President Biden Signs Foreign Aid Package

(SeaPRwire) –   (WASHINGTON) – Ukraine untuk kali pertama telah memulakan penggunaan peluru berpandu balistik jarak jauh yang dirahsiakan oleh Amerika Syarikat, membombardmen lapangan terbang tentera Rusia di Crimea minggu lepas dan pasukan Rusia di kawasan lain yang diduduki pada tengah malam, kata pegawai Amerika Syarikat pada Rabu.

Peluru berpandu baharu memberi Ukraine hampir dua kali jarak menyerang – sehingga 300 kilometer (190 batu) – yang mereka miliki dengan versi pertengahan jarak peluru berpandu yang mereka terima dari AS pada Oktober lepas. Salah seorang pegawai berkata AS menyediakan lebih peluru berpandu ini dalam pakej bantuan tentera baharu yang ditandatangani oleh Presiden Joe Biden pada Rabu.

Biden meluluskan penghantaran Sistem Peluru Berpandu Taktikal Tentera Darat, dikenali sebagai , pada awal Mac, dan AS memasukkan bilangan “signifikan” mereka dalam pakej bantuan $300 juta yang diumumkan ketika itu, kata pegawai itu.

Dua pegawai AS, yang berbual atas syarat anonim untuk membincangkan penghantaran sebelum ia menjadi awam, tidak akan memberikan bilangan tepat peluru berpandu yang diberikan bulan lepas atau dalam pakej bantuan terbaru, yang menelan jumlah kira-kira $1 bilion.

Ukraine terpaksa mengawal selia senjata dan menghadapi serangan Rusia yang semakin meningkat. Ukraine telah memohon untuk sistem jarak jauh kerana peluru berpandu memberikan keupayaan penting untuk menyerang sasaran Rusia yang lebih jauh, membolehkan pasukan Ukraine kekal selamat di luar julat.

Maklumat mengenai penghantaran disimpan begitu rahsia sehingga ahli parlimen dan orang lain beberapa hari yang lalu mendesak AS menghantar senjata – tanpa mengetahui mereka sudah ada di Ukraine.

Selama berbulan-bulan, AS enggan menghantar peluru berpandu jarak jauh ke Ukraine kerana bimbang Kyiv boleh menggunakannya untuk menyerang jauh ke dalam wilayah Rusia, membangkitkan kemarahan Moscow dan meningkatkan konflik. Inilah sebab utama pentadbiran menghantar versi pertengahan, dengan jarak kira-kira 160 kilometer (kira-kira 100 batu), pada Oktober sebaliknya.

Pegawai tentera kanan AS berkata pada Rabu bahawa Rumah Putih dan perancang tentera melihat dengan teliti risiko memberikan api jarak jauh kepada Ukraine dan menentukan masa itu tepat untuk memberikannya sekarang.

Laksamana Christopher Grady, naib pengerusi Ketua-Ketua Staf Bersama, memberitahu Agensi Berita Associated Press dalam temu bual bahawa senjata jarak jauh akan membantu Ukraine menyerang nod logistik dan pekumpulan tentera Rusia yang tidak berada di barisan hadapan. Dia enggan mengenal pasti senjata apa yang disediakan tetapi berkata mereka akan menjadi “sangat mengganggu jika digunakan dengan betul, dan saya yakin mereka akan digunakan.”

Seperti kebanyakan sistem senjata canggih yang disediakan kepada Ukraine, pentadbiran menimbang sama ada penggunaannya akan meningkatkan risiko meningkatkan konflik lebih lanjut.

“Saya fikir masa itu tepat, dan bos (Biden) membuat keputusan masa itu tepat untuk menyediakan ini berdasarkan di mana pertempuran sekarang,” kata Grady pada Rabu. “Saya fikir ia adalah keputusan yang dipertimbangkan dengan baik, dan kami benar-benar menelitinya – tetapi sekali lagi, apa-apa perubahan – ke medan perang, anda perlu fikirkan sifat penggalakannya.”

Pegawai Ukraine tidak secara terbuka mengakui penerimaan atau penggunaan peluru berpandu jarak jauh ATACMS. Tetapi dalam mengucapkan terima kasih kepada Kongres meluluskan undang-undang bantuan baharu Selasa, mencatat di platform sosial X bahawa “keupayaan jarak jauh, artileri dan pertahanan udara Ukraine adalah alat yang sangat penting untuk pemulihan segera damai yang adil.”

Salah seorang pegawai AS berkata pentadbiran Biden memberi amaran kepada Rusia tahun lepas bahawa jika Moscow memperoleh dan menggunakan peluru berpandu balistik jarak jauh di Ukraine, Washington akan menyediakan keupayaan yang sama kepada Kyiv.

Rusia memperoleh beberapa senjata itu dari Korea Utara dan telah menggunakannya di medan perang di Ukraine, kata pegawai itu, mendorong pentadbiran Biden memberikan lampu hijau kepada peluru berpandu jarak jauh baharu.

AS enggan mengesahkan peluru berpandu jarak jauh diberikan kepada Ukraine sehingga benar-benar digunakan di medan perang dan pemimpin Kyiv meluluskan penerbitan awam. Pegawai berkata senjata itu digunakan awal minggu lepas untuk menyerang lapangan terbang di Dzhankoi, bandar di Crimea, semenanjung yang dirampas Rusia dari Ukraine pada 2014. Mereka digunakan sekali lagi timur bandar Berdyansk yang diduduki.

Video di media sosial minggu lepas menunjukkan letupan di pangkalan tentera udara, tetapi pegawai ketika itu tidak akan mengesahkannya adalah ATACMS.

Penggunaan senjata Ukraine datang ketika kebuntuan politik di Kongres telah menangguhkan kelulusan pakej bantuan luar negara $95 bilion selama berbulan-bulan, termasuk pembiayaan untuk Ukraine, Israel dan sekutu lain. Menghadapi kekurangan artileri dan sistem pertahanan udara yang teruk, Ukraine telah mengawal selia peluru mereka kerana .

Dengan perang kini memasuki tahun ketiga, Rusia menggunakan kelewatan dalam penghantaran senjata AS dan kelebihan tembakan dan peribadinya untuk meningkatkan serangan di seluruh timur Ukraine. Ia semakin menggunakan bom luncur satelit – ditropuskan dari pesawat dari jarak selamat – untuk memukul pasukan Ukraine dan bekalan amunisi.

Peluru berpandu pertengahan yang disediakan tahun lepas, dan beberapa yang jarak jauh dihantar lebih baru-baru ini, membawa kelengkapan kelengkapan bom yang terbuka di udara apabila ditembak, melepaskan ratusan bom kecil berbanding satu kepala peledak tunggal.

Faktor penting dalam keputusan Mac untuk menghantar senjata adalah keupayaan Tentera Darat AS untuk memulakan penggantian ATACMS lebih lama. Tentera Darat kini membeli Peluru Berpandu Ketepatan, jadi lebih selesa mengambil ATACMS dari rak untuk menyediakannya kepada Ukraine, kata pegawai itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.