Tribal Gathering Protest U.S-Led Aerial Attacks In Yemen

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat melancarkan lagi satu siri serangan terhadap 14 sasaran di Yemen semalam kerana kumpulan militan itu terus menyerang kapal-kapal di Laut Merah.

Pusat Pemerintah Tentera Amerika Syarikat menyatakan pasukannya menyerang peluru berpandu Houthi hanya sebelum tengah malam yang sudah bersedia untuk dilancarkan dan membawa ancaman yang segera kepada kapal-kapal niaga dan kapal tentera laut Amerika Syarikat di rantau ini.

Belum jelas sejauh mana kerosakan dan sama ada terdapat mangsa dalam tindak balas terbaru Amerika Syarikat terhadap serangan berulang Houthi terhadap perkapalan komersial. Serangan peluru berpandu dan drone Houthi secara berkala telah mengganggu perdagangan global, memaksa kebanyakan kapal mengelak laluan air ini.

Langkah Amerika Syarikat diambil beberapa jam selepas kapal milik Amerika Genco Picardy diserang drone di Teluk Aden pada Rabu. Centcom sebelum ini menggambarkan kapal sebagai kapal tangki pendaftaran Kepulauan Marshall. Kapal itu mengalami beberapa kerosakan tetapi tiada kecederaan dilaporkan dan kapal masih boleh digunakan.

Ia merupakan kapal ketiga disasarkan oleh militan sejak serangan udara yang merangkumi lebih 150 munisi ketepatan termasuk lebih 80 peluru berpandu Tomahawk dan pesawat pejuang sekutu.

Serangan itu bertujuan melemahkan keupayaan kumpulan yang disokong Iran itu mengganggu perkapalan komersial. Tetapi jika serangan terbaru adalah petunjuk, Houthi masih mempunyai senjata mencukupi untuk mengganggu kapal-kapal di Laut Merah, sesuatu yang mungkin mendorong Presiden Joe Biden memperluas kempen tentera terhadap mereka.

Ini pula boleh meningkatkan ketakutan konflik di Timur Tengah – yang bermula apabila Hamas menghantar militan ke Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,200 orang – menjadi lebih meluas. Israel berkata ia tidak akan berhenti kempen di Jalur Gaza, walaupun terdapat ketakutan bencana kemanusiaan yang meluas. Houthi menyatakan tindakan Israel di Gaza sebagai motif serangan mereka.

Pada Isnin, Kementerian Pengangkutan Amerika Syarikat memberi amaran kepada kapal-kapal niaga Amerika Syarikat untuk mengelak Laut Merah sehingga notis lanjut. Sejak akhir minggu lepas, Tentera Laut Amerika Syarikat dan badan perdagangan utama telah memberi nasihat kepada kapal-kapal niaga bahawa keselamatan di bahagian selatan Laut Merah masih tidak stabil dan disarankan mengelak kawasan itu.

Sebelum ini pada Rabu, Setiausaha Luar Negeri UK David Cameron bertemu Menteri Luar Iran Hossein Amir-Abdollahian di Forum Ekonomi Sedunia di Davos, Switzerland, memberi amaran bahawa serangan Houthi adalah “haram dan tidak dapat diterima, dan Iran perlu menggunakan pengaruhnya terhadap Houthi untuk mencegah ancaman lanjut,” menurut jurucakap kementerian luar negeri. Iran menolak dakwaan ia memainkan peranan dalam serangan perkapalan.

Akibat serangan berterusan terhadap perkapalan adalah keretakan global perkapalan yang semakin meluas. Kebanyakan kapal kontena dunia kini berlayar beribu-ribu batu di sekitar Afrika, berbanding mengambil laluan Laut Merah.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, jenis kapal lain seperti kapal tangki minyak juga mengurangkan bilangan perjalanan mereka melalui rantau ini. Sejumlah besar kapal juga mengambil langkah luar biasa dengan menyatakan ketiadaan hubungan mereka dengan Israel, dalam usaha mendapatkan laluan selamat melalui laluan air ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.