Biden Gaza Campus

(SeaPRwire) –   Presiden Biden akan berucap di acara Hari Peringatan Holocaust Memorial Museum pada hari Selasa di Capitol Hill, di mana beliau dijangka menarik pelajaran daripada dan membincangkan peningkatan insiden antisemitisme.

“Anda boleh mengharapkan Presiden untuk menjelaskan bahawa semasa hari-hari suci peringatan ini, kami menghormati kenangan 6 juta orang Yahudi yang dibunuh dalam Holocaust dan mengulangi komitmen kami untuk memahami pelajaran bab gelap ini. Tidak pernah lagi,” kata Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre pada hari Isnin.

Acara itu juga akan menampilkan ucapan daripada Speaker Dewan Perwakilan Republikan Mike Johnson dan Ketua Parti Demokrat Dewan Hakeem Jeffries.

Ucapan itu datang ketika kampus-kampus Amerika Syarikat sedang mengenai peperangan Israel di Gaza, yang telah mengorbankan sekurang-kurangnya 35,000 orang Palestin. Ucapan itu datang pada masa di mana Biden telah untuk sokongan pentadbirannya terhadap Israel ketika jumlah korban meningkat.

Pada 17 Apr., pelajar-pelajar Universiti Columbia mendirikan kira-kira 50 buah khemah yang dirujuk sebagai kem solidariti Gaza yang menuntut gencatan senjata dan penghentian pelaburan dari syarikat-syarikat yang mempunyai kaitan dengan Israel atau pengeluar senjata. Selepas perundingan dengan universiti gagal, NYPD dalam pakaian rusuhan membersihkan kem pada 30 Apr. dan menangkap puluhan pelajar pro-Palestin.

Protes telah merebak ke seluruh negara, dan menyebabkan pembatalan beberapa majlis graduasi.

Dalam beberapa kes, protes telah dijejaskan oleh insiden antisemitik, dan pelajar Yahudi melaporkan tidak merasa selamat. “Sama sekali OK untuk protes peperangan di Gaza atau terkejut dengan tindakan tertentu kerajaan Israel,” kata Jacob Schmeltz, seorang pelajar di Universiti Columbia. Tetapi “pelajar Yahudi di Columbia sekarang tidak merasa selamat secara fizikal atau emosional untuk berada di kampus.”

Protes pelajar telah merebak ke Eropah. Pada Selasa, kira-kira 125 aktivis pro-Palestin di Universiti Amsterdam. Polis di Universiti Bebas Berlin pada hari yang sama.

Protes atau kem di Australia, Kanada, Timur Tengah, dan Amerika Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.