A composite of the August 21

(SeaPRwire) –   Jika anda seperti kebanyakan rakyat Amerika Syarikat kecuali 74 orang, anda tidak tinggal di Radar Base, Texas. Seramai 74 orang adalah penduduk bandar itu, menurut Biro Banci Amerika Syarikat. Tempat sekecil itu mungkin tidak menarik minat anda, tetapi pada 8 April nanti, anda akan iri dengan mereka yang tinggal di situ. Ini kerana Radar Base akan mengalami empat minit 27 saat kegelapan semasa gerhana matahari yang akan menyusuri benua Amerika Syarikat pada hari itu. Fenomena angkasa yang menakjubkan itu akan melalui laluan seluas 185 km (115 batu) dari barat daya Texas sehingga ke New England, melalui lebih 31 juta orang. Tetapi tiada bandar lain di Amerika Syarikat akan mendapat masa lebih lama dalam kegelapan.

Gerhana matahari keseluruhan adalah perkara yang menakjubkan, tetapi juga sangat singkat, dan berapa lama ia akan berlangsung sangat bergantung kepada orbit Bumi mengelilingi matahari, orbit bulan mengelilingi Bumi dan tepat di mana anda berdiri di permukaan bumi ketika fenomena itu berlaku.

Secara kasar, gerhana matahari keseluruhan adalah hasil kebetulan kosmik: matahari kira-kira 400 kali lebih besar daripada bulan, tetapi juga 400 kali lebih jauh, yang bermakna kedua-dua cakera kelihatan sama besar di langit. Apabila bulan melalui di hadapan matahari, ia boleh menutup cahayanya dengan sempurna, mencipta lingkaran hitam, dengan nyalaan matahari – korona – menyala ke segala arah.

Tetapi semua gerhana tidak sama. Orbit bulan mengelilingi Bumi berbentuk telur, dengan jarak paling jauh daripada planet kita kira-kira 405,000 km (252,000 batu) – jarak apogee – sehingga jarak perigee yang lebih dekat iaitu 360,000 km (224,000 batu). Bulan yang berada atau menghampiri apogee kelihatan terlalu kecil untuk menutup matahari sepenuhnya, menghasilkan gerhana cincin – yang kurang menakjubkan berbanding gerhana keseluruhan kerana cahaya matahari yang menyinar dari sekeliling bulan secara besar-besaran memudarkan pandangan kita terhadap pemandangan cakera bulan.

Orbit Bumi mengelilingi matahari , dengan jarak maksimum, atau afelion, kira-kira 152.1 juta km (94.5 juta batu), dan jarak minimum, atau perihelion, 147.1 juta km (91.4 juta batu). Pada perihelion, matahari kelihatan lebih besar bagi kita, yang .

Semakin besar bulan kelihatan di langit, semakin lama ia mengambil masa untuk melalui matahari, menghasilkan tempoh kegelapan yang lebih lama. Di mana anda berdiri dalam jalur kegelapan itu juga penting: semakin dekat anda ke pusat jalur 185 km itu, semakin lama anda akan melihat kegelapan.

Pelbagai laman web, termasuklah ‘s, , dan , menyediakan senarai bandar dan masa kegelapan. laman web NASA mungkin terbaik dalam kalangan banyak laman, membolehkan anda mengembang masuk dan mengklik mana-mana bandar yang kelihatan, mendedahkan maklumat tidak hanya mengenai tempoh kegelapan tetapi juga waktu gerhana bergerak melalui pelbagai fasa.

Radar Base akan mengalami empat minit 27 saat tempoh kegelapan bermula pada 1:27 petang CDT; kegelapan berakhir pada 1:45 petang CDT dan hanya berlangsung satu minit 59 saat; di , ia tiga minit 49 saat kegelapan bermula pada 3:13 petang EDT; di , satu minit 26 saat, bermula pada 3:22 petang EDT.

Tiada kekurangan tempat untuk menyaksikan gerhana semasa ia berlangsung, dan tiada kekurangan acara yang dirancang di bandar kecil dan besar untuk menandakan saat itu. Hanya dua kebenaran yang akan berlaku pada hari itu: tidak kira di mana anda berada semasa laluan gerhana, anda akan dalam beberapa cara diubah; dan tidak kira berapa minit kegelapan anda dapat, ia tidak akan pernah cukup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.