Kathleen Hanna

(SeaPRwire) –   Kathleen Hanna selalu serius dan lucu licik pada sekali. Lebih perspicacious daripada amarah semata-mata, alchemy nada itu telah menjadi tandatangan sejak awal ’90-an, ketika seorang Hanna 20-sekitar memimpin Bikini Kill, band punk yang menjadi tindakan paling kelihatan yang dikaitkan dengan gerakan feminis gelombang ketiga dikenali sebagai . “Suck kiri saya satu,” dia mengaum, di muka penganiaya, pada . Projek solo beliau yang kemudian, Julie Ruin, menghasilkan visi subversif, scrunchie-memakai ” ” atas irama luncur pantai yang berbunyi. Dan pada permulaan milenium, beliau beralih ke tarian-punk dengan trio Le Tigre, melaksanakan koreografi terkoordinasi sambil menyalurkan Fred Flintstone (“Yabba-dabba-dabba-doo, man”) dalam lagu dengan judul sarkastik ” .”

Memoir baru Hanna, , keluar 14 Mei, menggunakan suara yang sama beracun, introspektif, politik yang cerdas, dan sering lucu jahat itu ke naik turun hidupnya sendiri cerita. “Ada banyak situasi di mana saya rasa seperti saya boleh bergulung dalam bola dan hanya menangis dan menangis dan menangis,” beliau menerangkan, di telefon dari California Selatan. “Dan saya menangis. Tetapi kemudian saya mula mencari lucu dalam tragis.” Dalam buku, “Saya harap saya menyentuh keseimbangan antara mampu tertawa pada diri sendiri dan menjadi serius, kerana saya tidak mahu membuat ringan perkara seperti saya biasanya lakukan.” Dalam draf pertama beliau, “semua keserapan adalah benar-benar lucu.” Tetapi produk akhir, dicapai hanya selepas tempoh terapi trauma yang ditangguhkan, mengandungi laluan bergerak tetapi cermat, generos Frank yang mengenai serangan seksual yang beliau hidupkan sebagai remaja dan muda dewasa.

Ini adalah satu aspek daripada kisah asal beliau yang kemungkinan akan dikenali oleh peminat, yang selama bertahun-tahun telah menangkap sketsa garis masa hidupnya, dari zaman kanak-kanak yang sukar ke kemasyhuran ’90-an ke diagnosis Lyme lewat stadium yang menyisihkannya selama bertahun-tahun berikutan pembubaran Le Tigre pada 2007. Dalam dasawarsa terakhir, ketiga-tiga projek muzik utama Hanna telah . Sekali dia telah membuat litar promosi untuk Rebel Girl, artis dan aktivis 55 tahun itu akan mengikuti lawatan Le Tigre tahun lalu dengan lawatan antarabangsa Bikini Kill musim panas ini.

JuJujur dan merenung, Rebel Girl menceritakan kisah di sebalik lagu-lagu terkenalnya (“Suck kiri saya satu” adalah kata-kata kakaknya) dan merangka semula pertemuan paling mitos-mitosnya dengan arus perdana-seperti masa itu dia tidak sengaja Hanna juga menulis tentang aspek hidupnya yang kebanyakannya telah menyimpan privasi pada masa lalu: perkahwinannya dengan dari , keguguran, pengambilan anak lelaki.

Membezakan seperti itu adalah, proses penulisan itu ternyata menjadi perjalanan dari kesakitan ke gembira. “Saya menulis semua benda buruk dulu,” kenang Hanna. “Kemudian saya perlu jadi macam, ‘Saya perlu seimbangkan ini dengan beberapa kegembiraan.’ “Dia memandang ke halaman kosong selama seminggu sebelum kenangan baik mula mengalir, “dan ia adalah mukjizat. Sekali saya menggali trauma, lihat apa saya temui: f-cking kebun mawar di bawah kubur.”

TIME: Anda telah menjadi tokoh awam selama lebih 30 tahun sekarang. Berapa lama anda telah memikirkan tentang menulis memoir?

Kathleen Hanna: Saya mula berbicara tentang itu ketika saya mungkin 40 dengan salah satu kawan terbaik saya, [penulis ]. Kemudian saya sakit dengan penyakit Lyme, dan saya seperti, “Ini terlalu besar tanggungjawab untuk saya dengan tempat kesihatan saya berada.” Apabila saya pulih, saya segera seperti, “Saya mahu kembali ke itu.” Saya berpindah [dari New York] ke Pasadena untuk lebih dekat dengan ibu saya, yang merupakan perubahan besar. Dan saya mahu melepaskan saya yang dahulu-untuk menulis semuanya supaya saya boleh bergerak maju.

Sekarang yang anda telah menulis buku, adakah anda merasa seperti anda telah memasuki fasa baru hidup?

Saya fikir sekali ia keluar, saya akan merasa lebih lengkap tentang itu, tetapi ya, saya rasa begitu. Saya rasa seperti saya akhirnya dewasa-yang aneh, bahawa saya tidak merasa dewasa sehingga saya berusia 55 tahun. Tetapi sesuatu tentang meletakkan kata pengarang selepas nama anda membuat anda merasa seperti orang dewasa tiba-tiba. Dan saya rasa seperti saya telah mencapai apa yang saya tetapkan untuk berbuat, yang adalah untuk naik ke kereta kegembiraan. Saya benar-benar mahu belajar bagaimana untuk bahagia. Dan ia jauh lebih sukar jika anda mempunyai dan trauma dan semua jenis perniagaan itu.

Salah satu perkara yang muncul bagi saya, ketika menulis, adalah bahawa saya mula menyedari semua trauma ini yang saya tidak urus. Saya hanya terus bergerak, saya hanya terus membuat perkara-perkara-atau saya sakit. Menjadi sibuk adalah cara saya untuk tidak melihat trauma sendiri. Dan saya akhirnya seperti: “Saya melompat setiap kali suami saya masuk bilik. Saya sentiasa dalam keadaan tegang, dan saya perlu menyelesaikan ini.” Saya mula mendapat rawatan trauma yang serius, kerana saya perlu-kerana saya akan terpaksa berhenti [menulis] selama berbulan-bulan pada satu masa. Saya akan berjalan di sekitar dengan mata aneh, gila hanya memandang ke jauh. Ia mengerikan. Saya rasa seperti saya melompat ke bot hayat dari Titanic, dan saya baru saja menyentuh darat.

Salah satu tema terbesar dalam buku itu adalah ketegangan antara tanggungjawab dan kewajipan yang dirasakan anda, bermula ketika anda di awal 20-an, sebagai wakil feminisme yang sangat kelihatan dan keperluan peribadi anda sebagai manusia. Pada titik ini, adakah anda telah belajar untuk menyentuh keseimbangan antara dua aspek diri anda?

Pastinya. Jika anda adalah mangsa penganiayaan, anda belajar bagaimana untuk berpisah dan memeriksa diri anda keluar dari kehidupan anda untuk terus hidup. Anda akan mematikan intuisi anda. Saya hebat sebagai pemimpin kumpulan dalam band, kerana saya akan menutup dan mengambil apa yang semua orang mahu saya ambil dan cuba menjadi siapa yang mereka mahu saya jadi. Saya sentiasa hadir apabila saya menyanyi, tetapi saya tidak sentiasa hadir untuk yang lain. Ini membolehkan saya melalui beberapa lawatan yang sangat sukar, tetapi ia juga menghalang saya menjaga diri saya. Apabila anda tidak merasakan tubuh anda, anda tidak benar-benar sedar tentang segala yang berlaku; anda boleh tamat hanya memuaskan orang, kerana ia adalah laluan paling sedikit rintangan. Saya masih bekerja untuk menjadi lebih hadir dan menikmati momen kecil kehidupan yang saya abaikan selama ini.

Dalam prolog ke Rebel Girl, anda menulis: “Perang saya tidak pernah dengan seksisme, tetapi dengan bagaimana seksisme telah merosakkan saya.” Bolehkah anda jelaskan perbezaan yang anda buat di sana?

Salah satu perkara yang paling menyakitkan saya adalah apabila saya cuba menjadi dermawan dan lelaki akhirnya menyalahgunakan kemurahan itu. Ketika saya remaja, lelaki dewasa yang sangat bijak memberi saya pelbagai buku yang hebat, dan kami bercakap tentang mereka bersama-sama. Saya fikir, “Wah, akhirnya seorang dewasa yang melihat betapa bijaknya saya.” Kemudian dia menyerang saya, dan kemudian dia mula mengejar saya, dan ia terasa seperti sekarang saya tidak boleh membuka diri kepada pengalaman itu, kerana saya hanyalah boneka f-ck. Kemudian saya mula berfikir setiap situasi akan menjadi seperti itu. Lelaki-lelaki ini mengajar anda untuk tidak baik hati, tidak mempercayai orang atau menurunkan pertahanan anda-dan kemudian anda dikenakan hukuman kerana tidak menjadi orang yang baik.

Bahagian seksisme yang paling melukakan saya adalah bahawa peribadi saya terpesong olehnya, untuk tidak dapat membuka diri kepada pengalaman baru. Saya sakit dengan diberitahu untuk berkulit tebal dan membiarkan perkara itu tergelincir. Tahu apa? Orang a–hole f-cking ini seharusnya berhenti menjadi seksis jerks. Ia adalah mereka. Tetapi saya tidak mempunyai sebarang kawalan ke atas itu. Dan saya tidak duduk di sekitar dan memikirkan lelaki seksis setiap masa. Kerana mereka tidak bernilai ruang dalam kepala saya. Saya hanya memikirkan, bagaimana saya boleh kekal terbuka kepada kritikan dan pengalaman baru, walaupun saya hidup dalam dunia seksis?

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.