(SeaPRwire) –   Lebih daripada satu trilion jangkrik bising sepanjang satu inci dijangka muncul dari bawah tanah pada musim bunga ini untuk memulakan peringkat akhir jangka hayat mereka, dalam kemunculan bersama besar-besaran yang tidak pernah dilihat lebih daripada 200 tahun lalu.

Jangkrik yang merupakan sebahagian daripada 13 tahun dan induk 17 tahun akan muncul pada masa yang sama pada musim bunga ini. Ini akan menjadi kali pertama sejak tahun 1803—ketika Thomas Jefferson menjadi Presiden—bahawa induk-induk ini muncul serentak dari liang untuk mencari pasangan dan menyediakan tempat untuk generasi jangkrik seterusnya.

Jangkrik akan dapat dilihat di beberapa buah negeri termasuk Iowa, Illinois, Georgia, Tennessee, dan lain-lain. Tetapi anda tidak perlu bimbang bahawa kawasan kejiranan anda akan dibanjiri dengan bilangan jangkrik yang lebih banyak daripada tahun-tahun yang lalu; kedua-dua induk tinggal merentasi kawasan yang berbeza—Induk XIII di utara dan Induk XIX di selatan— , yang bermakna orang ramai tidak mungkin menyaksikan kedua-dua induk pada masa yang sama.

Berikut ialah rupa animasi tentang apa yang akan berlaku dalam kemunculan Induk XIX dan Induk XIII yang akan datang.

Anak jangkrik muncul  

Sebaik sahaja suhu tanah berhampiran rumah jangkrik mencecah kira-kira 64 darjah Fahrenheit atau lebih, serangga itu mula memanjat melalui lubang keluarnya.


Masa untuk bertukar kulit

Malam itu juga, jangkrik berubah dari anak-anak jangkrik, atau peringkat belum matang secara seksual, kepada dewasa. Jangkrik bertukar kulit kepada bentuk baharunya dengan menanggalkan rangka luar terakhirnya. (Spesies ini sudah menjalani proses penanggalan ini empat kali semasa hidup di bawah tanah, .)


Rangka luar mereka mengeras

Jangkrik perlu berjaga-jaga beberapa jam selepas mereka bertukar kulit untuk mengelakkan dimakan pemangsa sementara rangka luar baharu mereka mengeras. Selepas itu, mereka mula mencari pasangan untuk membiak dalam ritual yang akan berlaku enam hingga 10 hari kemudian.


Berdesing memanggil pasangan

Jangkrik jantan diketahui dengan panggilan mengawan yang memekakkan telinga, yang pada tahun 2021 dilaporkan mencecah setinggi 90 hingga 100 desibel, menurut (Pusat Kawalan Penyakit). Bunyi itu disebabkan oleh getaran timbalnya, organ yang diletakkan pada bahagian sisi abdomen. Oleh sebab Jangkrik muncul serentak, bunyinya sukar terlepas daripada perhatian, tetapi CDC menasihati orang ramai agar tidak bimbang. Bunyinya tidak boleh mengakibatkan kehilangan pendengaran kerana faktor lain, seperti tempoh masa bunyi dan jarak pendedahan perlu diambil kira.


Pemangsa berpesta serangga

Beberapa pemangsa—burung, beruang, ikan, rakun, kura-kura dan malah beberapa manusia—suka memakan jangkrik, yang merupakan keluarga yang sama dengan pepijat busuk. Walaupun banyak yang akan mati sebagai makanan ringan yang enak, jumlah jangkrik yang akan muncul begitu besar sehingga pemangsa tidak akan mengurangkan jumlah mereka dengan ketara.


Betina bertelur

Selepas mengawan, jangkrik betina menggunakan ovipositornya—struktur seperti tombak—untuk menoreh ke dalam pokok kecil, pokok renek, malah pokok anggur. Ia membolehkan serangga itu membuat torehan kecil ke dalam ranting atau dahan dan bertelur puluhan telur sekali gus. (Proses ini tidak menyebabkan kerosakan serius kepada pokok tersebut.) Betina bertelur antara 400 hingga 600 sebelum mereka mula mati dan badan mereka menjadi baja untuk tanah di sekelilingnya.


Dari telur, anak jangkrik menetas

Enam hingga lapan minggu selepas telur diletakkan, anak jangkrik menetas dan jatuh ke bumi. Anak jangkrik kecil itu kemudian mengorek ke arah akar tanaman di mana mereka akan hidup selama 13 atau 17 tahun, bergantung pada jenis induk.


Ia adalah urusan serantau

Jangkrik berkala akan muncul di lebih daripada 10 negeri pada musim bunga ini, tetapi habitat mereka membentang merentasi timur dan tengah AS. Induk XIX adalah semua induk, yang hidup dari Maryland hingga Georgia dan Iowa hingga Oklahoma. Kemunculan seterusnya akan berlaku pada tahun 2025, dengan Induk XIV. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.