Hakim Mahkamah Agung New York Juan Merchan, yang menyelia perbicaraan Donald Trump berkaitan pembayaran senyap, di Manhattan pada bulan Oktober 2022.

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden AS pertama yang menghadapi perbicaraan jenayah dan hakim yang menyelia perkara tersebut adalah kedua-duanya berketurunan Queens. Donald Trump dibesarkan di rumah palsu bergaya Tudor di Jamaica Estates, dan Juan Merchan dibesarkan beberapa batu di Lebuh Raya Grand Central Parkway di Jackson Heights.

Merchan mengetahui lebih banyak mengenai Trump daripada geografi bersama mereka.

Hakim Mahkamah Agung New York itu, dilantik ke jawatan itu pada tahun 2009, juga mengetuai kes yang mendapati Organisasi Trump bersalah atas penipuan cukai jenayah kerana gagal membayar cukai atas pampasan kepada pegawai kanan. Perbicaraan itu mengakibatkan penghakiman $435 juta yang telah dituntut semula oleh Trump, dan penjara untuk Ketua Pegawai Kewangan Trump Alan Weisselberg, yang mengaku bersalah atas palsu keterangan.

Ia juga membuat Merchan mengenali pemain-pemain dalam lingkungan Trump—kebanyakan daripada mereka seperti Eric Trump dan Don. Jr. adalah saksi berpotensi dalam kes pembayaran senyap—dan dengan taktik mahkamah Trump yang sudah lama digunakan untuk menafikan, mengelak dan menangguhkan prosiding undang-undang.

Trump telah menyerang Merchan secara awam, memanggilnya sebagai “penggeromok Trump” dan mengatakan dia berat sebelah kerana anak perempuannya pernah bekerja dalam pemasaran kempen untuk kempen Demokratik.

Orang yang menonton Merchan selama bertahun-tahun melukis gambaran yang berbeza. Dia dikenali kerana bersikap tenang, bersedia dan cekap dan mempunyai reputasi untuk tidak membenarkan mahkamahnya didominasi oleh aksi liar.

“Dia hanyalah individu tanpa basa-basi,” kata Alberto Ebanks, peguam pertahanan jenayah yang telah membuat hujah kes di hadapan Merchan dan tamat setahun lebih awal daripada beliau di Sekolah Undang-Undang Hofstra. Merchan adalah “adil” dan “penuh kawalan di mahkamah itu,” kata Ebanks.

Pendekatan itu telah dipamerkan semasa perbicaraan Trump di New York bermula.

Semasa pemilihan juri, Merchan menghentikan Trump apabila beliau memekik di mahkamah mengenai seorang pengundi berpotensi yang memuat naik video orang merayakan selepas Trump kalah pada pilihan raya 2020. Merchan memberitahu peguam Trump, Todd Blanche, bahawa beliau boleh mendengar Trump bercakap dan melihatnya memberi isyarat, dan memberi amaran kepadanya untuk menghentikan Trump. “Dia sedang bercakap ke arah pengundi itu,” kata Merchan dengan tajam. “Saya tidak akan mentoleransi pengundi-pengundi itu diancam di mahkamah ini.”

Keputusan Merchan tidak semuanya menentang Trump. Beliau memberitahu pendakwaan pada Isnin mereka tidak dibenarkan memaparkan rakaman dari pita akses Hollywood Trump menggambarkan merampas genital wanita. (Pendakwa akan dibenarkan memberitahu juri apa yang dikatakan Trump.)

Tetapi Merchan telah menunjukkan tanda-tanda bahawa dia mempunyai kesabaran terhad untuk taktik Trump.

Mantan Presiden AS Donald Trump menghadiri hari pertama perbicaraannya atas tuduhan menutup-nutupi pembayaran senyap berkaitan hubungan sulit luar nikah, di Mahkamah Jenayah Manhattan di Bandar Raya New York pada 15 April 2024.

Pada minggu ini, Merchan memperingatkan peguam undang-undang Trump untuk jangan memanjangkan pemilihan juri sebagai cara untuk menangguhkan perbicaraan. Setakat ini Merchan dan hakim-hakim lain di New York telah menolak usaha berulang Trump untuk menangguhkan perbicaraan, termasuk usaha gagal untuk memindahkan kes ke mahkamah persekutuan, dua usaha gagal untuk memaksa Merchan menarik diri dari kes, dan dua belas usaha lain untuk menangguhkan prosiding.

Beberapa hari sebelum perbicaraan Trump sepatutnya bermula, Merchan menolak permintaan Trump untuk penangguhan atas aduan bagaimana kes itu dilaporkan dalam laporan berita. Dalam keputusannya, Merchan memperingatkan pasukan Trump terhadap “mengemukakan dakwaan yang menghasut, tidak berasas atau sebaliknya palsu dalam permohonan bersumpah,” memberikan isyarat bahawa beliau tidak akan mentoleransi banyak lagi permohonan dilengkapi dengan tuduhan tidak terbukti. “Kebimbangan yang sah Rakyat memaksa Mahkamah ini, sekali lagi, untuk menyatakan kebimbangan berterusan dan meningkatnya terhadap amalan peguam membuat dakwaan dan pernyataan serius yang tidak kelihatan mempunyai asas dalam fakta,” tulis Merchan.

Trump telah berulang kali melemparkan Merchan, dalam usaha terkalkulasi untuk mengubah pendapat awam terhadap hakim dan melukisnya sebagai bermotif politik. Keluar dari hari kedua mahkamah pada Selasa, selepas Hakim Merchan telah memilih 7 juri, Trump menggambarkan Merchan sebagai “hakim yang berkonflik” yang “tergesa-gesa perbicaraan ini.” “Ini adalah pemburuan penyihir yang diilhamkan Biden dan ia harus berakhir,” kata Trump kepada wartawan di luar mahkamah.

Trump telah berulang kali meletakkan fokus pada anak perempuan Merchan, Loren Merchan, yang pernah bekerja sebagai pemimpin Authentic Campaigns, sebuah firma yang mengerjakan kerja pemasaran untuk kempen Demokratik seperti reka bentuk web, pembiayaan digital, mesej mudah alih. Hakim Merchan meminta pendapat beretika sama ada beliau harus menarik diri. Pada Ogos 2023, Merchan menolak permohonan awal Trump untuk menarik diri, dengan menulis bahawa beliau mendapati “bahawa penarikan diri tidak akan berada dalam kepentingan awam” dan bahawa “Mahkamah ini telah memeriksa hatinya dan yakin dalam keupayaannya untuk adil dan berkecuali.”

Merchan telah berkhidmat sebagai hakim hampir dua dekad. Beliau berhijrah bersama keluarganya ke AS dari Colombia pada usia enam tahun dan, semasa tinggal di Queens, bekerja untuk menyara diri melalui Kolej Baruch New York mengkaji pentadbiran perniagaan, akhirnya tamat dari Sekolah Undang-Undang Hofstra di Long Island. Beliau mula bekerja sebagai peguam pada tahun 1994, pertama sebagai penolong pendakwa raya di Bahagian Pendakwaan Daerah Manhattan dan kemudian di pejabat Peguam Negara negeri. Pada tahun 2006, Datuk Bandar New York Michael Bloomberg, yang berhaluan Republikan, melantik Merchan ke Mahkamah Keluarga di Bronx. Tiga tahun kemudian, Gabenor New York David Paterson melantik Merchan ke Mahkamah Tuntutan Negeri. Juga pada tahun 2009, Merchan dinamakan sebagai hakim bertindak di Mahkamah Agung New York, mahkamah perbicaraan negeri yang mempunyai bidang kuasa meluas terhadap perkara jenayah dan sivil.

Selain perbicaraan Trump, Merchan juga hakim untuk kes terhadap penasihat strategi Beyt Putih Trump sebelum ini Steve Bannon, atas dakwaan penipuan jenayah dalam usaha derma bernama “We Build The Wall”. Kes itu dijadualkan untuk perbicaraan lebih kemudian tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.