(SeaPRwire) –   (ORLANDO, Fla.) — Untuk kali pertama dalam 27 tahun, kerajaan Amerika Syarikat menukar cara ia mengelaskan orang mengikut bangsa dan etnik, usaha yang pegawai persekutuan percaya akan menghitung penduduk yang mengidentifikasi sebagai Hispanik dan keturunan Timur Tengah dan Afrika Utara dengan lebih tepat.

Pindaan kepada kategori minimum mengenai bangsa dan etnik, diumumkan Khamis oleh Pejabat Pengurusan dan Bajet, adalah usaha terkini untuk melabel dan mendefinisikan orang Amerika Syarikat. Proses ini sering mencerminkan perubahan sikap sosial dan imigresen, serta keinginan bagi orang dalam masyarakat yang semakin pelbagai untuk melihat diri mereka dalam angka yang dihasilkan oleh kerajaan persekutuan.

“Anda tidak boleh menganggap kesan emosi ini ke atas orang,” kata Meeta Anand, pengarah kanan untuk Senarai & Ekuiti Data di Persidangan Kepemimpinan mengenai Hak Sivil dan Manusia. “Ini bagaimana kita merangka diri kita sebagai masyarakat. … Anda melihat keinginan bagi orang untuk mahu mengenal pasti diri dan tercermin dalam data supaya mereka boleh menceritakan kisah mereka sendiri.”

Di bawah pindaan ini, soalan mengenai bangsa dan etnik yang sebelum ini ditanya secara berasingan dalam borang akan digabungkan ke dalam satu soalan. Ini akan memberi responden pilihan untuk memilih beberapa kategori serentak, seperti “Hitam”, “India Amerika” dan “Hispanik.” Penyelidikan menunjukkan bahawa bilangan orang Hispanik tidak pasti bagaimana untuk menjawab soalan bangsa apabila soalan itu ditanya secara berasingan kerana mereka memahami bangsa dan etnik adalah sama dan mereka sering memilih “bangsa lain” atau tidak menjawab soalan itu.

Satu kategori Timur Tengah dan Afrika Utara akan ditambah kepada pilihan yang tersedia untuk soalan mengenai bangsa dan etnik. Orang yang berasal dari tempat seperti Lubnan, Iran, Mesir dan Syria telah digalakkan untuk mengenal pasti diri sebagai putih, tetapi kini akan mempunyai pilihan untuk mengenal pasti diri dalam kumpulan baru ini. Keputusan daripada , yang meminta responden untuk memperincikan latar belakang mereka, mencadangkan bahawa 3.5 juta penduduk mengenal pasti sebagai Timur Tengah dan Afrika Utara.

“Ia rasa baik untuk dilihat,” kata wakil negeri Florida Anna Eskamani, seorang Demokrat dari Orlando yang ibu bapanya dari Iran. “Membesar, keluarga saya akan menandakan kotak ‘putih’ kerana kami tidak tahu kotak lain yang mencerminkan keluarga kami. Mempunyai perwakilan seperti itu, ia rasa bermakna.”

Pindaan juga menyingkirkan daripada borang persekutuan perkataan “Negro” dan “Timur Jauh,” kini secara meluas dianggap pejoratif, serta istilah “majoriti” dan “minoriti,” kerana ia gagal mencerminkan keragaman bangsa dan etnik yang kompleks negara ini, kata beberapa pegawai.

Pindaan ini juga menggalakkan pengumpulan data terperinci mengenai bangsa dan etnik yang melebihi piawaian minimum, seperti “Haiti” atau “Jamaika” untuk seseorang yang memeriksa “Hitam.”

Pindaan kepada piawaian ini dirunding selama dua tahun oleh kumpulan ahli statistik dan birokrat persekutuan yang lebih suka berada di atas gelanggang politik. Tetapi pindaan ini mempunyai implikasi jangka panjang untuk pembahagian semula kawasan pengundian, undang-undang hak awam, statistik kesihatan, dan mungkin juga politik apabila bilangan orang yang dikelaskan sebagai putih dikurangkan.

, calon GOP yang dianggap untuk presiden, baru-baru ini merujuk kepada hujah yang dibuat oleh orang yang mendakwa Demokrat menggalakkan imigresen haram untuk melemahkan kuasa orang putih. Sebagai presiden, Trump cuba sia-siakan orang yang berada di Amerika Syarikat secara haram daripada dimasukkan dalam banci 2020.

Momentum untuk menukar kategori bangsa dan etnik berkembang semasa pentadbiran Obama pada pertengahan 2010-an, tetapi terhenti selepas Trump menjadi presiden pada 2017. Ia dibangkitkan semula selepas Presiden Demokrat Joe Biden mengambil alih jawatan pada 2021.

Pindaan ini akan tercermin dalam pengumpulan data, borang, kaji selidik dan borang banci sepuluh tahunan yang dikeluarkan oleh kerajaan persekutuan, serta dalam kerajaan negeri dan sektor swasta kerana perniagaan, universiti dan kumpulan lain biasanya mengikut langkah Washington. Agensi persekutuan mempunyai 18 bulan untuk menyampaikan rancangan bagaimana mereka akan melaksanakan pindaan ini.

Piawaian persekutuan pertama mengenai bangsa dan etnik dihasilkan pada 1977 untuk menyediakan data konsisten merentasi agensi dan mendapatkan angka yang boleh membantu menguatkuasakan undang-undang hak awam. Ia terakhir dikemas kini pada 1997 apabila lima kategori bangsa minimum dinyatakan — India Amerika atau Alaska Asli, Asia, Hitam atau Afrika Amerika, Hawaii Asli atau Pasifik Lain dan putih; responden boleh memilih lebih daripada satu bangsa. Kategori etnik minimum dikelompokkan secara berasingan sebagai bukan Hispanik atau Hispanik atau Latino.

Kumpulan antara agensi yang bekerja pada pindaan terkini mencatat bahawa kategori adalah konstruk sosiopolitik, dan bangsa dan etnik tidak ditakrifkan secara biologi atau genetik.

Kategori bangsa dan etnik yang digunakan oleh kerajaan Amerika Syarikat mencerminkan zaman mereka.

Pada 1820, kategori “Orang Berwarna Bebas” ditambah ke banci sepuluh tahunan untuk mencerminkan peningkatan orang Hitam bebas. Pada 1850, istilah “Mulatto” ditambah ke banci untuk menangkap orang keturunan campuran. Orang India Amerika tidak secara terperinci dihitung dalam banci sehingga 1860. Berikutan tahun imigresen dari China, “Cina” dimasukkan dalam banci 1870. Tidak ada soalan formal mengenai asal Hispanik sehingga banci 1980.

Bukan semua orang bersetuju dengan pindaan terkini.

Beberapa Afro Latin merasa bahawa menggabungkan soalan bangsa dan etnik akan mengurangkan bilangan dan perwakilan mereka dalam data, walaupun penyelidikan terdahulu oleh Biro Banci Amerika Syarikat tidak mendapati perbezaan yang ketara antara jawapan Afro Latin apabila soalan ditanya secara berasingan atau bersama.

Mozelle Ortiz, misalnya, adalah keturunan Afro Puerto Rico campuran. Beliau merasa perubahan itu boleh menghapuskan identiti itu, walaupun orang boleh memilih lebih daripada satu jawapan sekali soalan bangsa dan etnik digabungkan.

“Seluruh keturunanku, daripada nenek saya Puerto Rico Hitam dan semua orang berwarna Sepanyol lain yang bukan putih, akan dilupuskan,” tulis Ortiz kepada kumpulan antara agensi.

Orang lain tidak gembira dengan cara beberapa kumpulan seperti Armenia atau Arab dari Sudan dan Somalia tidak termasuk dalam contoh yang digunakan untuk mendefinisikan orang Timur Tengah atau Afrika Utara.

Maya Berry, pengarah eksekutif Institut Arab Amerika, berkata walaupun dia “sangat gembira” dengan kategori baru, semangat itu diredam oleh pengeluaran.

“Ia tidak mencerminkan keragaman bangsa komuniti kami,” kata Berry. “Dan ia salah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.