(SeaPRwire) –   SHENZHEN, China, Nov. 16, 2023 — Aurora Mobile Limited (“Aurora Mobile” atau “Syarikat”) (NASDAQ: JG), pembekal utama teknologi perkhidmatan penglibatan pelanggan dan pemasaran di China, hari ini mengumumkan keputusan kewangan tidak diaudit bagi suku ketiga berakhir 30 September 2023.

Perkembangan Kewangan Suku Ketiga 2023

 • Hasil adalah RMB74.1 juta (US$10.2 juta), menurun 8% berbanding setahun lalu.
 • Kos hasil adalah RMB21.8 juta (US$3.0 juta), menurun 18% berbanding setahun lalu.
 • Keuntungan kasar adalah RMB52.3 juta (US$7.2 juta), menurun 3% berbanding setahun lalu.
 • Jumlah perbelanjaan operasi adalah RMB60.0 juta (US$8.2 juta), menurun 25% berbanding setahun lalu.
 • Kerugian bersih adalah RMB7.0 juta (US$1.0 juta), berbanding dengan kerugian bersih RMB20.7 juta untuk suku yang sama tahun lalu.
 • Kerugian bersih yang boleh diatribusikan kepada pemegang saham Aurora Mobile adalah RMB6.8 juta (US$0.9 juta), berbanding dengan kerugian bersih yang boleh diatribusikan kepada pemegang saham Aurora Mobile sebanyak RMB20.4 juta untuk suku yang sama tahun lalu.
 • Pendapatan bersih terselaras (bukan GAAP) adalah RMB2.1 juta (US$0.3 juta), berbanding dengan kerugian bersih terselaras RMB14.5 juta untuk suku yang sama tahun lalu.
 • EBITDA terselaras (bukan GAAP) adalah positif pada RMB4.5 juta (US$0.6 juta), berbanding dengan negatif RMB6.7 juta untuk suku yang sama tahun lalu.

Encik Weidong Luo, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Aurora Mobile, berkata, “Suku ketiga 2023 ini telah menjadi suatu suku yang hebat bagi kami dari segi operasi dan kewangan. Pertama sekali, dua barisan perniagaan kami mencatat pertumbuhan hasil secara berterusan setiap suku dalam tahun 2023. Khususnya, hasil Langganan Perkhidmatan Pembangunan meningkat 15% suku ke suku dan hasil Aplikasi Menegak meningkat 6% suku ke suku didorong oleh pertumbuhan hasil Pengurusan Risiko Kewangan sebanyak 11% suku ke suku. Kedua, keuntungan kasar kami dalam terma nilai tunai juga meningkat setiap suku dalam tahun 2023. Ketiga, kami mencapai perbelanjaan operasi terendah sejak IPO dalam suku ini. Akhir sekali, kami mencapai EBITDA terselaras positif dalam suku ini.”

Hasil Langganan Perkhidmatan Pembangunan adalah RMB46.7 juta, meningkat 12% berbanding setahun lalu dan 15% suku ke suku. Ini terutamanya disebabkan peningkatan kedua-dua ARPU dan bilangan pelanggan berbanding setahun lalu dan suku ke suku.

Produk luar negara kami, EngageLab, telah mencapai tonggak utama utama dalam suku ini:

(1) Kami kini mempunyai lebih daripada 100 pelanggan berbayar;

(2) Pelanggan-pelanggan ini datang dari 16 negara dan rantau yang berbeza (termasuk Hong Kong dan Taiwan). Dalam suku ini sahaja, kami menambah 4 negara baharu;

(3) Jumlah nilai kontrak ditandatangani secara kumulatif telah melebihi RMB10 juta.

Aplikasi Menegak mencatat pertumbuhan hasil suku ke suku dalam setiap suku tahun 2023. Dalam Suku Ketiga 2023, ia meningkat lagi 6% suku ke suku disebabkan pertumbuhan hasil yang kuat dari segmen Pengurusan Risiko Kewangan.”

Encik Shan-Nen Bong, Ketua Pegawai Kewangan Aurora Mobile, menambah, “Dalam Suku Ketiga 2023, kami mencatat perbelanjaan operasi sukuan terendah sebanyak RMB60.0 juta. Perbelanjaan operasi suku ketiga ini menurun 25% berbanding setahun lalu dan 6% suku ke suku. Mengurangkan perbelanjaan operasi ke tahap yang rendah adalah amat penting bagi kami. Inilah sebab utama mengapa kami dapat mencatat kerugian suku ketiga terendah sejak IPO dan mencatat EBITDA positif dalam suku ini.

Kitaran tukar-ganti akaun piutang kami adalah pada tahap sihat 40 hari dalam suku ini. Ini agak konsisten berbanding setahun lalu dan suku ke suku.

Jumlah Pendapatan Tertangguh, yang mewakili wang tunai diterima terlebih dahulu daripada pelanggan untuk prestasi kontrak masa depan, terus berada pada tahap tinggi sebanyak RMB130.6 juta. Ini adalah suku ketujuh berturut-turut di mana baki pendapatan tertangguh kami melebihi RMB130 juta.”

Keputusan Kewangan Suku Ketiga 2023

Hasil adalah RMB74.1 juta (US$10.2 juta), menurun 8% daripada RMB80.4 juta pada suku yang sama tahun lalu, disebabkan penurunan 10% dalam hasil daripada Perkhidmatan Pembangunan (terutamanya disebabkan kelemahan dalam hasil Perkhidmatan Nilai Tambah) dan penurunan 4% dalam hasil daripada Aplikasi Menegak.

Kos hasil adalah RMB21.8 juta (US$3.0 juta), menurun 18% daripada RMB26.4 juta pada suku yang sama tahun lalu. Penurunan ini terutamanya disebabkan penurunan RMB8.5 juta dalam kos media, yang sebahagiannya diimbangi oleh peningkatan RMB1.9 juta dalam yuran perkhidmatan teknikal dan peningkatan RMB1.8 juta dalam kos pesanan ringkas.

Keuntungan kasar adalah RMB52.3 juta (US$7.2 juta), menurun 3% daripada RMB54.0 juta pada suku yang sama tahun lalu. Keuntungan kasar meningkat secara berterusan setiap suku pertama 3 suku 2023 dan mencatat nombor suku tertinggi 2023 sehingga kini.

Jumlah perbelanjaan operasi adalah RMB60.0 juta (US$8.2 juta), menurun 25% daripada RMB80.0 juta pada suku yang sama tahun lalu.

 • Perbelanjaan penyelidikan dan pembangunan adalah RMB32.8 juta (US$4.5 juta), menurun 14% daripada RMB38.3 juta pada suku yang sama tahun lalu, terutamanya disebabkan penurunan RMB5.1 juta dalam kos jalur lebar, penurunan RMB4.7 juta dalam kos peribadi, dan penurunan RMB4.5 juta dalam perbelanjaan penyusutan. Kesannya sebahagiannya diimbangi oleh peningkatan RMB7.0 juta dalam kos awan.
 • Perbelanjaan jualan dan pemasaran adalah RMB21.8 juta (US$3.0 juta), menurun 10% daripada RMB24.2 juta pada suku yang sama tahun lalu, terutamanya disebabkan penurunan RMB3.0 juta dalam kos peribadi.
 • Perbelanjaan pentadbiran dan am adalah RMB5.4 juta (US$0.7 juta), menurun 69% daripada RMB17.6 juta pada suku yang sama tahun lalu, terutamanya disebabkan penurunan RMB2.9 juta dalam kos peribadi, penurunan RMB1.0 juta dalam yuran profesional, dan keuntungan sekali gus RMB7.6 juta daripada pelupusan harta alat dan peralatan.

Kerugian daripada operasi adalah RMB7.7 juta (US$1.1 juta), berbanding dengan RMB26.0 juta pada suku yang sama tahun lalu. Kerugian daripada operasi berkurangan sebanyak 70% berbanding setahun lalu.

Kerugian Bersih adalah RMB7.0 juta (US$1.0 juta), berbanding dengan RMB20.7 juta pada suku yang sama tahun lalu. Kerugian bersih berkurangan sebanyak 66% berbanding setahun lalu.

Pendapatan bersih terselaras (bukan GAAP) adalah RMB2.1 juta (US$0.3 juta), berbanding dengan kerugian bersih terselaras RMB14.5 juta pada suku yang sama tahun lalu.

EBITDA terselaras (bukan GAAP) menjadi positif pada RMB4.5 juta (US$0.6 juta) berbanding dengan negatif RMB6.7 juta untuk suku yang sama tahun lalu.

Tunai dan setara tunai, tunai terhad dan pelaburan jangka pendek adalah RMB98.4 juta (US$13.5 juta) pada 30 September 2023 berbanding dengan RMB116.3 juta pada 31 Disember 2022.

Kemas Kini Pembelian Saham Balik

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow ) 

Setakat 30 September,