Elon Musk In Krakow

(SeaPRwire) –   dan jutawan bertemu pada Ahad apabila bekas presiden Republikan mencari dana untuk membiayai operasi politiknya yang kekurangan wang tunai, mengikut orang yang mengetahui perkara tersebut.

New York Times melaporkan lebih awal tentang perjumpaan itu. Musk adalah sebahagian daripada kumpulan pemberi sumbangan potensi yang bertemu dengan bekas presiden, akhbar itu melaporkan, menambah bahawa tidak jelas sama ada ketua eksekutif Tesla Inc. telah memutuskan untuk menyumbang kepada kempen Trump.

Musk tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Musk adalah orang ketiga terkaya di dunia tetapi tidak banyak menyumbang secara politik, terutamanya memandangkan saiz kekayaannya, dianggarkan $192 bilion, mengikut Indeks Bilioner Bloomberg. Musk telah menyumbang kurang $1 juta sejak 2009, mengikut rekod Suruhanjaya Pilihan Raya Persekutuan.

Jika Musk menukar pendekatan dan memutuskan untuk menyokong Trump secara kewangan, ia boleh memberi dorongan yang besar kepada kempen bekas presiden.

Duit kampanye Trump jauh lebih kecil daripada Biden, menjadikan bekas presiden dalam kekurangan untuk berhadapan kemungkinan pertarungan umum semula antara dua orang itu. Trump sehingga kini telah mengalami kesukaran menarik penderma besar untuk tawaran 2024nya, dengan banyak daripada mereka duduk di tepi atau menyokong Nikki Haley.

Beliau memulakan Februari dengan $30.4 juta dalam tangan, berbanding $130 juta presiden, mengikut penyataan persekutuan.

Operasi pengutipan dana Trump telah menunjukkan tanda kelemahan: kempennya menggunakan lebih daripada yang dikutip pada Januari dan komiti tindakan politik bersekutu telah menggunakan lebih $50 juta untuk yuran guamannya sehingga kini, dan dijangka akan kehabisan wang untuk membiayai peguamnya pada pertengahan tahun.

Tidak puas hati dengan Biden

Musk pada masa lalu telah menyokong kedua-dua Republikan dan Demokrat, dan Tesla dan Space Exploration Technologies Corp. bergantung kepada subsidi persekutuan dan kontrak. Tetapi beliau telah sangat mengkritik Biden sepanjang presidenya.

Retorik jutawan tentang imigresen semakin berbunyi berbahaya, dan serupa dalam gaya dengan Trump. Pada Selasa, Musk berkata dasar Biden bersamaan dengan “pengkhianatan”, menuduh pentadbiran “membawa masuk bilangan besar orang asing haram” untuk membolehkan mereka mengundi haram untuk Demokrat dalam pilihan raya. Tiada bukti dakwaan penipuan undian meluas.

Komentar itu mengingatkan teori konspirasi yang dipromosikan oleh puak supremasi putih bahawa terdapat rancangan untuk menghapuskan kuasa orang putih Amerika.

Musk juga menuduh Biden dan pentadbirannya “berat sebelah” terhadap Tesla, merujuk kepada acara kenderaan elektrik 2021 di Putrajaya yang mengeluarkan syarikatnya. Beliau berkata pada November bahawa beliau mengundi Biden pada 2020 tetapi tidak dapat melihat dirinya berbuat demikian lagi musim gugur ini.

Teknokrat itu mengambil bahagian dalam mesyuarat di Putrajaya tentang kecerdasan buatan, mengikut log pengunjung, tetapi tidak duduk dengan Biden.

Musk juga pernah mengkritik Trump pada masa lalu. Beliau meletak jawatan daripada dua majlis penasihat Rumah Putih pada 2017 atas keputusan bekas presiden menarik AS keluar daripada perjanjian iklim Paris.

“Perubahan iklim itu nyata,” tweet Musk ketika itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.