(SeaPRwire) –   Pemimpin Israel telah meluluskan operasi tentera ke bandar Rafah, Gaza, dan pasukan tentera Israel kini menyerang sasaran di kawasan itu, mengumumkan pegawai pada Isnin.

Langkah itu diambil beberapa jam selepas Hamas mengumumkan bahawa mereka telah menerima cadangan gencatan senjata Mesir-Qatar, yang boleh mengakhiri tujuh bulan perang di Gaza.

Walau bagaimanapun, masih tidak pasti sama ada perjanjian telah disegel. Pejabat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menyatakan bahawa cadangan itu “jauh dari tuntutan penting Israel”, tetapi bahawa mereka akan menghantar negosiator untuk terus berbincang mengenai perjanjian gencatan senjata.

Awal Isnin, tentera Israel menyatakan mereka mengarahkan kira-kira 100,000 orang untuk mengosongkan Rafah, menandakan serangan darat yang lama dijanjikan mungkin akan segera bermula. Israel menyatakan Rafah adalah kubu terakhir Hamas. Amerika Syarikat menyatakan bahawa mereka menentang serangan Rafah kecuali Israel menyediakan rancangan “boleh dipercayai” untuk melindungi orang awam di sana.

Lebih daripada satu juta orang di Rafah berkumpul di khemah dan apartmen yang terlalu sesak selepas melarikan diri daripada serangan tentera Israel di bahagian-bahagian lain wilayah itu. Perang di Gaza telah memaksa kira-kira 80% penduduk 2.3 juta orang wilayah itu dari rumah mereka dan menyebabkan kemusnahan meluas di beberapa bandar. Jumlah kematian di Gaza telah meningkat ke lebih daripada 34,500 orang, .

Perang itu bermula pada 7 Oktober apabila Hamas menyerang selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menculik kira-kira 250 orang lagi. Israel menyatakan militan dan sisa-sisa lebih daripada 30 orang lain.

Kini:

— Hamas menerima untuk Gaza selepas Israel mengarahkan pemindahan Rafah sebelum serangan.

— perarakan tahunan peringatan di ditenggelami oleh perang Israel-Hamas.

— operasi tempatannya dan merampas sebahagian daripada peralatannya.

— menggunakan upacara Holocaust untuk menepis tekanan antarabangsa terhadap serangan ke atas Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.