Kakitangan mengisi minyak semula Airbus A350-900, pesawat jarak jauh Air France pertama yang menggunakan bahan api penerbangan mampan yang dihasilkan oleh kumpulan tenaga Perancis Total di lapangan terbang Roissy pada 18 Mei 2021.

(BRUSSELS) — Ahli-ahli parlimen EU meluluskan Rabu peraturan baru yang mewajibkan syarikat penerbangan menggunakan lebih banyak bahan api mampan di seluruh blok dalam usaha untuk membantu menyahkarbon sektor itu.

Di bawah piawaian baru yang diluluskan semasa persidangan pleno Parlimen Eropah di Strasbourg, Perancis, 2% bahan api jet mestilah mampan mulai 2025, dengan bahagian ini meningkat setiap lima tahun sehingga mencapai 70% menjelang 2050.

Parlimen berkata bahan api mampan akan merangkumi “bahan api sintetik, biofuel tertentu yang dihasilkan daripada sisa pertanian atau perhutanan, alga, bio-sisa, minyak masak terpakai atau lemak haiwan tertentu.”

Bahan api kitar semula jet yang dihasilkan daripada gas sisa dan sisa plastik, serta hidrogen boleh diperbaharui, akan dianggap hijau, manakala bahan api berasaskan tanaman makanan dan bahan api yang diperoleh daripada bahan kelapa sawit dan soya tidak akan.

Sektor penerbangan menyumbang 13.9% daripada pelepasan pengangkutan di EU, menjadikannya sumber pelepasan gas rumah hijau terbesar kedua dalam sektor selepas pengangkutan jalan raya, kata Suruhanjaya Eropah. Jika penerbangan global adalah sebuah negara, ia akan menduduki 10 besar pengeluar.

Perundangan ini adalah sebahagian daripada pakej EU “Fit for 55”, yang menetapkan sasaran memotong pelepasan gas yang menyebabkan pemanasan global sekurang-kurangnya 55% menjelang 2030. EU juga menetapkan matlamat mencapai keneutralan iklim menjelang 2050. Ia berkata ia perlu memotong pelepasan pengangkutan sebanyak 90% berbanding tahap 1990 untuk mencapainya.

Peraturan baru ini diluluskan dengan 518 undi menyokong, 97 undi menentang dan lapan undi berkecuali. Setelah disokong oleh negara anggota EU, mereka akan berkuat kuasa mulai Januari 2024.

Suruhanjaya Eropah berkata awal tahun ini bahawa langkah itu dijangka mengurangkan pelepasan karbon pesawat sebanyak dua pertiga menjelang 2050 berbanding “senario ‘tiada tindakan'”.

Walau bagaimanapun, stok bahan api penerbangan mampan kekal rendah. Agensi Keselamatan Penerbangan EU menyatakan bekalan menyumbang kurang daripada 0.05% daripada jumlah penggunaan bahan api penerbangan EU.

Penerbangan juga berhadapan persaingan daripada sektor lain. Pada 5 September, ketua syarikat penerbangan Jerman Lufthansa memberi amaran kepada pengeluar kereta supaya menjauhkan tangan mereka daripada bahan api penerbangan sintetik. Carsten Spohr berkata bahan api mampan mewakili satu-satunya cara yang boleh dilakukan untuk menyahkarbon penerbangan, dan tidak akan cukup untuk industri kereta juga.