira-kira enam minggu selepas kelahiran bayi, .

Tetapi sementara percutian ini boleh menjadi tempat perlindungan untuk ibu bapa baru, pengalaman itu datang dengan kos: Bergantung kepada tempoh penginapan, Boram kost kira-kira $995 semalam. Dan berbeza dengan sesetengah lawan asing-kerajaan Korea menawarkan bantuan dan subsidi untuk rawatan pasca bersalin-percutian Amerika tidak disubsidi oleh kerajaan dan sedikit tawaran mereka diperuntukkan oleh mana-mana polisi insurans, walaupun yang paling mahal. Ini bermakna tahap rawatan ini berada di luar jangkauan kebanyakan orang yang melahirkan di AS, membawa sesetengah pengkritik hak wanita mempersoalkan sama ada mereka menyelesaikan masalah atau hanya menawarkan perlindungan kepada kerajaan yang enggan menangani isu kesihatan ibu dan bayi.

Banyak negara telah menyelesaikan bagaimana untuk mengurangkan perasaan stres dan keasingan bagi ibu bapa baru. Di China, ibu bersalin berehat selama sebulan sementara ahli keluarga atau “pengasuh penyusuan” menguruskan kerja rumah, kanak-kanak lebih tua, dan tugas lain. Di banyak bahagian Amerika Latin, ahli keluarga wanita mengambil alih tanggungjawab domestik selama tempoh 40 hari dipanggil la cuarentena. Di Jepun, ibu baru sering kembali ke rumah ibu bapa mereka semasa hamil dan tinggal selepas kelahiran untuk dijaga semasa pemulihan. Di Belanda, kerajaan menghantar jururawat bersalin ke rumah ibu bapa selepas dibenarkan keluar dari hospital. Di Sweden, jururawat dan bidan membuat lawatan rumah selepas kelahiran. Di AS pula, .

Erin Erenberg, CEO Chamber of Mothers, sebuah pertubuhan bukan untung kebangsaan yang mengampanyekan cuti keluarga berbayar dan penjagaan kanak-kanak mampu, bersetuju dengan pengasas percutian ini bahawa ibu baru memerlukan perhatian perubatan dan sokongan psikiatri dalam bulan-bulan selepas bayi mereka lahir. “Kita perlu melihat ini sebagai kecemasan,” katanya. Tetapi dia dan yang lain yang mendesak sokongan pasca bersalin dilindungi undang-undang bimbang tentang kesan bergantung kepada penyelesaian persendirian di tengah-tengah krisis awam. “Apabila anda menawarkan perkhidmatan persendirian, ia semakin melebarkan jurang antara mereka yang mempunyai dan tidak mempunyai dalam negara ini,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.