Russia Ukraine War

(SeaPRwire) –   KYIV, Ukraine — Penyiasasi rundingan Ukraine telah menyekat rancangan Rusia untuk membunuh Presiden dan beberapa tokoh ketenteraan dan politik utama, kata perkhidmatan keselamatan negara Ukraine pada Selasa.

Dua kolonel dalam Pengawal Negeri Ukraine, yang melindungi tokoh-tokoh utama, ditahan atas syak wasangka melaksanakan rancangan yang disusun oleh Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Rusia, atau FSB, menurut kenyataan tersebut. Kolonel-kolonel itu direkrut sebelum bulan Februari 2022, menurut kenyataan tersebut.

Ia menyatakan ketua Perkhidmatan Keselamatan Negara, Vasyl Maliuk, mengatakan rancangan itu melihat serangan sebelum Presiden Rusia untuk penggal kelima pada Selasa. Maliuk berkata beliau sendiri menyelia operasi rahsia tertinggi untuk mengesan rancangan tersebut.

Dakwaan Ukraine tentang usaha Rusia untuk membunuh Zelenskyy bukanlah yang baru. Zelensky mengatakan pada 2022 terdapat sekurang-kurangnya 10 percubaan untuk membunuhnya, dan kini peperangan dengan Rusia telah memanjang ke tahun ketiganya.

Juga, para pendakwa di Poland mengatakan bulan lalu bahawa seorang lelaki didakwa atas tuduhan bersedia mengintip bagi pihak perisikan tentera Rusia dalam rancangan didakwa untuk membunuh Zelenskyy.

Pergerakan Zelenskyy , dan lawatannya ke seluruh negara hanya diumumkan selepas beliau meninggalkannya. Berita acara yang diadakannya di Kyiv biasanya ditangguhkan sehingga berakhir.

Zelenskyy telah membuktikan dirinya sebagai aset berharga bagi negaranya ketika peperangan menentang jiran Ukraine yang lebih besar berlarutan, dan ketika negara-negara menunggu lebih banyak tentera dan senjata. Beliau telah mendesak rakyatnya untuk terus berjuang dan memberi keyakinan bahawa Ukraine boleh menang.

Kenyataan Ukraine menyatakan ejen perisikan Rusia menargetkan Zelenskyy mencari anggota tentera Ukraine rapat dengan pasukan keselamatan presiden yang boleh mengambil kepala negara sebagai tebusan dan kemudian membunuhnya. Operasi itu dikendalikan dari Moscow, menurut kenyataan tersebut, memberikan nama tiga perisik Rusia didakwa di sebalik konspirasi tersebut.

Rancangan lebih luas adalah untuk mengenal pasti lokasi pegawai senior Ukraine dan menargetkan mereka dengan serangan roket, diikuti drone dan peluru berpandu.

Dua kolonel Ukraine itu ditahan atas dakwaan pengkhianatan, yang membawa hukuman penjara seumur hidup, kata kenyataan tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.