(SeaPRwire) –   QUITO, Ecuador – Rakyat Ecuador sebulat suara mengundi pada Ahad untuk mengukuhkan langkah-langkah keselamatan yang lebih ketat di negara itu berikutan gelombang keganasan yang melanda seluruh negara.

Kiraan awal yang diumumkan oleh ketua Majlis Pilihan Raya Kebangsaan, Diana Atamaint menunjukkan rakyat Ecuador sebulat suara mengundi “ya” kepada semua sembilan soalan yang memberi tumpuan kepada pengukuhan langkah-langkah keselamatan, hanya menolak dua cadangan mengenai langkah-langkah ekonomi yang lebih kontroversi. Ia mengesahkan tinjauan keluar undi peribadi yang dikeluarkan beberapa jam sebelum yang menunjukkan kemenangan besar dan tanda sokongan untuk Presiden Daniel Noboa, anak lelaki keluarga kaya pengeksportan pisang.

Antara langkah-langkah yang diluluskan termasuk panggilan Presiden Noboa untuk mengerah tentera dalam perang menentang kumpulan jenayah, melonggarkan halangan untuk ekstradisi pesalah jenayah yang disyaki dan memanjangkan hukuman penjara untuk pengedar dadah yang disabitkan kesalahan.

Ecuador secara tradisinya antara negara paling aman di Amerika Selatan, tetapi negara itu digoncang beberapa tahun kebelakangan ini oleh gelombang keganasan, kebanyakannya melimpah dari jiran Colombia, pengeluar kokain terbesar di dunia. Tahun lepas, kadar pembunuhan negara itu melonjak ke 40 kematian setiap 100,000 orang, antara yang tertinggi di rantau ini.

Noboa telah menaikkan sokongan popular dengan menghadapi kumpulan jenayah secara terus. Tugas itu menjadi lebih genting pada Januari apabila penjenayah bersenjata bertopeng, sebahagian atas arahan pengedar dadah yang dipenjara, menakut-nakutkan penduduk dan menguasai stesen televisyen semasa siaran langsung, mempamerkan kekuatan yang belum pernah berlaku sebelum ini.

Berikutan kekacauan itu, presiden berusia 36 tahun itu mengisytiharkan “konflik bersenjata dalaman”, membolehkannya menggunakan kuasa darurat untuk mengerah tentera dalam usaha mengejar kira-kira 20 kumpulan jenayah kini diklasifikasikan sebagai “pengganas”.

Referendum itu yang memanggil 13 juta rakyat Ecuador untuk mengundi mengandungi langkah-langkah untuk memanjangkan kuasa-kuasa itu dan meletakkannya atas asas undang-undang yang lebih kukuh.

Sebahagian daripada langkah-langkah yang diluluskan membabitkan perubahan kepada perlembagaan Ecuador, tetapi kerana sebelum ini disokong oleh Mahkamah Perlembagaan, Noboa hanya perlu menerbitkannya dalam gazet rasmi untuk dikuatkuasakan. Sebahagian inisiatif berkaitan dengan penggunaan tentera dan ekstradisi.

Untuk perubahan yang memerlukan perubahan beberapa undang-undang am, presiden akan menghantar cadangan pindaan kepada Dewan Perwakilan, yang akan mempunyai tempoh 60 hari untuk memprosesnya.

Noboa, sebelum pengiraan akhir, merayakan keputusan itu. “Kami telah mempertahankan negara,” katanya dalam mesej di media sosial. “Kini kami akan mempunyai lebih banyak alat untuk melawan penjenayah dan mengembalikan keamanan kepada keluarga Ecuador.”

Gaya bahasa undang-undang dan ketertiban Noboa mengingatkan dasar-dasar presiden El Salvador yang sangat popular, Nayib Bukele, rakan sebaya, dan boleh memberinya dorongan politik ketika beliau bersiap untuk bertanding semula tahun hadapan.

Noboa berusia 36 tahun, kini menghabiskan 18 bulan terakhir daripada penggal kepresidenan yang ditinggalkan ketika rakan konservatifnya Guillermo Lasso meletak jawatan berikutan siasatan parlimen terhadap dakwaan rasuah. Noboa dipilih berikutan kempen terpendek tetapi berdarah yang menyaksikan salah seorang calon utamanya dibunuh secara terang-terangan semasa berkempen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.