Ford-Recall

(SeaPRwire) –   DETROIT – Penyiasat persekutuan mengatakan mereka mempunyai “kebimbangan keselamatan yang signifikan” tentang pembaikan penarikan balik Ford SUV yang tidak memperbaiki kebocoran bahan api yang boleh menyebabkan kebakaran enjin.

Jabatan Pengangkutan Kebangsaan Amerika Syarikat (NHTSA) menuntut jumlah maklumat yang besar daripada pembuat kereta itu ketika menyiasat pembaikan dalam penarikan balik pada 8 Mac untuk hampir 43,000 kenderaan SUV Bronco Sport 2022 dan 2023, dan SUV Escape 2022. Semuanya mempunyai enjin 1.5 liter.

Ford mengatakan SUV itu mempunyai injektor bahan api yang akan retak, membenarkan gas atau wap bocor berhampiran bahagian enjin panas yang boleh menyebabkan kebakaran, bau bahan api dan risiko kecederaan yang lebih tinggi.

Dalam surat 25 April kepada Ford yang dikeluarkan Khamis, pejabat siasatan cacat menulis bahawa berdasarkan kajian pembaikan penarikan balik, ia “percaya bahawa program pemulihan tidak menangani punca masalah sebenar dan tidak secara proaktif memanggil untuk penggantian injektor bahan api yang rosak sebelum kegagalan mereka.”

Pembaikan Ford untuk kebocoran adalah dengan menambah paip saluran untuk menghantar gas jauh dari permukaan panas, dan kemaskini perisian untuk mengesan penurunan tekanan dalam sistem suntikan bahan api. Jika ini berlaku, perisian akan mematikan pam bahan api tekanan tinggi, mengurangkan kuasa enjin dan mengurangkan suhu di bahagian enjin. Pemilik juga akan mendapat mesej “cari perkhidmatan”.

Tetapi dalam surat 11 muka surat kepada pembuat kereta itu, agensi meminta Ford untuk terperinci apa jua ujian yang dilakukan untuk mengesahkan pemulihan menyelesaikan masalah dan sama ada pembaikan perkakasan diperlukan. Ia juga meminta syarikat untuk menerangkan sebarang pemulihan lain yang dipertimbangkan dan sebarang analisis kos-manfaat yang dilakukan syarikat apabila memilih pembaikan.

Penyokong keselamatan mengatakan Ford cuba mengelak kos menggantikan injektor bahan api dan sebaliknya memilih pembaikan yang lebih murah yang membuang bahan api ke tanah.

Ford berkata pada Khamis bahawa ia bekerja dengan NHTSA semasa siasatan itu.

NHTSA juga meminta Ford untuk terperinci bagaimana perisian akan mengesan penurunan tekanan bahan api, berapa lama masa yang berlalu antara retakan dan pengesanan, dan mesej apa yang akan dihantar kepada pemandu. Ia juga meminta tahu kesan menonaktifkan pam bahan api tekanan tinggi terhadap bahagian sistem bahan api yang lain, dan bagaimana SUV akan berprestasi apabila pam itu dinonaktifkan.

Agensi itu juga mahu tahu berapa banyak bahan api akan bocor dan sama ada jumlah itu mematuhi piawaian alam sekitar dan keselamatan persekutuan. Dan ia mahu mendengar pandangan Ford tentang “kewajipan-kewajipannya (undang-undang, etika, alam sekitar dan lain-lain) untuk mencegah dan/atau menghadkan kebocoran bahan api ke jalan raya pada bila-bila masa sepanjang jangka hayat kenderaan.”

Ford perlu memberikan maklumat kepada agensi menjelang 21 Jun, menurut surat itu. Bergantung kepada keputusan siasatannya, agensi boleh meminta pembaikan tambahan yang memperbaiki kebocoran bahan api.

Syarikat itu telah menyatakan dalam dokumen bahawa ia mempunyai laporan lima kebakaran di bawah bonet dan 14 penggantian injektor bahan api di bawah jaminan, tetapi tiada laporan kemalangan atau kecederaan.

Dalam emel sebelum ini, Ford berkata ia tidak menggantikan injektor bahan api kerana yakin pembaikan penarikan balik “akan mencegah kegagalan daripada berlaku dan melindungi pelanggan.” Perisian baru ini memicu lampu amaran papan pemuka dan membenarkan pelanggan mengemudi ke lokasi selamat, berhenti kenderaan dan mengatur perkhidmatan, kata syarikat itu. Dokumen NHTSA yang difailkan oleh Ford menyatakan masalah itu hanya berlaku dalam kira-kira 1% SUV.

Syarikat itu juga berkata ia akan memanjangkan tempoh jaminan untuk injektor bahan api retak, jadi pemilik yang mengalami masalah akan mendapat penggantian. Pembaikan sudah boleh didapati, dan butir-butir jaminan lanjut akan tersedia pada Jun, kata Ford.

Penarikan balik ini adalah lanjutan penarikan balik 2022 untuk masalah yang sama, menurut Ford. Pembaikan sudah diuji pada kenderaan yang terlibat dalam penarikan balik sebelum ini, dan Ford berkata ia tidak mengetahui apa-apa masalah.

Syarikat itu juga berkata ia tidak mengesyorkan SUV itu diparkir hanya di luar kerana tiada bukti bahawa kebakaran berlaku apabila kenderaan diparkir dan enjinnya dimatikan.

NHTSA berkata dalam dokumen bahawa dalam penarikan balik 2022, yang merangkumi hampir 522,000 Bronco Sports dan Escapes, Ford mempunyai pembaikan yang sama seperti penarikan balik terbaru.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.