Saya tidak tahu bagaimana perasaan saya tentang warna merah jambu. Warna itu tidak dapat dielakkan baru-baru ini, ketika kasut, pakaian, permaidani, dan pelampung kolam berjenama Barbie mendominasi feed media sosial saya. Tetapi makna sebenar merah jambu kelihatan sedang berubah. Pengarah Barbie Greta Gerwig telah berjaya membungkus mesej feminis dalam rona girlie tradisional itu. Dan orang ramai, dalam semangat mereka untuk filem itu, kini filem dengan kutipan tertinggi tahun ini, juga telah menggunakan warna tandatangannya. Malah lelaki juga memakai lebih banyak merah jambu. Ia tidak sama sekali neutral, tetapi ia kelihatan lebih cenderung ke arah itu berbanding pada bila-bila masa dalam hayat saya.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Merah jambu sentiasa mencabar. Ia adalah warna yang kebanyakan orang sama ada terima atau tolak berdasarkan konsep mereka tentang apa yang ia lambangkan. Tetapi ia adalah persoalan yang telah saya pertikaikan semula sejak melaporkan cerita sampul Barbie, dan hidup dalam dunia merah jambunya dalam bulan-bulan sebelum dan selepas penerbitannya, sambil secara serentak mengandungkan anak perempuan dalam diri saya. Semasa saya mengimbas seluar dalam baldu merah jambu lain yang longgar berkaitan dengan filem itu, saya tertanya-tanya, Adakah saya memasukkan versi sedikit subversif Gerwig tentang merah jambu ke dalam kehidupan anak perempuan saya atau masih terlalu membatasi? Adakah populariti merah jambu yang semakin meningkat, terutama dalam kalangan lelaki, isyarat bahawa dwigender sedang runtuh, atau adakah ia membuat jurang antara lelaki dan wanita lebih ketara? Lebih mudah: Adakah merah jambu masih “warna perempuan”, dan adakah ia buruk jika demikian?

Untuk memahami makna merah jambu sekarang adalah untuk mengkaji raksasa pemasaran tetapi juga untuk mengiktiraf perubahan sosial yang telah berlaku dari semasa ke semasa. Jada Schumacher, pakar warna dan profesor di Fashion Institute of Technology, berhujah bahawa entiti korporat di luar Mattel telah menetapkan kelaziman merah jambu sejak lama sebelum tayangan perdana filem itu. Pantone mengumumkan pada bulan Januari bahawa warna tahun ini ialah Viva Magenta, nada merah jambu lebih ungu daripada yang dikaitkan dengan patung itu. Nada merah jambu juga muncul tahun lalu di pertunjukan landasan Valentino dan selebriti seperti Zendaya, Florence Pugh, dan Anne Hathaway.

“Ia telah beralih antara rona tepu dan sangat lembut, tetapi saya fikir ia telah bertahun lamanya dalam pembuatan, tanpa mengira Barbie,” kata Schumacher. Tetapi seperti yang dikatakan oleh seorang eksekutif Mattel kepada saya pada bulan Mei, Barbiecore “tidak berlaku begitu sahaja.” Syarikat itu mempunyai hubungan rapat dengan industri fesyen: Ramai pereka fesyen yang berjaya berpakaian Barbie semasa kecil dan telah bekerjasama dalam satu barisan pakaian patung pada satu ketika dahulu. Foto viral bintang Margot Robbie dan Ryan Gosling mengambil gambar filem itu pasti menyuburkan kegembiraan dan inspirasi. Dan kini merah jambu telah merebak jauh melampaui fesyen. Apabila Schumacher menyatakan betapa merah jambunya iklan insurans kebelakangan ini, saya dengan lembut memberitahunya bahawa malah Progressive mempunyai perkongsian khas Barbie.

Dengan setiap perkongsian merah jambu baru, warna itu kelihatan terlepas dari tanggapan bahawa ia secara eksklusif disediakan untuk gadis comel atau bahawa ia sama sekali tidak serius. Sebaliknya, ia adalah ungkapan pemerkasaan. “Filem itu menuntut semula merah jambu,” kata Jo Paoletti, profesor emerita di Universiti Maryland yang mengkhusus dalam sejarah fesyen dan budaya pengguna dan menulis buku tentang pemisahan merah jambu-biru. “Ini adalah jenis fenomena budaya yang melahirkan 1,000 disertasi.”

Politik merah jambu telah berubah dalam dekad terakhir

Mungkin tidak adil untuk memberi semua kredit kepada Barbie. Persepsi merah jambu telah berubah secara radikal hanya dalam hayat wanita Generasi Y yang berbondong-bondong untuk menonton filem Gerwig. Filem itu secara sedar merujuk estetika ikonik filem wanita dari zaman kanak-kanak mereka—Clueless,Legally Blonde, dan Mean Girls—untuk menarik persamaan antara perjalanan penemuan kendiri Barbie dan gadis pirang kelihatan udik lain yang menemui makna yang lebih dalam dalam kehidupan pada akhir filem itu. Apabila Elle Woods memutuskan untuk memakai skirt kulit merah jambu untuk hari berpindah ke Harvard Law School, penonton dimaksudkan untuk ketawa dengan keseronokannya yang jelas. Dia menamatkan filem itu dalam jubah graduasi hitamnya. Almari merah jambu Cher mewakili obsesinya dengan fesyen—sehingga dia mendapat tujuan baru dan memberikan banyak pakaiannya. Apabila Regina George menegaskan, “Pada hari Rabu, kami memakai merah jambu,” dia menggunakan warna itu sebagai lambang status yang membezakan gadis keren (dan cetek) daripada pelajar matematik.

Merah jambu mendapat makeover bos wanita pada pertengahan 2010-an, menurut Schumacher. Rona lebih lembut, Merah Jambu Generasi Y, mendominasi pemasaran syarikat kosmetik Glossier dan syarikat pakaian dalam haid Thinx, anggukan kepada etos “dibuat oleh wanita berkuasa, untuk wanita berkuasa” mereka. Pernah ada masa di mana pelbagai blog reka bentuk dalaman berhujah bahawa merah jambu adalah warna neutral baharu untuk dipertimbangkan untuk ruang tamu anda. Bukan kebetulan, kepopularan puncak Merah Jambu Generasi Y sekitar 2016 bertepatan dengan kempen Hillary Clinton untuk Presiden.

Tahun berikutnya, merah jambu mengambil identiti baru. Fikirkan semula tahun 2017 dan semua topi puki merah jambu di Perarakan Wanita dipasangkan dengan laungan protes seperti “puki menyerang balas” sebagai tindak balas kepada bekas Presiden Trump yang terkenal. Akses Hollywood pita. Merah jambu menjadi lambang kuasa yang lebih agresif, menurut Rebecca Jordan-Young, pengerusi jabatan pengajian wanita, gender, dan seksualiti di Barnard College (alma mater Gerwig). “Kemisogini vokal yang dipertingkatkan Donald Trump…banyak wanita memutuskan untuk memiliki simbol-simbol femininiti yang menjadi asas cemuhan,” katanya. “Topi puki merah jambu adalah momen feminin politik paling saya lihat dalam aktivisme kehidupan dewasa saya.”

Itu bukan peralihan yang jelas. “Orang berkata, ‘Tunggu sebentar, bukankah kita anti-merah jambu?’ dan orang berkata, ‘Tidak, tidak, tidak, ini digunakan dengan cara ironik. Kami menuntut femininiti dan kuasa wanita,'” tambah Paoletti. “Barbie mempunyai gema itu, tetapi ia jauh lebih komersial.”

Women wearing pink pussy protest hats gather in front of the U.S. Capitol for the Women's March on Washington, following the inauguration of U.S. President Donald Trump, in Washington

Merah jambu Gerwig bukan warna protes. Jujurnya, itu tidak akan laku. Sebaliknya, ia satu warna vibes yang menyeronokkan. Ia hampir satu kelegaan untuk penonton untuk menerima warna itu tanpa berasa mereka membuat penyataan tentang femininiti mereka. Mereka hanya bergembira dengan kegembiraan filem yang tidak malu feminin.