Daniel Werfel

(SeaPRwire) –  
WASHINGTON — IRS berkata pada Khamis bahawa ia telah mengambil langkah untuk menangani jurang yang besar dalam kadar audit antara pembayar cukai berkulit hitam dan pengemuka lain, dan meneliti dengan lebih dekat pengembalian orang kaya dan syarikat besar.

“Kami sedang menyeluruh semula usaha pematuhan untuk maju komitmen kami terhadap pentadbiran cukai yang adil, saksama dan berkesan serta memegang diri kami bertanggungjawab kepada pembayar cukai yang kami beri perkhidmatan,” mengikut satu kenyataan.

Satu kajian Januari 2023 yang melibatkan penyelidik universiti dan Jabatan Perbendaharaan mendapati data IRS memilih pembayar cukai berkulit hitam untuk audit pada kadar sehingga 4.7 kali ganda berbanding pembayar cukai bukan berkulit hitam. Kajian itu mendapati IRS secara berlebihan mengaudit orang yang mendakwa potongan cukai , yang bertujuan untuk pekerja dan keluarga berpendapatan rendah hingga sederhana: Walaupun pembayar cukai berkulit hitam membentuk 21% tuntutan untuk potongan itu, mereka menjadi fokus 43% audit berkaitan potongan tersebut.

“Kami telah mengambil tindakan awal yang dramatik untuk mengurangkan bilangan audit tersebut. Kami juga telah membuat perubahan kepada kriteria pemilihan untuk audit tersebut,” kata Pengarah IRS Daniel Werfel.

Werfel, yang telah , telah memberi keterangan di hadapan Kongres mengenai isu ini dan pada September lalu beliau menulis kepada Jawatankuasa Kewangan Senat bahawa IRS akan membuat perubahan.

Audit yang bersifat diskriminasi itu, katanya kepada wartawan, “merosakkan kepercayaan terhadap sistem cukai kami.”

Werfel dan IRS telah berusaha sepanjang tahun lepas untuk menunjukkan bagaimana wang daripada Akta Pengurangan Inflasi, undang-undang besar iklim, kesihatan dan cukai Presiden Joe Biden, telah membantu untuk mengemas kini agensi itu dan meningkatkan perkhidmatan pembayar cukai, serta orang yang menghasilkan kurang daripada $400,000 setahun tidak akan dikenakan lebih banyak audit disebabkan pembiayaan baru.

Dengan mengingatkan janji untuk mengekalkan kadar audit bagi mereka yang menghasilkan $400,000 setahun dan kurang pada tahap 2018, beliau berkata pada Khamis bahawa “kami tidak secara mana-mana melebihi kadar itu.”

Beliau menambah: “Tiada gelombang audit baru akan datang bagi pembayar cukai kelas pertengahan dan rendah” – “ia bukan sebahagian daripada rancangan kami dalam apa jua bentuk.”

IRS kini memberi tumpuan setahun akan datang untuk menggunakan peningkatan pembiayaan untuk menjalankan kadar audit lebih tinggi terhadap yang disyaki mengelak cukai kaya selepas telah mengutip beratus-ratus juta dolar balik cukai tahun ini.

Memastikan orang membayar cukai merupakan salah satu cabaran terbesar agensi kutipan cukai. Kadar audit jutawan jatuh lebih 70% daripada 2010 hingga 2019 dan kadar bagi syarikat besar merosot lebih 50%.

IRS merancang untuk menaikkan kadar audit kepada syarikat dengan aset melebihi $250 juta kepada 22.6% pada 2026, daripada kadar 8.8% pada tahun cukai 2019. Ia juga merancang untuk meningkatkan kadar audit sepuluh kali ganda kepada usaha sama kompleks dengan aset melebihi $10 juta.

“Walaupun IRS telah berjaya melakukan banyak sehingga kini dengan pembiayaan IRA,” katanya, “kami perlu melakukan lebih banyak lagi untuk membuat peningkatan dan mentransformasikan IRS untuk faedah pembayar cukai.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.