TOPSHOT-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT

(SeaPRwire) –   Tentera Pertahanan Israel telah memulakan penggerakan orang awam keluar dari Rafah, mungkin membawa kepada serangan yang lama dijangka ke atas bandar Gaza.

Tentera Pertahanan Israel “akan bertindak dengan kuasa yang sangat besar terhadap pertubuhan pengganas di kawasan tempat kediaman anda,” kata seorang jurucakap pada pagi Isnin. Beliau menggesa penduduk timur Rafah untuk pergi ke utara ke “kawasan kemanusiaan diperluaskan” berhampiran Khan Younis, bandar lain di Gaza.

Pergerakan itu datang selepas perbincangan gencatan senjata antara Hamas dan Israel di Kaherah sepanjang akhir pekan lalu kelihatan gagal, titik perdebatan utama ialah kumpulan militan yang disokong Iran itu mengkekalkan bahawa sebarang gencatan senjata adalah kekal.

Hamas juga membunuh tiga askar Israel dengan serangan roket pada Ahad di persimpangan sempadan Kerem Shalom, salah satu serangan misil terburuknya dalam minggu.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah berbulan-bulan berkata orang awam di Rafah akan dipindahkan keluar sebelum sebarang serangan. Terdapat lebih daripada satu juta orang di bandar itu, kebanyakannya melarikan diri ke sana selepas pecahnya peperangan Israel-Hamas pada Oktober.

Masih belum jelas berapa lama ia akan mengambil untuk menggerakkan keluar kebanyakan orang awam. Pegawai Israel secara peribadi mengakui ia mungkin mengambil masa berminggu-minggu, manakala Amerika Syarikat telah menyatakan keraguan bahawa ia boleh dilakukan dengan selamat.

Kebanyakan negara Arab dan banyak negara Eropah telah menyatakan Israel tidak seharusnya menyerang Rafah, kerana takut ia akan menyebabkan kematian orang awam dalam jumlah besar.

Shekel Israel melemah 0.9% kepada 3.74 terhadap dolar Amerika Syarikat pada pukul 9:35 pagi di Tel Aviv, menuju penurunan terbesarnya dalam hampir tiga minggu.

Banyak orang awam mungkin memilih untuk kekal di Rafah jika mereka tidak pasti mengenai keadaan di mana mereka akan pergi – Khan Younis, beberapa batu dari Rafah, kebanyakannya telah musnah sejak peperangan bermula pada 7 Oktober. Hamas, yang dianggap sebagai pertubuhan pengganas oleh Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah, juga mungkin menghalang sesetengah mereka daripada meninggalkan.

Israel menyatakan Rafah adalah kubu terakhir Hamas, dengan kira-kira 5,000 hingga 8,000 pejuangnya dan pemimpin kanannya berlindung di bandar itu, serta banyak tebusan Israel.

Tepat selepas pengumuman IDF, penduduk di Rafah menerima panggilan dengan mesej rakaman pra-rekod meminta mereka untuk berpindah ke kawasan yang ditetapkan.

“Kebanyakan jiran saya dan banyak orang di kawasan itu menerima panggilan ini,” kata Kareem Jouda, yang berteduh di timur Rafah, kepada Bloomberg. “Kami belum tahu apa yang harus kami lakukan.”

Tentera juga menjatuhkan risalah.

“Tentera Darat Israel akan bertindak dengan kuasa terhadap pertubuhan pengganas di kawasan tempat kamu kini tinggal,” salah satunya membaca dalam bahasa Arab, menurut tentera. “Sesiapa di kawasan itu meletakkan diri dan ahli keluarga mereka dalam bahaya. Untuk keselamatan anda, berpindahlah serta-merta.”

Tentera Darat IDF menyatakan 100,000 orang terletak di bawah “perintah pemindahan” mereka dan operasi itu terhad kepada skop. Masih belum jelas sama ada tentera akan segera memulakan usaha untuk memindahkan orang di bahagian lain Rafah.

Tentera mengarahkan orang supaya tidak menuju ke pagar sempadan dengan Israel atau Mesir. Rafah terletak berhampiran Mesir.

Kaherah telah menyatakan ia tidak akan menampung bilangan penduduk yang besar melarikan diri dari peperangan kerana itu akan menjadi pengusiran paksa dan mengkhianati hak Palestin untuk negara merdeka. Pegawai Mesir juga menyatakan mereka bimbang pejuang Hamas boleh menyeberang bersama orang awam jika sempadan dibuka.

Peperangan meletus apabila Hamas menyerang selatan Israel dari Gaza, membunuh 1,200 orang dan mengambil 250 tebusan. Pengeboman dan serangan darat Israel di wilayah Palestin itu telah membunuh hampir 35,000 orang, menurut kementerian kesihatan yang dikendalikan Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.