DHS Secretary Mayorkas Testifies Before House Homeland Security Committee

(SeaPRwire) –   Pertembungan Senat mengenai pemecatan Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri Alejandro Mayorkas berlangsung kurang daripada tiga jam apabila Demokrat bergerak cepat pada Rabu untuk menolak tuduhan sebagai tidak perlembagaan.

Ujian Senat yang tersekat itu menandakan berakhirnya usaha yang sangat berpihak dan bersejarah untuk menghukum dan menyingkirkan Mayorkas daripada jawatan atas pengendalian beliau terhadap sempadan Amerika Syarikat-Mexico. Ahli Demokrat Senat mengundi mengikut garis parti untuk membunuh dua artikel pemecatan terhadap Mayorkas sebagai tidak perlembagaan kerana gagal memenuhi syarat jenayah besar atau salah laku, dengan mendakwa ia boleh menetapkan precedent yang membahayakan dan bahawa seorang menteri kabinet tidak seharusnya digulingkan semata-mata kerana melaksanakan dasar Pentadbiran mereka.

Keputusan itu dijangka secara meluas, tetapi kurang jelas adalah seberapa cepat Ahli Demokrat Senat akan dapat menutup proses pemecatan jika Ahli Republikan memaksa siri undian yang memakan masa. Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer membuat usul untuk membunuh artikel pemecatan selepas Ahli Republikan menolak perjanjian yang dicadangkan yang akan membenarkan perbahasan dan undian di lantai mahkamah sebelum mengundi untuk menolak kes itu.

“Untuk mengesahkan penyalahgunaan besar-besaran ini oleh Dewan Rakyat akan menjadi kesilapan besar dan boleh menetapkan precedent yang membahayakan untuk masa depan,” kata Schumer ketika membuka lantai. Sebelum undian untuk membatalkan tuduhan, Senat berubah menjadi mahkamah apabila Ahli Senat bersumpah sebagai juri dan menandatangani buku sumpah pemecatan yang jarang digunakan yang disimpan di Arkib Negara. Ini hanyalah kali ke-22 dalam sejarah Dewan Atasan bahawa ujian pemecatan dijadualkan akan berlangsung, dan kali pertama seorang setiausaha kabinet menjadi subjek satu.

Mayorkas telah menjadi sasaran utama Republikan sejak mereka mengambil alih kawalan Dewan Rakyat pada 2022. Mereka menyalahkan beliau atas bilangan penyeberangan tinggi di sempadan Amerika Syarikat dengan Mexico, dan mereka mengundi untuk memecat beliau pada bulan Februari. Artikel pemecatan yang dibawa oleh Dewan Rakyat menuduh Mayorkas dengan “secara sengaja dan sistematik” enggan mematuhi undang-undang imigresen persekutuan dan telah “melanggar kepercayaan awam” dengan membuat kenyataan palsu kepada Kongres – seperti mendakwa sempadan itu “selamat”. Tetapi beberapa pakar perlembagaan telah bahawa bukti itu tidak mencapai ambang jenayah besar dan salah laku yang ditetapkan oleh Perlembagaan Amerika Syarikat.

“Keputusan hari ini oleh Senat untuk menolak serangan tidak berasas oleh Republikan Dewan Rakyat terhadap Setiausaha Mayorkas membuktikan secara muktamad bahawa tiada bukti atau asas Perlembagaan untuk membenarkan pemecatan,” kata Mia Ehrenberg, jurucakap Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, dalam kenyataan. “Seperti yang telah dilakukannya sepanjang lebih daripada 20 tahun perkhidmatan awam yang komited, Setiausaha Mayorkas akan terus bekerja setiap hari untuk menguatkuasakan undang-undang kami dan melindungi negara kami.”

Beberapa Ahli Republikan Senat membantah idea penolakan cepat tuduhan pada Rabu, dengan beberapa di sayap kanan cuba mencari cara untuk memaksa ujian penuh, tetapi usaha mereka gagal mendapatkan cukup daya tarikan untuk lulus. , seorang Republikan Kentucky, berkata ia akan menjadi kesilapan bagi Ahli Senat untuk tidak menunaikan tanggungjawab perlembagaan mereka dan mengadakan ujian penuh.

“Saya akan dengan kuat menentang sebarang usaha untuk menyenaraikan artikel pemecatan dan mengelakkan menghadapi krisis sempadan Pentadbiran Biden secara terus terang,” kata McConnell pada Rabu.

Mayorkas telah melabelkan usaha pemecatan terhadapnya sangat berpihak, dengan mendakwa bahawa Republikan tidak serius mengenai keselamatan sempadan kerana mereka menghalang persetujuan sempadan bipartisan pada bulan Februari yang akan meluaskan kuasa kerajaan persekutuan untuk menangani lonjakan pendatang memasuki negara. “Kami tidak dapat menyediakan diri sendiri – kami memerlukan Kongres untuk berbuat demikian,” kata Mayorkas pada Rabu di CBS Mornings. “Kami tidak dapat mengubah sistem imigresen yang rosak, hanya Kongres yang boleh berbuat demikian.”

Pentadbiran Biden telah membuat seruan yang serupa selama berbulan-bulan, meminta Kongres meluluskan lebih banyak dana untuk mengupah ejen Patrol Sempadan dan imigresen. Tetapi Republikan sejauh ini enggan, dengan berkata bahawa mereka mahu Presiden Joe Biden menjadi lebih ketat dengan sumber yang dimilikinya. Persetujuan sempadan bipartisan, dirangka sebahagiannya oleh Senator Republikan James Lankford dari Oklahoma, juga menghadapi pelbagai serangan daripada bekas Presiden Donald Trump.

Ahli Kongres Republikan menghadapi tekanan yang semakin meningkat daripada pangkalan mereka untuk mempertanggungjawabkan Biden dan agensi persekutuannya atas dasar keselamatan sempadan. Isu itu dijangka menjadi pusat pilihan raya 2024, kerana bilangan penyeberangan sempadan haram yang meningkat dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Tetapi pada Rabu, 10 bulan sejak penyiasatan pemecatan Dewan Rakyat bermula, Mayorkas tidak lagi menjadi pusat pertempuran di Kongres.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.