PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT

(SeaPRwire) –   Beberapa hari sebelum Vivian Silver terbunuh oleh Hamas dalam serangan pada 7 Oktober, aktivis perdamaian Israel-Kanada berusia 74 tahun itu merancang untuk mengantar enam pesakit Palestin yang sakit parah ke hospital di Jerusalem. Sebagai ahli lama Kibbutz Be’eri, Silver kerap sukarela dengan Jalan Menuju Pemulihan, sebuah NGO Israel yang merekrut sukarelawan untuk mengemudikan bas pesakit Palestin yang tidak dapat mengakses rawatan perubatan khusus di Tebing Barat dan Gaza ke hospital Israel.

“Anda boleh lihat bahawa ibu saya sedang melakukan sesuatu yang sangat penting untuk pesakit Palestin yang memerlukan perkhidmatan itu,” kata Yonatan Zeigen, anak lelaki Vivian Silver.

Pentadbiran perubatan wilayah Palestin yang diduduki—dibahagikan kepada tiga rantau Gaza, Tebing Barat, dan Baitulmaqdis Timur—menghadapi batasan sumber dan kepakaran jauh sebelum kejadian peperangan baru-baru ini. Menurut Projek Rozana, hampir 100,000 pesakit Palestin mencari rawatan khusus di hospital Israel dan Baitulmaqdis Timur setiap tahun, termasuk kanak-kanak yang memerlukan rawatan seperti kemoterapi atau dialisis kanak-kanak.

Di Baitulmaqdis Timur, enam buah hospital yang diuruskan oleh Kementerian Kesihatan Palestin kini menyediakan banyak kepakaran perubatan maju yang Tebing Barat dan Gaza tidak dapat menyediakan. Tetapi sistem permit keluar rumit—diuruskan oleh kerajaan Israel sebelum tamat Perang Enam Hari pada tahun 1967, bersama dengan akses ambulans yang kini dibatasi melalui sekatan sejak permulaan peperangan baru-baru ini—bermakna penduduk Palestin sering dalam kebebasan bergerak mereka, dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyatakan bahawa mendapatkan permit Israel adalah proses yang “tidak telus atau tepat masa.”

Sejak 7 Oktober, keadaan hanya memburuk. Anggaran Pertubuhan Kesihatan Sedunia bahawa sejak perang, terdapat 804 serangan ke atas pesakit, pekerja kesihatan, dan kemudahan, mengakibatkan 693 kematian dan 970 kecederaan di wilayah yang diduduki.

Dengan keperluan kesihatan meningkat, sukarelawan dan pesakit sama-sama melihat usaha ini sebagai tindakan kemanusiaan yang penting—bukan sahaja untuk memenuhi kekurangan dalam sistem kesihatan yang runtuh, tetapi untuk membangunkan hubungan akar umbi antara Israel dan Palestin.

“Sukarelawan mahu membina jambatan,” kata Ronit Zimmer, CEO NGO antarabangsa Projek Rozana, yang inisiatif Roda Harapannya menguruskan sukarelawan. “Dan mereka terus menunjukkan ketahanan dan kepercayaan terhadap nilai kerjasama.”

Roda Harapan, yang ditubuhkan lima tahun lalu, menyelaraskan bas dan mod pengangkutan lain dengan rangkaian pemandu sukarela yang terdiri daripada organisasi seperti Jalan Menuju Pemulihan, Manusia Tanpa Sempadan di Jerusalem, Masyarakat Tanah Hijau untuk Pembangunan Kesihatan di Hebron, dan Senyuman Harapan di Gaza.

“Bagi ibu saya, tindakan mengemudikan bas itu terasa begitu mudah dan terus terang,” kenang Zeigen. “Tetapi beliau sentiasa kembali dan berkata beliau merasa tercerahkan dengan pengalaman itu.”

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-HEALTH

Mengemudi untuk kemanusiaan

Setiap tahun, beribu-ribu pesakit Palestin dirujuk oleh doktor mereka ke hospital di luar wilayah Palestin yang diduduki untuk perkhidmatan perubatan penting dan sering menyelamatkan nyawa. Kebanyakan rujukan ini adalah untuk diagnosis dan rawatan dalam lima kepakaran biasa: penyakit kardiovaskular, onkologi, ortopedik, neurosurgeri, dan oftalmologi. Hanya pada bulan Julai tahun lepas, contohnya, Kementerian Kesihatan Palestin mengeluarkan 9,698 rujukan, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Tetapi kadar kelulusan untuk pesakit menerima permit telah berbeza-beza secara ketara dalam 15 tahun kebelakangan ini—berjulat dari 94% pada tahun 2012 kepada 54% pada tahun 2017, menurut PBB. PBB selanjutnya menyatakan bahawa dari 2019 hingga 2021, hanya 65% permit pesakit diluluskan tepat masa untuk pesakit tiba ke temujanji hospital, walaupun dalam kes-kes di mana pesakit mengalami keadaan kesihatan yang teruk.

Terdapat juga kes di mana pesakit ditolak permit keluar, apa yang PBB kata mungkin bersamaan dengan “hukuman berkumpulan.” Akibatnya, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mendefinisikan mereka yang memerlukan rujukan perubatan sebagai kumpulan rentan, terutamanya apabila mereka menghadapi kelewatan atau penolakan akses ke perkhidmatan perubatan khusus.

Untuk menangani sekatan ini, Roda Harapan secara berterusan mengangkut pesakit melalui labirin rumit: Pemandu sukarela Palestin mengambil seorang pesakit dari kampungnya dan membawanya ke sekatan sempadan Israel. Di situ, pesakit akan menyeberangi sekatan dengan pemandu sukarela Israel untuk tiba ke hospital di mana mereka menerima rawatan.

“Apa yang Program Roda Harapan lakukan adalah memudahkan proses itu dengan baik, dan hubungan yang dibina melalui program itu antara pemandu dan pesakit sering sangat indah,” kata Zimmer.

Amy Yourman, pengarah Manusia Tanpa Sempadan, pertama kali terlibat dalam program itu sebagai sukarela pada 2019. Dalam masa beberapa bulan, Yourman, yang asalnya dari Amerika Syarikat tetapi tinggal di Israel selama 37 tahun, menjadi penyokong bersemangat bagi pesakit yang dia bantu angkut.

Selama lima tahun Yourman telah membantu mengangkut sebuah keluarga dengan seorang budak lelaki berusia kini 12 tahun ke rawatan kanser di Baitulmaqdis Timur. Suatu hari, ketika menunggu di sekatan untuk pemandu sukarela Palestin mengambil keluarga itu, Yourman dan ibu pesakit memulakan perbualan. Ibu itu menceritakan perjalanan panjang dan sukar tiga jam sebelum program sukarela dilaksanakan: teksi dari kampungnya di luar Hebron, kemudian tiga bas berbeza dari Hebron, Bethlehem, dan Kota Lama.

“Ia menjadi jelas bagaimana ini membuat perbezaan besar dalam hidupnya—bukan sahaja masa dan kenyamanan, tetapi juga keselamatan yang lebih besar untuk seorang anak sakit dan kurang daya tahan,” katanya.

Di rantau Hebron, Tebing Barat, terapis fizikal Mohammad Hammouri juga telah menjadi sukarela dengan program itu melalui Masyarakat Tanah Hijau selama bertahun-tahun. Hammouri berkata dia terlibat selepas sepupunya disahkan menghidap kanser. “Saya mahu melakukan sesuatu untuk pesakit seperti dia,” kata Hammouri.

Sejak itu, dia telah membentuk hubungan tak terkira dengan pesakit dan sukarelawan yang ditemuinya secara kerap. “Saya mempunyai seorang pesakit bernama Lena, yang meninggalkan rumahnya pada pukul 4 pagi supaya dia dapat tiba di hospital tepat masa untuk temujanjinya,” katanya. “Tetapi setiap pagi, beliau tetap menginsist kami minum secawan teh bersama-sama sebelum berangkat.”

Dalam semua masa yang dihabiskan sukarelawan dan pesakit bersama, impaknya sangat besar. Tahun lepas, 84 sukarelawan di Manusia Tanpa Sempadan membuat 5,955 perjalanan untuk membantu 112 keluarga. Dari Hebron, 41 sukarelawan Masyarakat Tanah Hijau membuat 5,823 perjalanan untuk membantu 172 pesakit individu.

“Sukarelawan adalah orang-orang hebat yang bersedia memberi dari kerohanian hati mereka,” kata Diana Shehade Nama, Pengarah Program Projek Rozana, “tetapi mereka juga bersedia berpolitik dan membina perdamaian, terutamanya terhadap ketidaksamaan perkhidmatan dan hak bagi orang Palestin.”

Sehingga 7 Oktober, Roda Harapan juga mengendalikan bas di Gaza, dengan perjalanan terakhir pada 6 Oktober. “Ramai pesakit dalam perjalanan terakhir itu terperangkap di Jerusalem dan akhirnya terpaksa tinggal lebih lama di hospital,” ingat Nama. Pesakit yang lengkap rawatan dibawa ke Tebing Barat untuk tinggal bersama sanak saudara, manakala penjaga pesakit yang meninggal dibawa balik ke Gaza. Sejak itu, NGO tidak dapat mengesan keadaan pesakit-pesakit itu, kata Nama, menggarisbawahi kemusnahan sistem kesihatan yang lengkap di wilayah terkepung itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-HEALTH

Keperluan mendadak untuk diplomasi kesihatan

Ketika serangan udara Israel ke atas Gaza berterusan, pakar menyatakan keadaan genting di Tebing Barat juga mungkin memburuk lagi. Memandangkan keadaan yang semakin meruncing, organisasi lain seperti amal karitatif United Kingdom, Medical Aid for Palestine, atau MAP, sedang