(SeaPRwire) –   Setiap wanita hitam telah dipanggil Jezebel. Istilah itu, yang berasal dari Alkitab, adalah salah satu contoh misogini tertua di dunia. Bukannya dipuji atas pemerintahannya sebagai Ratu, (yang dinamai istilah itu) ditertawakan dan tertakluk pada whorephobia. Sampai hari ini, namanya menimbulkan imej promiskuiti.

Bagi mereka yang dibesarkan di gereja, wanita muda dan gadis-gadis diajak untuk tidak memiliki “roh jezebel” kerana seorang gadis gereja tidak pernah boleh menjadi pelacur. Tetapi bagi banyak wanita hitam dan gadis-gadis, tidak ada pilihan untuk melemparkan atau menjauhkan diri dari roh Jezebel, kerana menurut Amerika, kami telah menjadi pelacur sejak . Walaupun hipersekualisasi wanita hitam tidak berasal dari Alkitab, ideal wanita moden, bermoral berasal dari situ. Apabila Alkitab mendarat di Amerika, ideal dan kepercayaan itu mulai menyebar ke 13 koloni asal; mana-mana wanita yang bukan putih dan berbentuk indah adalah seorang . Seorang wanita yang harus ditakuti. Seorang wanita yang harus dikucilkan. Seorang wanita yang tidak sepatutnya dilihat. Kerana jika wanita ini dilihat, difahami, dan dihormati, ia pasti akan menjadi tanda neraka di Bumi.

Wanita hitam telah menimbulkan neraka di Bumi, terutamanya di Selatan, selama beberapa generasi. Rissi Palmer, Holly G dari Black Opry, dan Kamara Thomas dari Country Soul Songbook telah memimpin serangan melalui usaha mereka untuk mencipta syarat yang lebih baik bukan sahaja untuk wanita hitam di Selatan, tetapi juga dalam muzik negara. Dan dengan pelancaran Cowboy Carter, album kedua dalam trilogi Renaissance, Beyoncé telah menjadi artis terbaru yang menentang norma-norma ini.

Apabila Beyoncé tiba di Grammy pada 4 Februari, perubahan kelihatan telah berlaku. Walaupun orang ramai tidak mengetahui pada masa itu bahawa beliau secara rasmi membuat kemunculan semula ke dalam negara, beliau memimpin serangan dengan fesyennya. Tidak lagi beliau berhias dengan gaya perak berkilat krom Renaissance, Beyoncé, dalam baju putih, topi Stetson, dan skirt hitam besar dan jaket kulit, telah menjadi seorang penjenayah. Dan muzik negara sangat menyukai seorang .

Masalahnya ialah muzik negara hanya mencintai penjenayah apabila mereka adalah orang putih. Gerakan penjenayah, yang bermula sebagai penolakan tegas terhadap tali pinggang merah Nashville, membenarkan lelaki putih dalam muzik negara, seperti Willie Nelson, dilihat sebagai pemberontak – tetapi dengan cara yang tidak anti-Nashville. Dari , penjahat ini tidak sahaja diterima dengan hangat di muzik negara tetapi dipimpin. Dan cara artis-artis ini sering mempamerkan semangat pemberontakan ini adalah melalui pakaian mereka.

Sejarawan dan sarjana Dr. Francesca Royster menulis tentang gerakan penjenayah negara dalam : Mendengar Revolusi: “Sebagai Lelaki Hitam, Johnny Cash boleh berdiri untuk ketidakadilan terhadap orang-orang yang ditahan dan orang lain, baju hitam, topi dan jinsnya merupakan tanda dagang untuk sikap kritikalnya yang heroik.” Royster terus, “Asosiasi hitam dengan bahaya, ketidakpatuhan dan orang luar dalam budaya putih arus perdana digunakan dalam kerjaya Cash untuk memberikan unsur kesahihan. Momat-momen ini mendedahkan bagaimana, untuk penjenayah putih lelaki ini, ketetanggaan dengan hitam – terutamanya hitam metaforik – adalah ungkapan paling luar.

Tetapi hitam Beyoncé yang muzik negara ambil isu dengan pada mulanya. Bahagian paling memberitahu pakaian Grammy beliau bukanlah pilihannya untuk memakai koleksi fesyen barat Pharrell Willliams untuk Louis Vuttion, tetapi kuku merah yang mengiringinya. Kuku, yang ditampilkan pada gambar beliau malam itu, paling ketara apabila beliau memberi makan . Ahli sejarah fesyen dan kostum menyamakan kuku merah Beyoncé dengan menyalakan nyala api, menyedarkan semua orang di Nashville tentang penglibatannya semula dalam muzik negara.

“Ada ungkapan Shakespeare tentang menggigit ibu jari seseorang, dan itu untuk memperolok-olok mereka,” kata Christie. “Saya rasa imej itu agak seperti itu. Dia menggigit ibu jarinya kepada anda. Dia menggoda anda.”

Ia adalah godaan yang berterusan apabila Beyonce muncul di Super Bowl LVIII dengan dan gaya Texas bomoh-inspirasi . Berbanding Grammy, di mana penyanyi itu memakai gaya barat yang lurus, ini terasa lebih seksi, lebih menggoda – hampir seolah-olah penyanyi itu menyeru semangat Jezebel.

Jezebel telah dikenali dengan banyak nama, salah satunya ialah Jolene. Dalam leksikon muzik negara, Jolene diabadikan oleh Parton sebagai wanita berambut merah cantik dengan mata hijau zamrud dan kulit putih yang mempunyai kemampuan untuk mengambil lelaki Parton daripadanya. Sama seperti bagaimana telah dikenali secara sejarah dalam amalan Hoodoo untuk menarik lelaki kaya dan berstatus tinggi, Jolene menjadi dikenali sebagai wanita yang perlu dielakkan kecuali anda mahu kemusnahan isi rumah anda.

“Wanita dalam muzik negara boleh dilihat sebagai lebih glamor bomoh,” kata Christie. “Saya rasa [Super Bowl] adalah momen beliau untuk memberi kita itu dan untuk menunjukkan kepada kita bahawa genre negara bukan sesuatu yang melekat pada beliau. Ia ada dalam dirinya.” Tetapi berbanding usaha pertamanya ke dalam muzik negara di mana Beyoncé memakai apa yang penulis budaya Victoria M. Massie menyatakan adalah “pakaian luar biasa” dalam visual untuk “Daddy Lessons,” usaha keduanya ke dalam muzik negara dilakukan cara Renaissance.

Satu-satunya perkara yang menonjol paling dalam era negara Beyoncé adalah rambut pirang pucatnya. Ambil perhatian dari Parton, untuk menjadi pirang dalam budaya Selatan, khususnya, sentiasa dianggap murahan dan tidak bermartabat. Tetapi seperti yang terkenal dikatakan Parton: “Ia mengambil banyak wang untuk kelihatan murahan,” dan dengan rambut barunya, Beyoncé membalikkan stereotaip itu juga.

Di Selatan, norma-norma masyarakat yang mengawal badan wanita, terutamanya badan wanita hitam, berasal dari . Dan dalam muzik negara, wanita dijangka mempersembahkan diri mereka dengan cara tertentu yang mematuhi peraturan itu, walaupun tidak menerima sokongan daripada label rakaman mereka. Lebih buruk lagi, keganasan seksual yang dilakukan ke atas badan wanita hitam kerana mereka lebih berisi atau berbentuk lebih menarik dianggap dibenarkan. Akibatnya, wanita hitam diasuh untuk menjaga jarak dari apa-apa yang boleh dilihat sebagai Jezebel-seperti.

“Daripada lelaki mengawal diri mereka sendiri, menghormati badan wanita, dan mempunyai sempadan, tanggungjawab wanita untuk melakukan itu, dengan menutup diri mereka, dengan mengubah badan mereka ke dalam sempadan atau peraturan yang dicipta untuk membuat mereka lebih mudah ditelan di sekitar lelaki dan untuk membuat mereka lebih mudah ditelan oleh rakan wanita mereka,” kata Christie. “Itu menyebar ke warna.”

Terdapat sebab mengapa Beyoncé memutuskan untuk menggunakan warna merah untuk “,” iklan komersial Super Bowl beliau bersama Verizon. Beliau mahu dilihat. Beliau mahu didengar. Beliau mahu memberitahu Nashville bahawa beliau sedang membuat negara dengan caranya sendiri, seraya menghormati legion wanita hitam dalam muzik negara yang datang sebelum beliau.

Dalam visualizer rasmi untuk “,” Beyoncé dalam campuran hitam dan perak berjalan ke skrin dalam gaya rambut beehive, kuncir samping dan jambul, jelas penghormatan kepada, bintang muzik negara hitam pertama. Gaya, yang diabadikan dalam Ebony, menunjukkan Martell dalam lawatan akhbar di WSM Radio bersama-sama bintang muzik negara legenda Jeannie C. Riley di belakang penampilan pertama Martell di Grand Ole Opry pada tahun 1969. Dengan persembahan ini, Martell membuat sejarah sebagai artis wanita hitam pertama untuk membuat persembahan di Grand Ole Opry yang sangat berpengaruh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.