(SeaPRwire) –   Makanan sekolah seluruh negara akan mendapat pembaruan di bawah piawaian nutrisi baru yang mengehadkan gula tambahan buat kali pertama, Jabatan Pertanian Amerika Syarikat mengumumkan Rabu.

Peraturan akhir ini juga mengurangkan natrium dalam makanan kanak-kanak, walaupun tidak sebanyak 30% Dan ia terus membenarkan susu berperisa – seperti susu coklat – dengan kurang gula, dan bukannya melaksanakan pilihan yang akan menawarkan hanya susu tanpa perisa kepada kanak-kanak yang paling muda.

Tujuannya adalah untuk memperbaiki nutrisi dan selari dengan panduan diet di negara ini dalam program yang menyediakan sarapan kepada lebih daripada 15 juta pelajar dan makan tengah hari kepada hampir 30 juta pelajar setiap hari – kira-kira $22.6 bilion setahun.

“Semua ini dirancang untuk memastikan bahawa pelajar mendapat makanan berkualiti dan bahawa kami memenuhi jangkaan ibu bapa,” kata Setiausaha Pertanian Tom Vilsack kepada wartawan.

Had gula tambahan akan dikehendaki dalam tahun sekolah 2025-2026, bermula dengan makanan bergaul tinggi seperti sereal, yoghurt dan susu berperisa. Menjelang musim gugur 2027, gula tambahan dalam makanan sekolah akan dikehadkan kepada tidak lebih daripada 10% jumlah kalori seminggu untuk sarapan dan makan tengah hari, selain batasan pada gula dalam produk tertentu.

Pegawai sebelum ini mencadangkan untuk mengurangkan natrium dalam makanan sekolah sebanyak 30% dalam beberapa tahun akan datang. Tetapi selepas menerima komen awam bercampur dan arahan dari Kongres yang dimasukkan dalam rang undang-undang peruntukan tahun kewangan 2024 yang diluluskan pada bulan Mac, agensi akan mengurangkan tahap natrium dibenarkan dalam sarapan sebanyak 10% dan dalam makan tengah hari sebanyak 15% menjelang tahun sekolah 2027-2028.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.