Oleh Fang Aiqing dan Wang Ru
BEIJING, 6 September 2023 — Peranan penting kerjasama media dalam mempromosikan pemeliharaan warisan budaya Asia, serta kepentingan memperkuat suara Asia, ditekankan dalam forum pada hari Selasa di Beijing yang dihadiri oleh pakar media dan pemelihara warisan dari pelbagai negara Asia.

Forum Pemeliharaan Warisan Budaya, bertemakan “Peradaban dalam Keharmonian”, dianjurkan bersama oleh China Daily, Pentadbiran Warisan Budaya Kebangsaan dan Rangkaian Berita Asia. Ia diadakan selepas mesyuarat tahunan lembaga ANN pada hari Isnin.
Li Shulei, ahli Biro Politik Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China dan ketua Jabatan Publisiti Jawatankuasa Pusat CPC, berkata forum ini adalah platform penting untuk melaksanakan Inisiatif Peradaban Global dan mempromosikan pewarisan dan perkembangan budaya Asia.
Beliau berkata beliau berharap forum ini dapat memajukan kerjasama pemeliharaan warisan budaya dan memperdalam pertukaran dalam bidang ini, untuk meningkatkan pemahaman dan pengiktirafan negara-negara Asia terhadap budaya Cina dan untuk mempromosikan nilai-nilai bersama semua umat manusia.
Qu Yingpu, penerbit dan editor-in-chief China Daily, menekankan peranan membimbing ANN dalam mempromosikan transformasi kreatif dan perkembangan inovatif budaya tradisional negara-negara Asia yang baik, dan kepentingan untuk “mempercepat pembentukan suara Asia yang dapat menyamai volume Asia”.
“Mengambil Asia sebagai penambat, kita harus membina rangkaian kerjasama media untuk dialog antara peradaban global, secara sistematik menunjukkan signifikansi peradaban Asia kepada dunia dan menyebarkan nilai-nilai bersama di dalamnya untuk semua umat manusia,” kata Qu.
Li Qun, ketua Pentadbiran Warisan Budaya Kebangsaan, berkata: “Kami akan merangkumi subjek utama seperti asal-usul manusia, peradaban kuno global dan Inisiatif Jalur dan Jalan untuk membuat rancangan kerja arkeologi bersama, dan mewujudkan mekanisme yang kukuh untuk menyelaraskan usaha arkeologi bersama.”
Beliau menyeru untuk memanfaatkan sepenuhnya kelebihan komunikasi ANN dan kelebihan sumber Perikatan untuk Warisan Budaya di Asia, yang dilancarkan pada bulan April di hadapan lebih daripada 150 wakil dari 22 negara Asia dan tiga organisasi antarabangsa. Tabung Asia untuk Pemeliharaan Warisan Budaya, yang bersekutu dengan perikatan itu, setakat ini telah menjana 88 juta yuan ($12 juta) untuk projek-projek pemeliharaan.
Mahfuz Anam, pengerusi ANN, menekankan tanggungjawab media massa untuk memperbaiki saling memahami budaya yang pelbagai yang membentuk warisan kolektif umat manusia. Beliau berkata bahawa kerjasama media global dan serantau dalam meningkatkan pengetahuan tentang budaya masing-masing sebahagian besarnya dapat membantu mewujudkan keharmonian yang lebih mendalam antara kumpulan budaya dan etnik yang berbeza.
Wang Jinzhan, setiausaha eksekutif Persatuan Sains dan Teknologi China, menyenaraikan beberapa usaha bersama yang dilakukan oleh konservator artifak budaya Cina dan asing untuk memudahkan pemeliharaan berkualiti tinggi dengan inovasi sains dan teknologi. Sebagai contoh, saintis Cina membantu memetakan tapak Angkor di Kemboja dan membantu memantau pemeliharaannya dengan teknologi pengimbasan 3D dan Sistem Maklumat Geografi, katanya.
Kong Vireak, setiausaha agung Perikatan untuk Warisan Budaya di Asia dan timbalan menteri kebudayaan dan kesenian halus Kemboja, menekankan usaha antarabangsa untuk memelihara legasi budaya Angkor, dan pembangunan pelancongan mampan serta peluang pekerjaan yang dihasilkan melalui proses itu.
Dalam seminar yang diadakan selepas ucapan utama, wakil-wakil dari institusi warisan budaya, dan agensi dan persatuan media, membincangkan bagaimana mereka boleh memikul tanggungjawab mereka untuk memelihara warisan budaya dengan lebih baik.
Foto – https://www.klweek.com/wp-content/uploads/2023/09/7641fc1a-ann_meeting___20230906100528.jpg