(SeaPRwire) –   Daniel Kahneman, yang meninggal pada 27 Mac, memenangi Hadiah Nobel dalam ekonomi walaupun beliau seorang ahli psikologi. Pada tahun 2011, bersempena penerbitan buku terlaris dan berpengaruhnya Thinking, Fast and Slow, beliau dijemput untuk menjelaskan teorinya, tetapi juga untuk berbual lebih luas tentang bagaimana membuat keputusan, termasuk siapa untuk kahwini, siapa untuk undi, dan bila untuk mempercayai intuisi. Inilah potongan lanjut wawancara itu.

Dalam buku anda, anda membahagikan cara kita berfikir kepada dua sistem yang berbeza. Ada sistem cepat, Sistem Satu, dan Sistem Dua, pemikiran perlahan. Bolehkah anda jelaskan perbezaannya?

Jika saya katakan, “Berapakah 2 + 2?”, jawapannya akan terlintas di fikiran anda, anda tidak perlu memutuskan untuk melakukannya, ia hanya berlaku. Tetapi jika saya katakan, “Berapakah hasil darab 17 kali 24?”, mungkin tiada apa-apa yang terlintas di fikiran anda. Pemikiran perlahan mempunyai perasaan sesuatu yang anda lakukan. Ia sengaja, ia memberi anda perasaan agensi, dan anda adalah penulis perkara-perkara yang anda lakukan. Itu sama sekali bukan cara bagaimana ia berlaku apabila Sistem Satu beroperasi, apabila anda menginjak brek kereta secara tiba-tiba atau mempunyai emosi.

Adakah terdapat tokoh awam yang anda fikir ciri pemikiran perlahan, atau pemikiran cepat, atau adakah ia dalam kita semua? Kita semua mempunyai keupayaan kedua-dua untuk pemikiran cepat dan untuk pemikiran perlahan. Kita tidak dapat terus hidup dengan hanya satu. Terdapat orang yang lebih jelas dalam sentuhan dengan emosi mereka dan yang mengikuti perut mereka lebih. Anda boleh membandingkan Presiden semasa [Barack Obama] dan pendahulunya [George W. Bush]. [Obama] pastinya jauh lebih merenung dan jauh lebih terancang. Dan yang terdahulu secara terang-terangan mempercayai intuisi, mempercayai perut, dan sangat mengikuti apa yang Sistem Satu memberitahunya untuk lakukan.

Apakah kesilapan membuat keputusan yang paling biasa melibatkan sistem ini? Pada mulanya, banyak daripada keputusan yang kita buat dipengaruhi oleh emosi pelbagai jenis. Kita cenderung menyukai sesetengah orang dan tidak menyukai orang lain; kita terjejas oleh perkataan. Anda tidak akan mempunyai sikap yang sama terhadap potongan daging sejuk jika ia digambarkan sebagai 10% lemak atau 90% bebas lemak. Sebenarnya orang akan bersedia membayar lebih untuk yang terakhir.

Kita semua fikir kita sangat teliti dan berfikiran dan merenung, tetapi adakah Sistem Satu, pemikiran cepat, mempunyai kesan ke atas kita yang kita hanya tidak sedar? Sistem Satu-anda boleh memikirkannya sebagai peristiwa di fikiran anda yang berlaku dengan sangat cepat dan yang beroperasi sebagai cadangan. Dan kemudian anda mempunyai Sistem Dua, pemikiran perlahan, menyokong banyak daripada cadangan ini, atau bergantung kepada mereka dan mengikuti mereka. Mereka adalah asas, mereka adalah anker, yang dimodifikasi oleh pemikiran lanjut. Tetapi kesannya masih ada.

Anda kelihatan, dalam buku, tidak begitu menyukai intuisi. Adakah bodoh untuk mengikuti perut anda? Ia benar-benar bergantung kepada situasi. Kita semua bergantung kepada intuisi setiap masa. Dan kebanyakan daripada kita sangat baik dalam apa yang kita lakukan-kita tidak dapat hidup tanpa Sistem Satu. Dalam beberapa situasi, orang mempunyai keyakinan yang agak besar terhadap intuisi yang tidak bernilai. Jika anda membuat penilaian terhadap kesan yang berasaskan maklumat yang sangat sedikit, anda mungkin mahu menghentikan diri jika penilaian itu penting. Jika anda sedang rundingan dan seseorang telah meletakkan satu nombor di atas meja, anda haruslah sangat berwaspada, kerana nombor itu kelihatan lebih munasabah apabila ia datang ke atas meja.

Bolehkah kita melatih diri kita untuk menyedari bila kita disalah ajar oleh Sistem Satu kita, atau bila kita bergantung kepada Sistem Satu apabila kita sebenarnya tidak sepatutnya? Baiklah, saya bukan kes kajian yang baik kerana saya telah mengkaji ini selama 45 tahun dan intuisi saya benar-benar tidak berkembang. Saya tidak percaya kepada bantuan diri. Saya percaya terkadang anda boleh mengenal pasti situasi di mana anda membuat kesilapan. Tujuan saya dalam buku sebenarnya adalah untuk memperbaiki gosip, kerana saya fikir kita jauh lebih baik membetulkan kesilapan orang lain berbanding mengesan kesilapan kita sendiri. Dan jika ada gosip yang lebih baik di dunia, jika orang bergosip dengan lebih bijak, saya fikir keputusan sebenarnya akan lebih baik. Kerana kita mengharapkan gosip orang lain. Dan jika kita mengharapkan gosip yang bijak, ia mungkin dapat membantu kita.

Apakah maksud anda dengan gosip bijak? Gosip bijak adalah gosip tentang penilaian dan keputusan yang diberi maklumat oleh psikologi penilaian dan pengambilan keputusan. Untuk memahami satu situasi, anda memerlukan kosa kata dan anda memerlukan satu set konsep. Anda tidak dapat menjadi doktor tanpa mempunyai nama untuk penyakit, dan anda memerlukan nama untuk pelbagai kesan psikologi dan untuk pelbagai bias, supaya anda boleh mengenal pasti dan berkata, “Oh, ini adalah kes itu.” Dan sekali anda mempunyai bahasa yang lebih kaya, anda mempunyai banyak persatuan yang lebih kaya, banyak lagi idea, dan lebih keupayaan untuk membezakan antara situasi. Itulah gosip bijak.

Anda menulis tentang ketua bomba yang boleh memberitahu bahawa lantai akan runtuh, dan dia fikir itu perutnya, tetapi sebenarnya anda menghujahkan dengan masuk akal bahawa itu banyak pengalaman. Siapa pakar yang harus kita dengar dan siapa yang harus kita abaikan? Ia terutamanya tentang apa yang mereka bincangkan dan sama ada kepakaran itu mungkin dalam domain mereka. Terdapat domain di mana kepakaran tidak mungkin. Memilih saham adalah contoh yang sangat baik. Ramalan strategi politik jangka panjang. Ia telah ditunjukkan bahawa pakar hanyalah tidak lebih baik daripada pembaca purata New York Times dalam membuat ramalan jangka panjang, dan itu tidak begitu baik. Itu kira-kira seperti bermain dadu simpanse, untuk soalan agak sukar. Jadi, jika orang mendakwa kepakaran dalam situasi yang secara asas tidak dapat diramalkan, jangan percayai mereka.

Jadi kita semua harus memecat broker saham kita? Tidak, anda tidak perlu berbuat demikian. Terdapat banyak yang diketahui broker saham anda yang akan sangat berguna. Mereka mengetahui tentang risiko secara umum, jadi mereka mengetahui pelaburan yang secara umum lebih berisiko daripada yang lain. Mereka mengetahui tentang cukai. Mereka mempunyai banyak perkara untuk memberitahu anda. Apabila mereka memberitahu anda untuk melabur dalam ini daripada itu, mereka cenderung tidak jauh lebih baik daripada peluang.

Media digital memberi kita jawapan dengan cepat dan bermakna bahawa kita perlu bekerja jauh kurang keras pada Sistem Dua, kerana kita tidak perlu mengingati begitu banyak fakta. Jika saya tidak ingat siapa Presiden Bulgaria, saya boleh hanya tanya telefon saya. Adakah ini mengubah cara kita berfikir? Ia mungkin mengubah cara kita berfikir. Ia mungkin mengubah cara kita mempelajari tentang dunia, tetapi saya benar-benar tidak mempunyai maklumat yang cukup untuk memberikan jawapan yang bijak kepada soalan itu.

Apakah kesilapan terbesar yang dibuat oleh orang tentang diri mereka? Pada mulanya, mereka fikir bahawa orang lain mempunyai bias tetapi mereka tidak. Kami secara umumnya sangat berlebihan dalam pendapat dan kesan dan penilaian kami. Ramai orang-bukan semua, tetapi orang yang memberi kesan yang paling besar kepada kehidupan orang lain-optimis dan mereka mempunyai ilusi kawalan. Dan kita melebih-lebihkan sejauh mana dunia boleh diketahui. Sebagai contoh, kita fikir bahawa terdapat orang yang mengetahui bahawa akan berlaku kemelesetan. Saya fikir mereka tidak mengetahuinya. Mereka fikir demikian, dan kemudian ia berlaku, tetapi terdapat orang yang sama bijak, sama cerdas yang mengetahui perkara yang sama dan tidak fikir akan berlaku kemelesetan. Jadi kita menggunakan perkataan mengetahui dengan cara yang pelik, dan itu menguatkan ilusi bahawa kita memahami dunia, apabila kita sebenarnya tidak.

Apa yang boleh kita lakukan? Semua yang boleh kita katakan ialah, “Wah saya tidak tahu apa-apa.” Adakah ini membuat kita berhenti dan berfikir, atau ia hanya menghisap semua keyakinan daripada kita untuk berbuat apa-apa? Jelas anda perlu keseimbangan, kerana terdapat perkara seperti kebisuan-dengan-analisis dan anda tidak mahu jatuh ke dalam perangkap itu. Lebih merenung ketika perkara penting adalah baik, tetapi kebanyakan keputusan kita lebih baik mengikuti intuisi dan jangan risau tentangnya. Apabila kita cuba meramalkan bagaimana ia akan menjadi di masa hadapan khususnya, ahli psikologi telah membuktikan bahawa intuisi anda adalah panduan yang agak baik, dan jika anda suka sesuatu sekarang, anda cenderung akan menyukainya kemudian. Jika anda suka seseorang sekarang, anda cenderung akan menyukainya kemudian.

Kita telah banyak bercakap tentang impak teori ini ke atas ekonomi, tetapi bagaimana dengan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.