(SeaPRwire) –   Di tengah kematian yang tidak berkesudahan, kemusnahan, dan pengusiran, kehidupan di Gaza sudah lama tidak tertahankan. Sekurang-kurangnya telah terbunuh dan ramai lagi cedera sejak permulaan serangan pembalasan Israel berikutan pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober. Dan cuaca musim sejuk yang menghimpit, ditandai dengan hujan lebat dan suhu sehingga 48°F (9°C), telah menjadikan Jalur Gaza hampir tidak boleh didiami bagi lebih daripada 2 juta penduduknya, kebanyakan daripada mereka terpaksa melarikan diri tanpa pakaian hangat atau selimut. Mereka yang berjaya mendapatkan perlindungan di tempat-tempat perlindungan yang sesak dianggap sebagai yang beruntung. Yang lain tinggal dalam khemah sementara, dengan tiada selain tuala dan plastik nipis untuk melindungi mereka daripada unsur cuaca.

Walaupun ramai mungkin menyambut kedatangan musim bunga sebagai pengurangan yang sangat diperlukan daripada sejuk, pakar-pakar memperingatkan bahawa suhu yang lebih panas datang dengan cabaran tersendiri – satu yang berkemungkinan besar akan menjadikan keadaan di Gaza jauh lebih teruk. Ini kerana cuaca yang lebih panas, walaupun bermanfaat dalam beberapa aspek, boleh mempercepatkan penularan penyakit berjangkit, seperti cirit-birit dan hepatitis A, walaupun ia mengurangkan risiko penyakit lain. “Apabila musim berubah kepada musim bunga dan panas, anda akan mempunyai kejadian penyakit berjangkit yang lebih rendah: flu, COVID-19, virus pernafasan lain yang menjejaskan kanak-kanak,” kata Francesco Checchi, seorang ahli epidemiologi di Sekolah Kesihatan dan Kesihatan Tropika London yang mengkhususkan dalam kawalan penyakit dalam krisis. “Itu hanyalah kesan musim yang akan berlaku dalam setiap tahun – dan itulah mungkin satu-satunya kelebihan yang boleh saya sebut.”

Antara kebimbangan utama Checchi ialah bahawa cuaca yang lebih panas boleh menyebabkan wabak kolera. “Sesuatu seperti kolera, jika diperkenalkan ke Jalur Gaza, akan mengakibatkan wabak yang benar-benar besar kerana sebab-sebab yang anda boleh bayangkan: Ia akan sangat mudah menular kerana orang hidup berkumpulan, tidak cukup air, tidak cukup sanitasi,” katanya, menunjukkan bahawa sistem kesihatan Gaza yang musnah tidak mempunyai sumber untuk menangani penyakit yang memerlukan hidrasi yang meluas. Beberapa kemudahan kesihatan yang sangat melebihi keupayaan.

“Ini adalah persekitaran yang sempurna untuk wabak besar-besaran mengambil alih,” amaran Checchi. “Dan mungkin kita hanya sedikit beruntung sehingga kini bahawa satu belum berlaku.”

Krisis paling akut ialah kekurangan makanan dan bantuan kemanusiaan yang masuk ke Jalur – syarat-syarat yang PBB dan yang lain telah memberi amaran akan membuat kelaparan “.” Tahap putus asa yang dialami oleh rakyat Gaza ditekankan pada 29 Februari, apabila lebih daripada 100 orang Palestin terbunuh dan ratusan lagi cedera cuba mengakses konvoi bantuan jarang, yang telah hampir diputuskan daripada bantuan kemanusiaan di utara Gaza. Walaupun pegawai Palestin menyandarkan sebahagian besar kematian kepada tentera Israel, yang dilaporkan membuka api ke arah kerumunan yang berkumpul di konvoi itu, tentera Israel menyandarkan jumlah kematian yang besar kepada kesesakan. Siasatan oleh Washington Post, yang merangkumi rakaman video dan kenyataan saksi, bahawa “kepanikan sebenar tidak bermula sehingga askar-askar Israel dan kereta kebal mula menembak, mengenai orang awam dan memicu kesesakan.” Pemimpin di , , , dan telah meminta siasatan bebas ke dalam insiden itu.

Walaupun Amerika Syarikat menyertai negara-negara lain menghempap makanan ke atas Jalur pada hujung minggu untuk menghalang krisis kelaparan, organisasi kemanusiaan memberi amaran bahawa hempap udara sahaja tidak akan cukup untuk memenuhi keperluan meluas penduduk Gaza. “Hempap udara bukanlah penyelesaian untuk meringankan penderitaan ini, dan menyelewengkan masa dan usaha daripada penyelesaian terbukti untuk membantu skala besar,” kata Jawatankuasa Penyelamatan Antarabangsa dalam kenyataan. “Semua fokus diplomatik harus ditumpukan untuk memastikan Israel menanggalkan pengepungan Gaza, membuka semula laluannya […] dan membenarkan pergerakan selamat dan tanpa halangan bantuan kemanusiaan – termasuk bahan api, makanan, dan bekalan perubatan – dan bagi pekerja bantuan dan perubatan untuk membantu orang sakit dan tercedera.”

Fozia Ali, seorang doktor wanita Kanada yang baru-baru ini kembali dari lawatan perubatan ke Gaza melalui kumpulan bantuannya Humanity Auxilium, memberitahu TIME bahawa beliau menyaksikan kanak-kanak yang menunjukkan gejala kekurangan zat makanan yang teruk, termasuk beberapa yang beliau percaya mengalami rickets, keadaan yang kerap timbul daripada kekurangan pemakanan. Beliau juga melihat jangkitan kulat dan hepatitis A, penularannya dikaitkan dengan kesesakan meluas. “Kanak-kanak dan orang dewasa yang terlepas daripada serangan bom dan tembakan pembunuh, mereka akan mati akibat penyakit,” kata Ali, merujuk kepada lebih daripada 1 juta orang Palestin yang melarikan diri ke bandar-bandar selatan Gaza Khan Younis dan Rafah, di mana beliau berpangkalan. “Ini semua adalah perkara-perkara yang boleh kita cegah jika kami mempunyai cara untuk berbuat demikian.”

Palestinians line up for a free meal in Rafah, Gaza Strip, on Dec. 21, 2023.

Campuran kekurangan zat makanan dan penyakit boleh mengakibatkan kitaran ganas, amaran Checchi, dengan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang kekurangan zat makanan akut sangat terdedah kepada jangkitan. Memang, sekurang-kurangnya 90% kanak-kanak bawah umur lima tahun di Gaza telah terjejas oleh satu atau lebih penyakit berjangkit, menurut UNICEF, agensi PBB bagi kanak-kanak. Sekitar 70% mengalami cirit-birit dalam tempoh dua minggu sebelum , peningkatan 23 kali ganda daripada asas 2022. Sekurang-kurangnya telah mati akibatnya dalam beberapa hari kebelakangan ini, menurut kementerian kesihatan Gaza.

“Kanak-kanak yang kekurangan zat makanan akut biasanya akan mati akibat penyakit berjangkit; bukan akibat kelaparan,” kata Checchi. “Saya hanya bimbang bahawa kita akan melihat kadar kekurangan zat makanan yang konsisten dengan beberapa kelaparan terburuk pernah digambarkan.”

Ancaman ini telah mencetuskan kebimbangan meluas di kalangan masyarakat antarabangsa dan organisasi bukan kerajaan, banyak daripada mereka kini meminta gencatan senjata untuk menangani bencana sedang berlangsung, terutamanya menjelang musim bunga di bandar selatan Gaza Rafah, di mana kebanyakan penduduk Jalur kini tinggal.

Checchi mengatakan bahawa walaupun tiga minggu rehat, walaupun tidak mencukupi, sekurang-kurangnya dapat membenarkan pakar kesihatan melakukan kempen imunisasi kolera, contohnya – sesuatu yang beliau kata memerlukan membenarkan kumpulan kemanusiaan membawa makanan dan ubat-ubatan ke Jalur dan bergerak bebas di dalamnya, kedua-duanya kini tidak mungkin. Pada minimum, beliau menambah, rakyat Gaza perlu memenuhi keperluan asas makanan dan air mereka, yang dijangka meningkat apabila suhu menjadi lebih panas. “Walaupun perkara-perkara kekal tepat seperti yang ada,” katanya, “bilangan kanak-kanak yang jatuh ke dalam kekurangan zat makanan akut dan akut akan meningkat secara mendadak, dan saya mengharapkan beban penyakit berjangkit juga akan berbuat demikian.”

Dalam kajian yang dijalankan oleh Sekolah Kesihatan dan Kesihatan Tropika London dan Universiti Johns Hopkins, Checchi dan rakan sekerjanya meramalkan bahawa, walaupun tanpa wabak, 58,260 orang Palestin tambahan akan terbunuh dalam tempoh enam bulan akan datang jika perkara-perkara kekal tidak berubah. Angka itu meningkat kepada 74,290 dalam kes peningkatan.

“Arahan perkara-perkara sedang bergerak sekarang konsisten dengan skenario terburuk kami,” kata Checchi, mungkin “sedikit lebih teruk daripada itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.