(SeaPRwire) –   Ia adalah masa yang membahayakan untuk remaja. Laporan terbaru menunjukkan bahawa pada tahun 2021, lebih daripada satu per lima pelajar sekolah tinggi serius mempertimbangkan membunuh diri. Lebih buruk lagi, 10% cuba. Walaupun tanpa , kadar kemurungan remaja telah meningkat secara mendadak dalam dekad lalu, menjadikan kesihatan mental remaja sebagai keutamaan utama kerajaan sekarang.

Sudah ada orang di barisan hadapan untuk memerangi krisis ini: jururawat sekolah, profesional kesihatan berpengalaman yang memberikan penjagaan holistik untuk kesihatan fizikal dan setiap pelajar. Tetapi kerana budaya kita sering , jururawat sekolah sering diabaikan apabila menambah kakitangan kesihatan tingkah laku sekolah. Selain itu, kerana jawatan jururawat sekolah jarang dilindungi oleh mandat, perkhidmatan mereka terlalu sering dipotong apabila mengurangkan bajet pendidikan. Dan tetapi, kajian menunjukkan bahawa ketidakhadiran pelajar berkurangan, dan kesihatan kolektif negara kita meningkat apabila sekolah menggajikan jururawat. Ini kekal benar ketika kita menanya soalan tentang bagaimana untuk menangani krisis kesihatan mental remaja hari ini.

Jawatan jururawat sekolah dicipta pada awal abad ke-20. Konsepnya ialah bahawa jururawat yang ditempatkan di sekolah rendah boleh membantu merawat dan mencegah penyakit berjangkit supaya kanak-kanak dapat kekal di sekolah dan menerima pendidikan. Pada tahun 1902, jururawat kanak-kanak Lina Rogers menjadi jururawat sekolah New York—dan negara kita—yang pertama. Dibiayai oleh , Rogers menubuhkan klinik di empat buah sekolah untuk merawat semua pelajar daerah itu, yang semuanya hidup dalam kemiskinan bersama keluarga mereka di rumah pangsa Manhattan Lower East Side.

Tertarik ke sana oleh janji peluang, bilangan besar imigran menghadapi cabaran kesihatan dan kebersihan di kawasan yang sangat padat penduduk ini. Keadaan tinggal adalah sesak, tidak bersih dan penuh dengan penyakit berjangkit, yang kemudiannya menular di seluruh bilik darjah. Sebelum perkhidmatan jururawat sekolah, pelajar sakit hanya . Dan kerana kebanyakan ibu bapa tidak mampu membayar atau tidak dapat mengakses rawatan, banyak pelajar tidak pernah kembali.

. Dalam bulan pertamanya, Rogers merawat 829 kes, termasuk 93 pelajar yang diketepikan yang kemudiannya dapat kembali ke sekolah. Keputusannya begitu mengkagumkan sehingga Lembaga Kesihatan New York segera membiayai 12 jururawat sekolah lagi, setiap satu bertanggungjawab ke atas kira-kira 10,000 pelajar. Antara September 1902 dan 1903, kerja bersama jururawat sekolah ini menyebabkan bilangan pelajar yang tidak hadir ke sekolah untuk sebab perubatan jatuh daripada 10,567 pelajar kepada 1,101. Dalam tempoh lima tahun berikutnya, pegawai kesihatan di bandar-bandar utama yang lain, termasuk Los Angeles, Philadelphia, Baltimore, San Francisco dan Chicago, mengikuti jejak langkah ini.

Dalam beberapa dekad berikutnya, model jururawat sekolah telah ditiru di seluruh negara. Menjelang tahun 1911, lebih 100 buah bandar menggajikan jururawat sekolah. menekankan pengaruh positif jururawat sekolah semasa wabak influenza 1918 yang meluas sehingga Wisconsin, Minnesota dan North Dakota. Pada tahun-tahun selepas Perang Dunia Kedua, penyampaian kesihatan berpindah dari berdasarkan rumah ke hospital. Ini, bersama-sama dengan penemuan pelbagai kelas untuk merawat jangkitan bakteria, mengubah peranan jururawat sekolah untuk memberi tumpuan lebih kepada pendidikan kesihatan berbanding rawatan, dengan penekanan ke atas kebersihan, pemakanan yang sihat, perawatan gigi dan tidur—permulaan .

Kemudian datangnya berkat Akta 1962, yang membawa kepada pemberian vaksin secara praktikal terhadap difteria, tetanus, pertussis, polio, cacar air dan campak. Menjelang tahun 1980, setiap negeri AS memerlukan kanak-kanak divaksinasi untuk mendaftar di sekolah. Melalui untuk mengekalkan rekod, memudahkan pematuhan vaksin dan mengenal pasti pelajar yang tidak divaksin semasa wabak penyakit, jururawat sekolah adalah dan masih berada di jantung kemajuan dalam pencegahan penyakit berjangkit ini.

Perubahan undang-undang juga mempengaruhi hubungan antara jururawat sekolah dan kebajikan remaja. Kelulusan Akta 1973 dan Akta 1975 membantu menjelaskan bahawa semua pelajar berhak dan layak mendapat pendidikan awam. Kanak-kanak cacat dimasukkan ke dalam sistem sekolah tradisional dengan (IHP), pelan penjagaan khusus pelajar yang dicipta oleh jururawat sekolah. Walaupun IHP membuat peranan jururawat sekolah lebih peribadi, ia juga menjadikan perkhidmatan jururawat kurang kelihatan, kerana kebanyakan penjagaan individu menjadi berdasarkan klinik, tersembunyi dari pentadbir sekolah dan mana-mana ibu bapa anak yang tidak mempunyai IHP. “Ibu bapa yang kanak-kanaknya mendapat manfaat daripada jururawat sekolah harian—seperti mereka dengan dan —tahu jururawat sekolah membolehkan kanak-kanak mereka kekal di sekolah dan memberi tumpuan kepada pembelajaran,” jelas Suzanne Winefordner, RN, jururawat sekolah berpangkalan di Virginia.

Ini menyembunyikan penjagaan kesihatan meletakkan jawatan jururawat di atas blok pemotongan—walaupun fakta bahawa kanak-kanak usia sekolah mempunyai keadaan kesihatan kronik—mengakibatkan ketidakadilan jururawat sekolah di seluruh negara. kekal terjejas dengan hanya 56.2% menggajikan jururawat sekolah penuh masa berbanding 70.3% lawan bandar mereka.

Wabak mengungkapkan kesenjangan ini apabila jururawat sekolah dibawa ke hadapan darurat kesihatan awam ini. Untuk sekolah yang cukup beruntung mempunyai jururawat, jururawat RN ini dipuji sebagai dalam menghentikan penularan virus di , mengingatkan masyarakat bahawa mereka bersedia memerangi wabak penyakit meluas. Tetapi, membantu mengurangkan risiko penularan perubatan hanyalah satu aspek peranan jururawat sekolah dalam kesihatan populasi. Jururawat juga mempunyai kemahiran untuk menangani krisis kesihatan mental.

“Terlalu sering, sekolah memisahkan kesihatan mental pelajar kepada kaunselor,” kata profesor Joanne Iennaco dari Yale, seorang pakar psikiatri praktis dengan Ijazah Kedoktoran Falsafah dalam epidemiologi penyakit kronik. “Sebaliknya, jururawat sekolah mesti dianggap sebagai ahli penting dalam pasukan sekolah”

Kadar peningkatan yang menakutkan bagi kemurungan remaja memberi kesan secara tidak proporsional kepada ,, dan . Ketika pakar membincangkan apa yang perlu dilakukan, dari dan ke , kesihatan mental remaja terus menderita. “Kemurungan adalah , terutamanya apabila ,” jelas Dr. Iennaco. Dan kerana , “zon berisiko tinggi ini untuk membangunkan penyakit psikiatri adalah di mana jururawat sekolah profesional boleh membuat perbezaan dengan penilaian awal dan koordinasi penjagaan.”

Dengan remaja di AS memenuhi kriteria untuk gangguan mental dengan gangguan yang teruk sepanjang hayat, jururawat sekolah seperti Winefordner sudah melakukan kerja ini. “Pelajar sering mula denganku,” katanya, “kerana tiada stigma yang berkaitan dengan melawat jururawat sekolah. Selain itu, saya biasanya sudah membina hubungan sebelumnya dengan mereka, jadi mereka rasa selesa dengan saya sebagai orang dewasa yang dipercayai.”

Pengalaman Winefordner selari dengan Persatuan Jururawat Sekolah Kebangsaan tentang kesihatan tingkah laku pelajar: “jururawat sekolah sering merupakan titik akses awal untuk mengenal pasti kebimbangan, menentukan campuran dan menghubungkan keluarga kepada sumber sekolah dan/atau masyarakat.”

mengesyorkan pengembangan tenaga kerja kesihatan mental berdasarkan sekolah melalui dana persekutuan untuk meningkatkan staf, termasuk jururawat. Jururawat penuh masa kini hanya menutupi . Meluluskan , satu rang undang-undang yang akan memberikan setiap sekolah awam di Amerika Syarikat dengan jururawat RN penuh masa, akan menjadi cara yang berkesan, adil dan cekap untuk mengukuhkan barisan hadapan yang tinggal. Apabila jururawat sekolah telah membuktikan diri mereka berulang kali sebagai unsur penting dalam memerangi kecemasan kesihatan awam, mengapa menolak mereka sekarang? Jururawat sekolah adalah “vaksin” yang diperlukan untuk menangani krisis kesihatan mental remaja, dan setiap pelajar layak mendapat akses kepada satu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.