The British Royal Family Attend Easter Mattins Service

(SeaPRwire) –   Mata dunia tertumpu kepada keluarga diraja British pada musim bunga ini. Hari raya ini jatuh hanya lebih kurang seminggu selepas Kate Middleton, Puteri Wales, mendedahkan bahawa beliau didiagnosis dengan kanser dan sedang menjalani rawatan.

Istana Kensington telah menetapkan tarikh selepas mana beliau mungkin dijangka untuk memulakan semula tugas rasmi awam berikutan pembedahan perut yang dirancang pada Januari, tetapi pada 22 Mac, Kate mendedahkan bahawa ujian selepas operasi mendedahkan kanser telah hadir, menyebabkannya memulakan rawatan. Beliau akan kembali ke tugas rasmi apabila dibenarkan oleh pasukan perubatan beliau.

Berita itu menyusuli pengumuman pada bulan Februari bahawa bapa mertua Kate, Raja Charles III, didapati menghidap dan akan menangguhkan tugas awam semasa menerima rawatan.

Musim bunga, yang keluarga diraja British yang lebih besar berkumpul di Istana Windsor, dijangka menjadi sambutan yang lebih kecil tahun ini. Istana Buckingham memberitahu TIME bahawa Raja akan hadir ke upacara perkhidmatan Easter Ahad di Kapel St George di Windsor, tetapi Kate, suaminya Pangeran William, dan tiga anak mereka – George, Charlotte dan Louis – tidak merancang untuk pergi ke gereja.

Pengumuman Kate yang mendedahkan diagnosis kansernya – yang pakar ulasan diraja Richard Fitzwilliams panggil “mungkin siaran kesihatan paling berani pernah dibuat oleh tokoh awam di Britain” – mengubah sambutan Easter “sangat besar.”

“Ini adalah pengalaman yang sangat menyedihkan bagi kami semua,” katanya kepada TIME dalam panggilan telefon.

Pada tahun-tahun sebelumnya, Easter adalah cuti yang agak tenang berbanding Krismas, kata Fitzwilliams, tetapi ia akan berbeza pada Easter kali ini berikutan tempoh yang mencabar yang telah menyedut perhatian dunia.

“Perhatian antarabangsa akan menjadi sangat besar dan ini tidak pernah berlaku sebelumnya,” katanya.

Semasa keluarga diraja Britain menyediakan diri untuk cuti itu di tengah masa yang sukar, berikut adalah apa yang perlu anda ketahui tentang tradisi Easter mereka dan apa yang dijangka pada tahun 2024.

Apakah tradisi Easter keluarga diraja Britain?

Majlis cuti akhir minggu Easter bermula pada Khamis Maundy, Khamis terakhir sebelum Ahad Easter. Tradisi pada hari ini, yang bermula berabad-abad yang lalu, adalah untuk Raja atau Ratu memerintah menghadiri upacara gereja dan memberikan wang “Maundy” kepada orang tempatan.

Pada awal pemerintahannya, Ratu Elizabeth II mula mengembara ke katedral dan biara di luar London untuk mengedarkan hadiah di seluruh negara. Fitzwilliams mengatakan bahawa almarhum Ratu sangat suka upacara Khamis Maundy.

Untuk acara tahun ini, Kumpulan Bunga Katedral Worcester juga mencipta nosegay Perkhidmatan Maundy – susunan bunga tempatan dan mampan – untuk kanak-kanak memberikan kepada Ratu Camilla, tradisi tahunan yang bermula pada 600 SM, mengikut akaun keluarga diraja.

Sepanjang akhir minggu Easter, keluarga diraja British tradisionalnya berkumpul di Windsor.

“Apabila kami tiba di Istana Windsor untuk Easter court, ia sentiasa menyeronokkan dan menggalakkan,” kata Darren McGrady, yang pernah menjadi tukang masak peribadi keluarga diraja Britain dari 1982 hingga 1993 dan kemudiannya untuk Puteri Diana sehingga kematiannya pada 1997, kepada TIME dalam panggilan telefon.

Pada Hari Jumaat Baik, tukang masak membuat roti berseker bintang, yang akan dihantar untuk teh petang, kata McGrady, yang kini mengendalikan . Tradisi itu terus sehingga 2022, apabila tukang masak kek istana British .

Kristian bukannya daging pada Hari Jumaat Baik, jadi sebagai Gabenor Agung Gereja England, almarhum Ratu kemudiannya , kata McGrady.

Pada Ahad Easter, keluarga diraja British tradisionalnya ke gereja St George’s, bangunan abad ke-14 di tanah istana. Jalan kaki adalah kira-kira 10 minit ke bawah bukit, dan pada tahun-tahun sebelumnya, mereka sering mengambil kereta kembali ke atas kerana ia adalah jurang yang curam, kata McGrady.

Makan tengahari Easter selepas gereja dalam zaman kegemilangan monarki melibatkan 20 atau 30 diraja di meja makan, kata McGrady. Menu hampir sentiasa adalah kambing panggang dengan jeli buah beri merah.

Ini diikuti dengan teh petang, disertai dengan “pemilihan besar” telur coklat hiasan. Dalam salah satu kenangan Easter terfavorit McGrady di Istana Windsor, bekas tukang masak istana itu meletakkan jam dan tikus gula pada telur Easter coklat, diilhamkan oleh syair anak-anak “Hickory Dickory Dock”, dan menghantarnya ke bilik anak-anak. Pemberi makan membawanya kembali dengan kepala tikus digigit – laporan mengatakan Putera William, kira-kira tujuh tahun, telah menggigit sebahagian daripadanya.

McGrady mengatakan Ratu Elizabeth II adalah “penggemar coklat” dengan ketertarikan terhadap coklat gelap, sesuatu yang akan ditinggalkan semasa puasa Lenten dan ditunggu-tunggu untuk dinikmati pada Easter, tetapi “Raja Charles, bagaimanapun, tidak begitu suka coklat sama sekali.”

Selain itu, McGrady mengatakan bahawa Raja menikmati menu tradisional Easter, kerana raja menyukai ikan dan “sangat menggemari” kambing.

Pakar istana Ingrid Seward tahun lalu bahawa tradisi Easter akan diteruskan selepas kematian ibunya: “Charles adalah seorang tradisionalis, jadi saya pasti beliau akan melakukan perkara-perkara seperti yang selalu dilakukan sejak zaman kanak-kanaknya.”

Adakah Kate Middleton atau Raja Charles akan hadir ke upacara Ahad Easter?

Raja dan Ratu dijangka akan hadir ke upacara Ahad Easter di gereja Windsor.

Fitzwilliams mengatakan bahawa jangkaan kehadiran Raja Charles “sangat baik” dan “sangat penting” kerana sehingga pengetahuan pakarnya, ini akan menjadi kali pertama Raja akan muncul dalam apa yang boleh dipanggil komitmen awam sejak diagnosis kansernya.

Walau bagaimanapun, Kate, William dan anak-anak mereka tidak merancang untuk hadir ke gereja pada Ahad Easter.

Keluarga itu telah di Adelaide Cottage di estet Windsor. Pengumuman video Kate tentang diagnosis kansernya difilemkan di Windsor pada 20 Mac dan dikeluarkan pada 22 Mac. Ia telah bahawa pasangan itu bepergian selepas pengumuman itu ke Anmer Hall, kediaman diraja di Norfolk.

Istana Kensington enggan memberikan komen di mana keluarga menghabiskan masa peribadi mereka.

Tidak diketahui siapa lagi dari keluarga diraja Britain yang akan hadir di Windsor untuk Easter, kata Fitzwilliams. Istana Buckingham memberitahu TIME bahawa Raja dan Ratu akan “disertai oleh ahli-ahli keluarga diraja yang lain.” Dengan ketiadaan Kate dan William, dan adik lelaki William, Putera Harry, isterinya Meghan Markle dan dua anak mereka di California, ia kemungkinan besar akan menjadi perhimpunan yang lebih kecil.

“Terutamanya tahun ini dengan berita Kate dan Raja, saya fikir tahun ini akan menjadi urusan yang jauh lebih senyap,” kata McGrady. “Saya fikir ini akan menjadi masa refleksi yang tenang bagi Raja, dan mungkin itu yang terbaik kerana beliau juga sedang melawan kansernya. Easter akan lebih menjadi masa untuk memikirkan semula daripada perjumpaan keluarga gembira.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.