world-central-kitchen-gaza

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai AS pada Selasa sibuk menjauhkan diri dari siri tindakan tentera Israel di Syria dan Gaza yang mengancam untuk meningkatkan ketegangan di rantau ini dan seterusnya menarik Amerika ke dalam konflik.

Pegawai-pegawai Pentagon berkata bahawa Israel tidak memberitahu mereka mengenai serangan mereka ke atas bangunan kedutaan Iran di Damascus, Syria, pada Isnin, yang membunuh sekurang-kurangnya tujuh pegawai Iran termasuk tiga komander kanan. “Ketegangan tinggi di rantau ini, kami mahu menjelaskan dengan jelas dalam saluran peribadi bahawa AS tidak terlibat dalam serangan di Damascus,” kata jurucakap Pentagon Sabrina Singh kepada wartawan. (Kerajaan Israel sendiri tidak secara terbuka mengakui serangan itu.)

Serangan Isnin itu merupakan peningkatan besar yang “melintasi garis baru” dalam apa yang sebahagian besar adalah perang bayang antara kedua-dua pihak, kata Ali Vaez, pengarah Projek Iran Kumpulan Krisis Antarabangsa. Menyerang kemudahan diplomatik Iran hampir sama dengan menargetkan Iran di tanah airnya sendiri, katanya.

Pada masa yang sama, pegawai-pegawai AS pada Selasa berusaha menguruskan kemarahan global dan mengawal kesan serangan Angkatan Pertahanan Israel ke atas konvoi kemanusiaan, yang membunuh tujuh pekerja amal bagi pertubuhan World Central Kitchen pada 1 April. Rumah Putih “marah” untuk mengetahui bahawa serangan itu telah membunuh pekerja kemanusiaan awam, jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby berkata, memanggilnya “simbolik kepada masalah lebih besar.”

Ini hanyalah insiden terbaru yang telah memaksa pegawai-pegawai AS untuk menghabiskan banyak masa menjawab tindakan Israel. Perang IDF terhadap Hamas di Gaza, disokong dengan bantuan tentera AS, telah membunuh lebih daripada 32,000 orang Palestin dan meninggalkan ratusan ribu menghadapi kelaparan. Kini, serangan ke atas konvoi World Central Kitchen telah membawa kumpulan bantuan seperti juga Emiriah Arab Bersatu untuk menangguhkan kerja kemanusiaan mereka pada masa kritikal.

“AS perlu menjawab”

Walaupun masih tidak jelas bentuknya akan mengambil, tiada keraguan bahawa Iran akan mengikuti ancamannya untuk membalas serangan Israel terhadap kompleks kedutaannya, kata pegawai dan ahli analisis pada Selasa. Kegagalan berbuat demikian akan mengancam kehadiran tentera Iran di rantau ini, termasuk di Syria, Lubnan dan Iraq. Walau bagaimanapun, jelas bahawa Iran tidak mahu konflik ini memanaskan kepada pertembungan terus. Orang Iran percaya bahawa Israel cuba memperluas peperangan, yang akan membantu kerajaan Netanyahu secara politik dan berpotensi menyeret AS ke dalam pertembungan dengan Iran, menurut analisis.

“Dalam cara yang sama kita mempertanggungjawabkan Iran atas tindakan wakilnya [untuk] menyediakan senjata dan sokongan kewangan kepada sekutu-sekutunya di rantau ini,” kata Vaez, “mereka mempertanggungjawabkan AS atas tindakan Israel, kerana AS menyokong tentera Israel dengan senjata dan kewangan.” Ini bermakna selepas tempoh rehat dua bulan dari serangan wakil Iran, tentera AS sendiri di rantau ini boleh sekali lagi menjadi sasaran balasan Iran.

Iran memanggil duta Switzerland untuk mesyuarat tengah malam pada Selasa, meminta mereka menyampaikan mesej kepada Washington bahawa “AS perlu menjawab” tindakan Israel, kata menteri luar Hossein Amir Abdollahian dalam satu. (Oleh kerana Washington dan Tehran tidak mempunyai hubungan diplomatik, Switzerland berkhidmat sebagai perantaraan). Salah seorang pegawai tentera yang dilaporkan antara yang mati, Brig. Jen. Mohammad Reza Zahedi, akan menjadi pegawai Kor Pasukan Revolusi Islam yang paling kanan untuk dibunuh sejak pembunuhan 2020 AS terhadap Qassen Soleimani.

“Ini berlaku dalam peperangan”

Berucap di sidang akhbar di Paris pada Selasa, Setiausaha Negara Antony Blinken berkata pegawai-pegawai AS telah bercakap secara terus dengan kerajaan Israel dan “mendesak siasatan yang cepat, menyeluruh dan tidak berat sebelah” ke atas serangan ke atas konvoi bantuan di Gaza. Tetapi berbeza dengan rakannya Stephane Sejourne, yang menyatakan “pengutukan tegas” Perancis terhadap tindakan tentera Israel sambil berdiri di sebelah menteri luaran tertinggi Amerika, Blinken tidak mengutuk insiden itu.

“Ini berlaku dalam peperangan,” kata Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dalam kenyataan video pada Selasa, memanggil serangan itu “peristiwa tragis di mana pasukan kami secara tidak sengaja mencederakan orang awam di Jalur Gaza.” World Central Kitchen menyatakan kumpulan itu dalam tiga buah kereta, dua daripadanya jelas ditandakan dengan logo pertubuhan amal itu. “Ini bukan hanya serangan terhadap WCK, ini serangan ke atas pertubuhan kemanusiaan yang hadir dalam situasi paling sukar di mana makanan digunakan sebagai senjata peperangan,” kata Ketua Eksekutif Erin Gore dari World Central Kitchen. “Ini tidak dapat dimaafkan.”

Apabila ditanya sama ada tiada garis merah yang bersedia ditetapkan oleh AS berhubung terus menyediakan bantuan tentera kepada Israel selepas serangan ke atas pekerja bantuan, Kirby menunjukkan keletihan.
“Kita telah membincangkan perkara ini cukup banyak,” katanya. “Anda mahu kita menggantung semacam syarat di leher mereka. Dan apa yang saya beritahu anda ialah bahawa kita terus bekerja dengan orang Israel untuk memastikan mereka setepat mungkin…Ini tidak bermakna ia lesen bebas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.