(SeaPRwire) –   Kualiti menakjubkan Giancarlo Esposito sebagai pelakon adalah ketenteraman luar biasa yang mencadangkan kecanggihan, kecerdasan, dan kemantapan diri yang tidak dapat digoyahkan. Inilah yang menjadikan watak ikoniknya, dan penjenayah dadah berperwatakan halus Gustavo Fring dalam filem tersebut begitu menakutkan tanpa suara. Gus telah menetapkan corak untuk kebanyakan peranan Esposito seterusnya. Beliau telah mempersembahkan pemerintah perang kejam Moff Gideon dalam dan eksekutif korporat kejam Stan Edgar dalam The Boys. Awal bulan ini, dalam siri Netflix Guy Ritchie , beliau muncul sebagai jenis kartun Fring – seorang pengedar dadah yang lebih kaya dan lebih berperwatakan.

Watak tajuk Parish, filem jenayah formulaik yang akan memulakan tayangan pada 31 Mac di AMC, sepadan dengan penerangannya. Kali ini bagaimanapun, Esposito yang juga merupakan penerbit eksekutif mempersembahkan penjenayah licik kita sebagai wira. Gracián “Gray” Parish berjuang untuk menyelamatkan perkhidmatan kereta beliau di New Orleans, sementara berkabung ke atas anak lelaki remajanya, Maddox (Caleb Baumann), pembunuhan yang masih belum terungkap. Gray mempunyai latar belakang, dan ia mengejarnya apabila rakan lama, Colin (Skeet Ulrich), menawarkan pemandu pelarian bekas pekerjaan tunggal bekerja untuk seorang gangster yang dikenali sebagai Kuda (Zackary Momoh). Terdesak untuk mengekalkan isterinya (Paula Malcomson sebagai Rose) dan anak perempuannya (Arica Himmel sebagai Makayla) di rumah kesayangan mereka, beliau mengambilnya.

Parish pada dasarnya terdiri daripada dua cerita dalam satu. Yang lebih segar dan menarik perhatian daripada pasangan mengikuti Kuda dan adik-beradiknya, adik lelaki berani Zenzo Tongai (Ivan Mbakop) dan adik perempuan licik Shamiso Tongai (Bonnie Mbuli), ketika mereka membuat langkah kuasa dalam dunia jenayah New Orleans yang dikawal oleh orang tempatan yang terhubung dan bersaing untuk mendapatkan pengiktirafan daripada bapa mereka yang kejam di Afrika Selatan. Eko lebih samar daripada yang mungkin dijangka. Tongais adalah penyeludup manusia, mengimport rakyat Afrika untuk berkhidmat sebagai buruh murah di Amerika Syarikat. Dalam pantulan perdagangan hamba dan penjajahan secara amnya yang siri ini merujuk tetapi tidak pernah sepenuhnya mengkaji, mereka mengekalkan sistem keunggulan Barat, putih yang menindas rakyat mereka.

Kurang menarik tetapi lebih penting kepada plot adalah lencongan “pekerjaan terakhir” Gray. Dia telah berjalan tanpa arah sejak kematian Maddox, menyerap kemarahan Makayla terhadap ketagihan beliau pada adiknya dan mengalami kekecewaan seperti penolakan permohonan pinjaman bank beliau. Tetapi kembalinya ke jenayah membangunkannya. Selepas memenangi kepercayaan Kuda – dalam hubungan yang mengancam Zenzo yang sangat panas baran – melalui kepakaran dan kerahsiaan Esposito yang biasa, Gray perlu mencari cara untuk meninggalkan Tongais tanpa membahayakan keluarganya. “Berulang kali, orang terus memaksaku ke dalam sudut, dan ia perlu berhenti,” dia mengaum, dalam ucapan tengah musim yang rancangan pengurus Eduardo Javier Canto dan Ryan Maldonado kelihatan begitu menyukainya sehingga mereka menggunakannya semula sebagai suara latar belakang untuk adegan pembukaan permulaan. “Saya sudah letih menjadi penumpang dalam kehidupan saya sendiri.”

Berdasarkan drama BBC 2014 The Driver, Parish mengenai semua ketukan wajib filem jenayah. Jika anda lebih suka kejar-mengejar kereta daripada membenci klise genre, ini adalah siri untuk anda. Walaupun ia tidak dapat bersaing, pada tahap estetika, dengan projek AMC Esposito sebelumnya, siri ini lebih bergaya daripada drama siaran biasa. Kadar adalah luar biasa; plot sisi berkenaan politik tempatan muncul terlalu lewat, menyebabkan musim enam episod menjadi melambat di tengah-tengah, kemudian menyempitkan terlalu banyak putaran cerita di penghujung akhir. Lakonan adalah hebat, walaupun dinamik Malcomson (, Ray Donovan) kelihatan agak terbuang sebagai isteri yang boleh menjadi sekutu yang ganas kepada suaminya tetapi sebaliknya kelihatan mempunyai sedikit fikiran atau keinginan sendiri.

Berkenaan Gray, dia adalah lelaki baik dalam situasi buruk, terpaksa membuat pilihan mustahil untuk mengekalkan apa yang tinggal daripada keluarganya selamat. Atau dia adalah apa yang berlaku apabila, bukan membiarkan kesepiannya mengeraskan hatinya, Gus Fring memilih cinta daripada ambisi. Sama ada itu, dia adalah watak yang kita lihat terlalu banyak kali sebelum ini, dilakonkan dengan tepat oleh pelakon cemerlang kita terlalu sering melihatnya dimasukkan sebagai versi lelaki ini. Tetapi Esposito boleh sama hebatnya dalam momen yang memaparkan julatnya yang kurang digunakan (lihat juga: persembahannya yang ceria sebagai Adam Clayton Powell Jr. dalam ). Dipaksa melampaui batasnya, Gray membenarkan topeng stoiknya retak – dan penonton mendapat pandangan persembahan Esposito yang sangat berbeza yang kita terlalu jarang dapat melihat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.