74 HOME EQUITY TRENDS MIXED ACROSS U.S. IN THIRD QUARTER DESPITE CONTINUED PRICE INCREASES

Bahagian Rumah yang Kaya Ekuiti Merosot pada Kadar Terpantas dalam Sekurang-kurangnya Empat Tahun;
Tetapi Tahap Rumah yang Benar-benar Kurang Ekuiti Meningkat;
Ekuiti Keseluruhan untuk Pemilik Rumah Kekal Stabil

IRVINE, California , 2 Nov 2023 — ATTOM, penyedia data tanah, hartanah dan data hartanah yang terkemuka, hari ini mengeluarkan Laporan Ekuiti Rumah dan Hartanah Kurang Ekuiti Amerika Syarikat Suatu Kuarter Ketiga 2023, yang menunjukkan bahawa 47.4 peratus hartanah perumahan yang mempunyai hutang di Amerika Syarikat dianggap kaya ekuiti dalam suatu kuarter ketiga, yang bermakna jumlah gabungan anggaran hutang yang dijamin oleh hartanah tersebut tidak lebih separuh daripada nilai pasaran anggaran mereka.


Powering Innovation with Property Data (PRNewsfoto/ATTOM)

Bahagian hartanah berhutang yang kaya ekuiti dalam suatu kuarter ketiga 2023 telah menurun daripada 49.2 peratus dalam suatu kuarter kedua 2023 – penurunan suku tahunan terbesar sejak sekurang-kurangnya 2019. Angka terkini juga lebih rendah daripada 48.5 peratus dalam suatu kuarter ketiga 2022. Penurunan itu berlaku walaupun nilai hartanah pulih semula baru-baru ini daripada penurunan yang berlangsung dari pertengahan tahun lepas hingga awal bahagian tahun ini.

Tetapi sementara tahap kaya ekuiti menurun dalam suatu kuarter ketiga, laporan itu juga menunjukkan bahawa bahagian hartanah berhutang yang dianggap sangat kurang ekuiti di Amerika Syarikat terus membaik.

Hanya 2.5 peratus daripada semua hutang perumahan, atau satu daripada 40, dianggap sangat kurang ekuiti dalam suatu kuarter ketiga 2023. Ini bermakna mereka mempunyai jumlah gabungan anggaran hutang yang dijamin oleh hartanah sekurang-kurangnya 25 peratus lebih daripada nilai pasaran anggaran hartanah. Tahap sangat kurang ekuiti telah menurun daripada satu daripada 36 rumah dalam suatu kuarter kedua dan daripada satu daripada 35 dalam suatu kuarter ketiga 2022, ke tahap terendah dalam sekurang-kurangnya empat tahun.

“Dalam semua ukuran, ekuiti pemilik rumah di seluruh negara kekal kuat semasa suatu kuarter ketiga kerana jutaan isi rumah terus mendapat manfaat daripada peningkatan harga rumah negara yang berlanjutan. Pada masa yang sama, kami melihat penurunan luar biasa pada hujung skala kaya ekuiti,” kata Rob Barber, ketua pegawai eksekutif untuk ATTOM. “Ini mungkin hanya ketidakseimbangan sementara. Ia juga mungkin mencerminkan peningkatan pemilik jangka panjang yang mempunyai banyak ekuiti dibina menjual rumah mereka, atau mungkin meminjam terhadap kekayaan meningkat mereka dan tergelincir keluar daripada kategori kaya ekuiti. Data suatu kuarter keempat akan memberitahu lebih tentang sama ada ekuiti perumahan di Amerika Syarikat benar-benar telah mencapai puncak.”

Corak ekuiti bercampur-campur datang semasa pasaran perumahan Amerika Syarikat terus pulih daripada penurunan yang pernah mengancam untuk mengakhiri larian harga dan ekuiti selama satu dekad.

Harga median rumah tunggal serata negara meningkat 11 peratus dalam suatu kuarter kedua dan ketiga tahun ini berikutan penurunan 8 peratus dari pertengahan 2022 hingga awal 2023. Nilai pulih semula kerana pasaran pekerjaan kekal kuat, dengan kadar pengangguran kebangsaan di bawah 4 peratus, dan inflasi harga pengguna turun ke kurang separuh tahap setahun lalu. Pasaran pelaburan yang kuat juga meletakkan lebih wang di tangan pembeli berpotensi.

Sedihan bekalan rumah berterusan menambah tekanan harga bersama-sama dengan kemerosotan sementara selama dua tahun kenaikan kadar pinjaman rumah.

Potensi corak ekuiti yang lebih tidak seimbang kekal berada di tempat kerana kadar pinjaman meningkat ke 8 peratus untuk pinjaman 30 tahun dan pasaran perumahan memasuki musim perlambatan tahunannya, yang biasanya membawa peningkatan harga yang lebih kecil atau bahkan penurunan kecil.

Bahagian hutang kaya ekuiti menurun di hampir 30 negeri
Bahagian hutang yang kaya ekuiti menurun di 29 daripada 50 negeri Amerika Syarikat daripada suatu kuarter kedua 2023 ke suatu kuarter ketiga 2023, biasanya satu hingga empat peratus mata. Penurunan terbesar datang di rantau Selatan, dipimpin oleh South Carolina (bahagian hutang rumah dianggap kaya ekuiti menurun daripada 50 peratus dalam suatu kuarter kedua 2023 ke 43.7 peratus dalam suatu kuarter ketiga 2023), Florida (turun daripada 60.4 peratus ke 54.4 peratus), Kentucky (turun daripada 42.1 peratus ke 37.1 peratus), California (turun daripada 63.3 peratus ke 58.5 peratus) dan Oklahoma (turun daripada 36.5 peratus ke 32.5 peratus).

Di hujung skala, tahap kaya ekuiti meningkat di 21 negeri daripada suatu kuarter kedua ke suatu kuarter ketiga tahun ini, dengan peningkatan terbesar berpusat di rantau Northeast. Peningkatan terbesar adalah di South Dakota (naik daripada 46.4 peratus ke 49.9 peratus), Maine (naik daripada 56 peratus ke 59.3 peratus), Connecticut (naik daripada 38.6 peratus ke 41.5 peratus), New Jersey (naik daripada 43 peratus ke 45.9 peratus) dan New Hampshire (naik daripada 56.6 peratus ke 59.4 peratus).

Tahap hutang sangat kurang ekuiti membaik di kebanyakan negeri
Bahagian hartanah berhutang yang dianggap sangat kurang ekuiti telah menurun, dan kekal pada tahap sejarah rendah, semasa suatu kuarter ketiga 2023 di 43 negeri. Penurunan terbesar berpusat di Midwest dan Northeast, rantau yang mempunyai beberapa tahap hutang sangat kurang ekuiti tertinggi negara. Peningkatan dipimpin oleh Indiana (bahagian hartanah berhutang yang dianggap sangat kurang ekuiti turun daripada 8.1 peratus dalam suatu kuarter kedua 2023 ke 2.6 peratus dalam suatu kuarter ketiga 2023), Hawaii (turun daripada 3.6 peratus ke 1.6 peratus), South Dakota (turun daripada 4 peratus ke 2.6 peratus), Missouri (turun daripada 4.8 peratus ke 3.9 peratus) dan Maine (turun daripada 2.7 peratus ke 1.9 peratus).

Negeri di mana peratusan hartanah sangat kurang ekuiti meningkat paling besar daripada suatu kuarter kedua ke suatu kuarter ketiga tahun ini dipimpin oleh Wyoming (naik daripada 3 peratus ke 5.9 peratus), Mississippi (naik daripada 5.8 peratus ke 7.4 peratus), California (naik daripada 1.1 peratus ke 1.6 peratus), Idaho (naik daripada 2.4 peratus ke 2.7 peratus) dan Louisiana (naik daripada 10.5 peratus ke 10.8 peratus).

Tahap tertinggi pemilik rumah kaya ekuiti di Northeast dan Barat
Sepuluh negeri dengan tahap kaya ekuiti hutang hartanah tertinggi di Amerika Syarikat semasa suatu kuarter ketiga 2023 berada di rantau Northeast dan Barat. Yang mempunyai bahagian terbesar adalah Vermont (79.8 peratus hartanah berhutang adalah kaya ekuiti), New Hampshire (59.4 peratus), Maine (59.3 peratus), Montana (59.1 peratus) dan California (58.5 peratus).

Sembilan daripada 10 negeri dengan peratusan terendah hartanah kaya ekuiti semasa suatu kuarter ketiga 2023 berada di Midwest dan Selatan. Bahagian terkecil adalah di Louisiana