(SeaPRwire) –   Deepfake AI semakin menjadi isu besar dalam bidang seperti filem hingga media sosial. Pada malam Isnin, karpet merah Met Gala tidak terlepas daripada isu ini. Selepas bintang-bintang mula tiba untuk acara tahunan fesyen yang paling besar, beberapa imej AI bintang serta merta mula tersebar di talian, dan pada beberapa kes sukar untuk membezakan mana satu ialah benar.

Pertama Mei setiap tahun ialah salah satu acara paling ditunggu-tunggu, menarik ramai nama-nama terbesar dalam hiburan dan fesyen. Dan sentiasa ada beberapa bintang yang kedatangan mereka di anak tangga Metropolitan Museum of Art di New York, untuk merayakan pameran terkini Institut Kostum, amat ditunggu-tunggu. Tahun ini, pengguna X mengambil kesempatan dengan keghairahan peminat untuk melihat bintang-bintang ini dengan menyebarkan imej buatan Katy Perry, Rihanna, dan Selena Gomez—yang sebenarnya tidak hadir di karpet merah.

Awal malam, imej AI pertama yang mula tersebar ialah Perry dalam gaun bunga yang kelihatan diperbuat daripada lumut, diilhamkan oleh tema malam itu, “Putri Tidur: Taman Masa”. Ia diunggah ke X pada permulaan karpet merah Met Gala dan, dalam tempoh tiga jam, mendapat lebih 288,000 suka dan melebihi 9 juta tontonan. Ia diunggah dengan keterangan ringkas “Katy Perry. Itu sahaja” dan hashtag Met Gala.

Lebih imej AI Perry kelihatan berjalan di karpet mula bermuncul di seluruh X. Satu imej lain menunjukkan versi AI penyanyi memakai gaun berkorset dengan trek berinspirasikan vineyard dan plat dada berbentuk kunci. Ia ditonton lebih 2 juta kali dan mendapat lebih 94,000 suka. Penyanyi menyukai kedua-dua posting di X.

Rihanna antara bintang paling ditunggu-tunggu di karpet merah Met Gala kerana sentiasa mengejutkan dan menggembirakan dengan pakaiannya untuk acara itu. Tetapi artis dan pengasas fesyen itu memutuskan untuk melepasi majlis malam ini. Itu tidak menghalang penonton di talian membawanya ke majlis itu sendiri, mencipta versi AI apa yang mereka fikir dia akan pakai di karpet. Seorang pengguna memuat naik foto ciptaan AI Rihanna dalam gaun badut dengan bahagian lengan bulat menampilkan lukisan flora dan fauna—mungkin pilihan terlalu selamat memandangkan pilihan fesyen Rihanna sebelum ini.

Gomez juga diberikan pakaian untuk acara itu, dalam imej AI bergaun biru, hijau, dan ungu menyerupai kupu-kupu.

Walaupun semua posting mempunyai kesan lembah uncanny, ketepatan dan perincian mereka begitu sehingga tidak hairan banyak pengguna talian tidak dapat membezakan. Menjelang 10 malam, karpet telah berakhir dan semua bintang yang dijadual hadir ke majlis itu telah memasuki dalamannya, jadi selamat anda anggap mana-mana gambar baru yang muncul kemungkinan besar tidak benar. Tetapi malam itu menjadi peringatan bahawa imej sebegini ialah sebahagian realiti talian kita, dan keupayaan kita untuk membezakan yang palsu daripada yang benar ialah aspek penting kecelik media—sekurang-kurangnya sehingga tahap di mana mustahil untuk membezakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.