(SeaPRwire) –   Pada Jumaat, akan melancarkan , album yang dinanti-nantikan yang menandakan permulaan bahagian kedua daripada projek tiga bahagian, mengikuti . Apabila album negara diumumkan semasa persembahan Beyoncé dalam iklan Super Bowl Verizon pada Februari lalu, disertai dengan dua lagu negara, ia mengisytiharkan era baharu untuk artis. Dan ia meletakkan beliau, agak berani, dalam genre yang kurang menyambut beliau. (Lihat, untuk permulaan, kepada lagu negara yang dimasukkan dalam album 2016 beliau, Lemonade, dan kemudian pada tahun itu.) Dengan Cowboy Carter, Beyoncé menguatkan kebenaran yang telah mewujudkan kerjayanya: beliau melawan takrifan mudah.

Sepanjang kerjaya tiga dekadnya, bintang muzikal hebat ini telah mencabar konvensyen industri dan anggapan permukaan tentang seninya dengan melakukan perkara atas syaratnya sendiri—dan dengan melakukannya, beliau telah mengubah cara kita memikirkan muzik dan artis yang membuatnya. Ciri-ciri dunia muzik seperti yang kita kenal sekarang, seperti atau kaedah pelancaran seperti pelancaran kejutan, pelancaran Jumaat, atau penurunan digital sepenuhnya, diperkenalkan oleh Beyoncé. Jika beliau tidak menciptanya, pengaruhnya membantu menjadikannya piawaian industri.

Mungkin tiada artis generasi beliau yang lebih mewakili perubahan industri muzik seperti Beyoncé, di mana langkah kerjaya beliau telah membantu menulis semula buku panduan untuk artis. Walaupun kebanyakan perubahan yang telah mengubah dasawarsa terakhir dalam muzik adalah tidak dapat dielakkan, daripada penurunan pengaruh radio berseiring kenaikan penstriman hingga kepentingan media sosial, Beyoncé kekal relevan kerana kesediaannya untuk berkembang bersama-sama mereka. Penggunaan beliau terhadap idea dan amalan baru telah menjadikan beliau sebagai pemimpin dalam industri dan trendsetter yang sebenar.

Untuk Rawiya Kameir, pengkritik muzik dan profesor kewartawanan di Universiti Syracuse yang mengajar kelas tentang politik Beyoncé, impak superstar itu berasal dari kecekapan kraftnya dan komitmennya terhadap visi kreatifnya. Kepada Kameir, inovasi Beyoncé adalah lanjutan kerja yang dilakukannya di belakang tabir untuk menghasilkan seninya, dari penerbitan hingga penyelidikan.

“Bukan sahaja beliau melakukan perkara dengan caranya sendiri, beliau melakukan perkara dengan baik sekali. Sejauh mana beliau mampu menarik perkara ini bergantung bukan sahaja kepada idea, tetapi kerana pelaksanaan masih berkualiti teratas: daripadanya, perhatian beliau kepada perincian, kedalaman penyelidikan—semua itu benar-benar penting kerana anda tidak dapat melaksanakan perubahan memberi kesan tanpa mempunyai seni untuk menyokongnya.”

Beyoncé mengubah pembebasan album

Seperti yang dibawakan dalam lagu 2014 “Feeling Myself,” tiada menafikan bahawa Beyoncé “mengubah permainan dengan penurunan digital itu.” Contoh terbesar kesan Beyoncé terhadap perniagaan dikemas kini oleh Beyoncé 2013, album visual penting yang Kameir panggil “titik perubahan.” Album itu merupakan penyimpangan yang ketara dari norma industri, sama ada pelancarannya kejutan tanpa promosi terlebih dahulu atau penurunannya awal Jumaat pagi, yang melanggar konvensyen tarikh pelepasan album selasa biasa. (Album selama dekad lalu kebiasaannya terutamanya kerana carta Billboard diterbitkan pada hari Rabu, dan kerana ini membolehkan pengedar mendapatkan stok kepada pengedar, yang mempunyai seminggu untuk mempersiapkannya untuk jualan sebelum akhir minggu).

Kecurian album fizikal mendorong keputusan Beyoncé untuk awalnya melakukan penurunan digital sepenuhnya album, tetapi langkah itu juga meramalkan ketidaksesuaian radio dan salinan fizikal akan datang. Dengan penurunan digital sepenuhnya, Beyoncé tidak perlu mematuhi tarikh pelepasan Selasa untuk mengakomodasi penyediaan salinan fizikal. Keputusannya untuk melancarkan album pada Jumaat bersimbolik pada beberapa peringkat; pertama, ia menunjukkan bahawa beliau cukup yakin dengan seninya untuk melancarkannya lebih lambat, walaupun hanya mempunyai empat hari, berbanding tujuh, untuk mengumpul jualan album minggu pertamanya. Kedua, mempunyai pelepasan Jumaat bermakna semua peminat, di mana jua mereka tinggal, dapat mengalami muzik pada masa yang sama (negara-negara lain dikeluarkan pada hari yang berbeza dari Selasa, yang bermakna terdapat peluang lebih besar untuk mencuri dan kebocoran). Dan akhirnya, pelepasan Jumaat juga terasa sambutan—muzik baharu pada Jumaat terasa seperti jemputan untuk peminat untuk benar-benar melepaskan diri, keluar dan menikmati album (dan diri mereka) sepenuhnya.

Keputusannya lebih daripada membayar balik—Beyoncé memulakan di No. 1 di Billboard 200, masih memegang Rekod Dunia Guinness untuk , dan telah dianugerahkan RIAA . Artis lain, dari Drake hingga Taylor Swift, juga beralih ke pelancaran kejutan dalam tahun-tahun berikutnya pelancaran album sendiri Beyoncé, . Dan mungkin paling penting, industri rakaman membuat untuk mengeluarkan album di seluruh dunia pada hari Jumaat, untuk mempunyai pengedaran yang lebih seragam dan untuk menindas percanggahan, keputusan yang pastinya dipacu oleh pelancaran Beyoncé.

“Saya tidak mahu mengeluarkan muzik saya cara saya telah melakukannya (sebelum ini). Saya bosan dengan itu,” kata Beyoncé dalam kenyataan berikutnya pelancaran album kejutan itu. “Saya rasa saya mampu berbual terus kepada peminat saya. Terlalu banyak yang berada di antara muzik, artis dan peminat. Saya rasa saya tidak mahu sesiapa memberi mesej bila rekod saya akan dikeluarkan. Saya hanya mahu ini dikeluarkan apabila ia siap dan (daripada) saya kepada peminat saya.”

Beyoncé memperkenalkan album visual

Keputusan untuk mencipta album visual yang perlu dibeli sepenuhnya adalah kunci kejayaan album itu. Walaupun terdapat pendahulu yang jelas kepada album visual, seperti filem 1984 Prince Purple Rain yang memasukkan semua lagu dari album dengan nama yang sama, dan malah album 2006 Beyoncé B’Day yang menyertakan visual untuk mengiringi setiap lagu, keputusannya untuk mengeluarkan album itu tanpa single dan tiada pilihan untuk membeli lagu secara individu menjadikan album itu lebih seperti ciri cerita dan memaksa peminat untuk mendengarnya sepenuhnya.

“Ia bukan kali pertama beliau telah mengeluarkan video untuk setiap lagu pada album, tetapi begitu banyak perkara berlaku pada tahun itu secara budaya kedua-dua dari segi teknologi dan secara politik,” kata Kameir. “Apa yang membuatnya terasa seperti titik pusingan tertentu adalah bahawa segala-galanya berbeza—pelancaran kejutan, fakta bahawa anda hanya boleh membelinya, anda tidak dapat menstrim lagu individu, video muzik untuk setiap lagu membuat naratif terbina. Dan sejak itu, hampir segala-galanya yang beliau lakukan sekali lagi terasa seperti sambungan momen tertentu itu.”

Dalam tahun-tahun berikutnya pelancaran album sendiri beliau, Beyoncé melancarkan dua album visual lain, 2016 Lemonade dan 2020 Black Is King, sementara artis lain, dari Janelle Monaé dan Jennifer Lopez hingga Frank Ocean dan Drake, telah melancarkan album konsep visual tinggi mereka sendiri.

Juga penting untuk kejayaan album adalah penggunaan Beyoncé media sosial untuk mempromosikan projek pada hari pelancarannya. Beliau menggunakan Instagram, ketika aplikasi agak baharu, dan Facebook untuk berjalan iklan, mengelakkan temu bual media tradisional yang akan menyertai pelancaran album. Walaupun integrasi media sosial dalam pemasaran muzik sudah berjalan pada 2013, keputusan Beyoncé untuk menggunakan platform sosial sebagai cara utama mempromosikan albumnya adalah contoh yang bijak tentang apa promosi album akan kelihatan pada masa hadapan.

Kebijaksanaan keabadian

Kameir percaya pengaruh luar biasa Beyoncé terhadap industri muzik juga disebabkan oleh keabadiannya. Pengalaman Beyoncé selama 30 tahun telah menjadikan beliau sangat peka tidak sahaja terhadap logistik industri, tetapi juga perkembangannya. Keputusan inovatif Beyoncé adalah hasil seseorang yang telah mengamati dan mempelajari perubahan industri yang hampir dibesarkan beliau sejak kanak-kanak.

“Beliau berada semasa hari-hari di mana promosi radio sangat penting, tetapi beliau juga cukup muda untuk melihat kesan pelbagai media digital, jadi beliau mempunyai kelebihan untuk bertindak balas atau mendahului trend tanpa kehilangan kepercayaan diri dan kawalan sendiri,” kata Kameir. “Kebanyakan inovasi yang telah diambil alihnya yang beliau buat bukan eksperimen rawak—ia adalah sebahagian daripada warisan seorang artis yang benar-benar menempatkan kerja keras di belakang tabir.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.