(SeaPRwire) –   Perbalahan lama antara Drake dan Kendrick Lamar telah meletus beberapa hari kebelakangan ini apabila para penyanyi rap berulang kali melemparkan hinaan dan dakwaan mengenai keluarga dan kehidupan peribadi masing-masing dalam siri lagu diss yang semakin meningkat yang juga melibatkan penyanyi rap hebat lain termasuk Metro Boomin dan DJ Mustard.

Pertengkaran ini, di mana setiap penyanyi rap telah membuat dakwaan tidak disahkan banyak, menyebabkan Drake membalas dalam lagu pada Ahad lalu bahawa beliau “jijik” dengan dakwaan Lamar terhadapnya, termasuk bahawa beliau mempunyai anak rahsia dan terlibat dalam hubungan seks dengan remaja di bawah umur, yang beliau nafi.

Dalam “The Heart Part 6” – judul yang merujuk kepada siri lagu “The Heart” Lamar – Drake berkata beliau akan “ditangkap” jika ada kebenaran mengenai dakwaan bahawa beliau mempunyai hubungan tidak wajar dengan remaja di bawah umur. Penyanyi rap Kanada berusia 37 tahun, yang mempunyai anak lelaki berusia 6 tahun itu juga mencadangkan bahawa beliau telah mengeluarkan maklumat palsu mengenai mempunyai seorang anak perempuan kepada Lamar, menyanyi: “Kami merancang selama seminggu dan kemudian kami berikan maklumat itu kepadamu/ Seorang anak perempuan berusia sebelas tahun, saya pasti dia akan mengambilnya.”

Pertarungan antara kedua-dua lelaki itu mencapai puncaknya (setidak-tidaknya sehingga kini) pada akhir minggu lalu, dengan pengeluaran beberapa lagu oleh dan menampilkan kedua-dua artis tersebut. Walaupun hubungan tegang antara kedua-dua mereka bermula bertahun-tahun lalu, asal-usul pertengkaran kali ini boleh ditelusuri kepada lagu Drake “First Person Shooter”, yang dikeluarkan sebagai sebahagian daripada albumnya, For All the Dogs, pada bulan Oktober lalu. Semasa trek itu, tetamu khas J. Cole memanggil dirinya, Drake dan Lamar “Big Three”. Apabila Lamar ditampilkan dalam lagu Future “Like That” pada 22 Mac, beliau menyerang Cole dan Drake atas cadangan bahawa mereka berada pada tahap yang sama.

Drama yang menyusul telah membawa dakwaan serius yang tidak disahkan ke hadapan, dan tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan. Ia adalah bab terbaru dalam tradisi panjang pertengkaran rap yang telah melihat permusuhan antara Jay-Z dan Nas serta Tupac dan Biggie.

Berikut adalah garis masa terkini pertengkaran antara Drake dan Kendrick Lamar.

Latar belakang dan “First Person Shooter”

Kedua-dua penyanyi rap mencapai kemasyhuran arus perdana pada awal 2010-an. Mereka pernah bekerjasama di masa lalu; pada album 2011 Drake, Take Care, Lamar ditampilkan dalam antara lagu, dan Lamar mempunyai Drake pada album studio keduanya pada 2012, Good Kid, M.A.A.D City, pada lagu “Poetic Justice.”

Tanda pertama masalah kelihatan telah muncul pada 2013, apabila Lamar muncul dalam lagu Big Sean “Control.” Lamar memanggil Drake dan beberapa penyanyi rap lain dalam lagu itu, tetapi Drake tidak memberikan balasan pada mulanya, dengan menunjukkan dalam temubual pada masa itu bahawa beliau tidak akan mengambil umpan.

Sebaliknya, Drake terlibat dalam pertengkaran dengan Meek Mill pada 2015 yang menelan banyak masa beliau, dan kemudian pada 2018, beliau terlibat dengan Pusha T, yang mendedahkan bahawa Drake sedang menyembunyikan bayi rahsia dalam lagu “The Story of Adidon” – yang kemudian Drake akui benar.

Ia hanya sehingga keluarannya “First Person Shooter” tahun lalu bahawa Drake membuka semula konflik dengan Lamar, sama ada secara sengaja atau tidak, selepas Cole merujuk kepada dirinya, Drake dan Lamar sebagai “Big Three”.

Verse Kendrick dalam “Like That”

Lamar, yang memenangi Anugerah Akademi untuk albumnya DAMN. pada 2018, tidak bersetuju dengan idea bahawa beliau dan Drake berada pada tahap yang sama. Baris utama dalam lagu Future “Like That”, yang dihasilkan oleh Metro Boomin, adalah, “Motherf-ck the big three, it’s just big me.”

Beliau juga merujuk kepada album terbaru Drake, For All The Dogs, menyanyi: “‘Fore all your dogs gettin’ buried/ That’s a K with all these nines, he gon’ see Pet Sematary.”

J. Cole memasuki pertengkaran dengan “7-Minute Drill”, tetapi cepat menarik diri

Tidak lama selepas keluaran “Like That”, Cole mengeluarkan album kejutan bertajuk Might Delete Later, dan salah satu lagu, “7 Minute Drill”, termasuk diss terhadap Lamar.

Dalamnya, beliau menyanyi: “Your first sh-t was classic, your last sh-t was tragic/ Your second sh-t put n—-s to sleep, but they gassed it/ Your third sh-t was massive, and that was your prime,” baris yang banyak pendengar mengambil isu kerana Cole mencadangkan bahawa To Pimp a Butterfly (album yang dianggap sebagai album terbaik Lamar) membosankan. Beliau mengatakan dalam lagu bahawa orang tidak peduli tentang Lamar, menyanyi: “He averagin’ one hard verse like every thirty months or somethin’/ If he wasn’t dissin’, then we wouldn’t be discussin’ him.”

Walau bagaimanapun, Cole kemudian memutuskan untuk menjauhkan diri dari pertengkaran itu. Beliau kemudian berkata lagu itu “tidak sesuai dengan semangatnya” dan mengeluarkannya dari perkhidmatan streaming pada 12 April, dengan mengatakan tindakannya adalah antara “yang paling bodoh, lucu” yang pernah beliau terlibat.

Drake beritahu Lamar beliau perlu buat “Push Ups”

Peminat rap menanti dengan degup jantung balasan Drake, dan beliau kembali ke pertengkaran itu bukan dengan satu lagu, tetapi dua, “Push Ups” dan “Taylor Made Freestyle”, yang dikeluarkan pada 19 April. Penyanyi rap Toronto itu cuba meletakkan Lamar di tempatnya, memanggilnya “pipsqueak” dan menyanyi: “How the f-ck you big steppin’ with a size-seven men’s on?” Drake juga cuba mengejek Lamar kerana menampilkan diri dalam lagu pop.

Tetapi lagu itu hanya singkat waktunya selepas Drake menerima surat daripada estate Tupac Shakur kerana menggunakan vokal AI dari legenda rap itu, yang meninggal dunia pada 1996. Drake terpaksa mengeluarkan “Taylor Made Freestyle” dari semua platform awam. Estate itu berkata mereka tidak akan pernah meluluskan penggunaan suara Shakur untuk trek itu.

Lagu itu juga menampilkan vokal AI dari Snoop Dogg, yang mengunggah di Instagram.

Balasan pedas Lamar “Euphoria”

Lamar kembali pada 30 April dengan balasan permusuhan “Euphoria”, penuh dengan makna ganda dan potongan dalam. Judul itu kelihatan merujuk kepada rancangan HBO dengan nama yang sama, di mana Drake adalah eksekutif penerbit. Lagu itu bermula dengan sampel Richard Pryor dari The Wiz yang berkata: “Everything they say about me is true, I’m a phony.”

Kemudian Lamar mula menembak diss selepas diss selepas diss. “Fabricatin’ stories on the family front ’cause you heard Mr. Morale/ A pathetic master manipulator, I can smell the tales on you now/ You’rе not a rap artist, you a scam artist with the hopes of being accеpted,” beliau menyanyi. “Tommy Hilfiger stood out, but FUBU never had been your collection,” mengambil kesempatan terhadap identiti biraci Drake.

Beliau terus memanggil dirinya “pengkritik terbesar” sebelum melepaskan serangan dalam lagu itu, “I hate the way that you walk, the way that you talk/ I hate the way that you dress/ I hate the way that you sneak dissing/ If I flight it’s gonna be direct/ We hate the b-tches you f–ck because they confuse themselves with real women.” Beliau mengakhiri lagu dengan mengatakan beliau tidak suka cara Drake mengucapkan perkataan N dan mencadangkan beliau tidak lagi mengucapkannya.

“6:16 in LA” dan pelbagai makna di sebalik judul

Lamar mengeluarkan lagu kedua dalam minggu yang sama beliau mengeluarkan “Euphoria”, dengan pelbagai makna yang mungkin di sebalik ju

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.