(SeaPRwire) –   Plak petunjuk, bom asap dan mercun menjadi bercampur dengan kamera dan peminat yang gembira sebagai skor penunjuk perasaan pro-Palestin cuba untuk membuat jalan mereka ke majlis malam itu untuk mengganggu urusan mewah di Bandar Raya New York.

Semasa selebriti membuat kemasukan fesyen mereka di tangga Muzium Seni Metropolitan (MET), beratus-ratus penunjuk perasaan berkumpul di luar Kolej Hunter sebagai sebahagian daripada “Hari Amaran Bandar Raya”, di mana sekolah di seluruh NYC mengambil bahagian dalam demonstrasi membantah serangan Israel yang berterusan ke atas Gaza, mengikut rakaman yang dikongsi oleh wartawan (Kolej Hunter berjarak kira-kira 1.2 batu dari MET). Penunjuk perasaan menuntut Israel menarik diri daripada serangan ke atas Rafah dan memanggil gencatan senjata dalam peperangan Israel-Hamas.

Penunjuk perasaan Pro-Palestin mengambil ke jalan berarak di Madison Avenue di bahagian Upper East Side Manhattan, sebelum menanggalkan sekatan yang menghalang akses ke Laluan Kelima dan ke muzium itu. Jeritan “Ia dipanggil, Menarik Diri! Kami tidak akan berhenti. Kami tidak akan berehat!” boleh didengar ketika kumpulan itu membuat jalan mereka lebih dekat ke majlis itu.

Kira-kira pada pukul 7:11 malam, penunjuk perasaan hampir dengan MET dan turun ke Laluan Park. Beberapa menyalakan bom asap dan mercun. Mereka menanggalkan sekatan tambahan di jalan mereka.

Rakaman yang dimuat naik ke X kelihatan menunjukkan pegawai NYPD menahan penunjuk perasaan di luar majlis itu, dengan yang lain menjerit “Biarkan mereka pergi” ketika berdiri di seberang jalan.

Dan sebagai pelbagai bintang membuat jalan mereka ke tangga MET, penunjuk perasaan terus mengambil laluan alternatif dan membuat belokan tiba-tiba dalam usaha untuk mengelak pegawai NYPD, mengikut Smith. Pegawai dengan Kumpulan Tindak Balas Strategik (SRG) NYPD mengikut tetapi penunjuk perasaan dilaporkan mengambil ke trotoar sebelum kembali ke jalan. Smith kemudian akan melaporkan bahawa demonstrasi itu dibalikkan dan kembali ke Laluan Park.

Beberapa orang telah ditahan, NYPD mengesahkan dengan The Independent. Mereka tidak akan memberikan butiran tambahan mengenai penahanan.

Demonstrasi dan kem sepanjang kampus kolej di AS dan dunia telah berkembang dengan mantap dalam minggu-minggu kebelakangan ini, apabila pelajar dan penunjuk perasaan fakulti menuntut bahawa institusi mereka menarik diri daripada syarikat-syarikat yang menyokong atau menjalankan perniagaan di Israel.

Penunjuk perasaan itu telah membawa kepada penangkapan dan penggantungan beribu-ribu pelajar, sementara juga memberikan kesan mahal kepada kolej. bahawa ia akan membatalkan majlis tamat pengajian utama universiti itu demi majlis-majlis yang lebih kecil selepas perbincangan dengan pemimpin pelajar dan mengikuti minggu-minggu ketegangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.