We Were the Lucky Ones

(SeaPRwire) –   Antara banyak persepsi salah tentang Holocaust yang secara tidak sengaja diperjuangkan oleh pencipta Hollywood yang bermaksud baik, yang paling merusak adalah gagasan bahawa Yahudi adalah mangsa pasif, dengan pasrah dikumpulkan ke dalam kereta api tanpa udara untuk dimusnahkan di kem maut. Cerita balas dendam berdarah seperti ‘Inglourious Basterds’ kecuali, akaun yang sebenar tentang pertahanan diri Yahudi di hadapan pemusnahan Nazi sangat sedikit. ‘We Were the Lucky Ones’, adaptasi lapan bahagian Hulu novel oleh Georgia Hunter, memberikan naratif lawan keberanian yang jarang. Namun ia masih jatuh mangsa kepada banyak konvensi yang merobek hati, mengecilkan pengalaman yang mencuri banyak fiksyen Holocaust daripada khusus dan wawasan.

Memulakan 28 Mac, ‘Lucky Ones’ meliputi hampir satu dasawarsa dalam kehidupan Kurcs, sebuah keluarga Yahudi besar, mesra dan kelas pertengahan atas berpusat di Radom, Poland. Kami bertemu mereka pada tahun 1938, pada hari Addy (Logan Lerman), seorang penggubah yang agak terkenal di Paris, tiba di apartmen ibu bapa mereka (Robin Weigert dan Lior Ashkenazi) untuk Paskah. Adiknya Mila (Hadas Yaron) mengandungkan anak pertamanya dengan suaminya, Selim (Michael Aloni). Adik lelakinya Jakob (Amit Rahav) kelihatan lebih bersemangat tentang kekasihnya, Bella (Eva Feiler), daripada kajiannya di sekolah undang-undang. Anak sulung Genek (Henry Lloyd-Hughes) adalah protégé dan rakan bapanya.

RADOM

Dengan maaf kepada Addy, watak benar keluarga itu adalah anak bongsu perempuan Halina, seorang wanita muda yang bijak, keras kepala dan bersemangat dimainkan oleh bintang ‘ ‘ dan ‘ ‘ . Dia mempunyai mata kepada penginap yang ditanggung oleh ibu bapa mereka, jurutera Adam (Sam Woolf), mungkin dengan harapan membentuk hubungan cinta. Lebih genting, dalam fikirannya, adalah pencarian arah dalam hidupnya. Selepas bisikan gelisah tentang peningkatan antisemitisme tempatan mempresagikan serangan Jerman yang tiba-tiba ke Poland, Halina mencari tujuan itu dalam bekerja untuk rintangan anti-Nazi—dan, lebih daripada itu, dalam berusaha untuk menjaga ibu bapa dan adik-beradiknya selamat. Seiring tahun berlalu dan penganiayaan Yahudi meningkat, dia akan berbohong, menyogok, berjuang, merancang, mengambil perjalanan yang panjang dan berbahaya, dan menanggung segala jenis penyiksaan dalam usaha tak kenal lelah untuk memastikan bahawa Kurcs terselamat dari Holocaust.

Walaupun berdasarkan kisah benar, ‘Lucky Ones’ cenderung kepada ketidakpercayaan dalam penerangannya tentang kepelbagaian pengalaman zaman Perang Dunia II yang mengerikan yang Kurcs selamatkan, di empat benua. Beberapa pergi ke Lvov di bawah kawalan Soviet, untuk mengambil peluang dengan Stalin; satu cerita yang diatur di kem buruh Siberia mengikuti. Mereka yang tinggal di Radom melihat rumah mereka dirampas, pekerjaan mereka dimansuhkan, perniagaan mereka dicuri. Selepas Nazi menyerang Perancis, Addy terdampar di atas kapal menuju Brazil – tetapi akan ada banyak perhentian yang tidak dijangka dalam perjalanannya ke kebebasan. Sementara itu, ada pogrom, ghetto, skuad tembakan, Yahudi yang berpura-pura sangat anti-Semitik gentile, biarawati dibayar untuk menyembunyikan kanak-kanak muda di pusat anak yatim, sedikit pandangan ke dalam kem tahanan dan di bawah pemerintahan Vichy di Senegal.

LVOV

Keluasan pengalaman yang ditunjukkan oleh siri ini, dan tumpuannya kepada Yahudi yang tidak pergi sunyi-sunyi dari bilik tamu mereka ke bilik gas, boleh menjadikannya alat pengajaran yang berguna. Yang bukan bermakna ia kering; saya menangis sepanjang penghujung, berkat persembahan yang secara universal meyakinkan dan dalam beberapa kes, seperti King dan Lerman, cemerlang. (Saya ingin Weigert, yang hebat dalam rancangan seperti ‘ ‘ dan , diberi lebih untuk dilakukan.) Dan walaupun ia boleh mengelirukan untuk menonton watak bercakap bahasa Inggeris berloghat Poland di Radom dan bahasa Perancis berloghat Inggeris di Paris demi penonton Amerika yang takut subtitle, saya menghargai pengarah Erica Lipez () pilihan untuk tidak terlalu menjelaskan budaya Yahudi.

Walaupun mempunyai banyak kelebihan, ‘Lucky Ones’ jatuh ke dalam perangkap yang sama seperti terlalu banyak drama Holocaust yang lain. Skrip boleh sangat malas, penuh dengan ayat-ayat penuh yang pernah didengar sebelum ini: “Keseluruhan Eropah telah gila.” “Mengapa kamu tidak membiarkan saya mencintaimu?” “Jerman datang!” Terlalu banyak Kurcs, setiap dengan pasangan yang signifikan, sehingga semua kecuali Halina dan Addy boleh kelihatan serupa. Ini, sebahagiannya, disebabkan oleh personaliti kabur namun tidak khusus yang dimiliki setiap watak Yahudi dalam rancangan tentang Holocaust. Dan apabila seorang Kurc terselamat di mana kita menonton Yahudi lain yang tidak beruntung mati, implikasi tidak sengaja tetapi tidak kurang merosakkan ialah mereka lebih unggul daripada jutaan di seluruh Eropah yang tidak setuju – lebih bijak, lebih kuat, lebih berdaya oleh cinta mereka satu sama lain.

Sebarang orang dengan hati yang berfungsi akan mencari kisah keluarga ini menyentuh. Penonton yang pendidikan Holocaust mereka datang semata-mata dari Hollywood mungkin juga mendapati ia memberi penerangan. Apa yang kurangnya, sebagai karya seni (ia akan menjadi kejam untuk memanggilnya karya hiburan), adalah tahap wawasan yang mungkin membenarkan meletakkan kita melalui lapan jam kesengsaraan manusia. Apa maknanya bahawa tidak hanya Nazi, tetapi secara praktiknya seluruh dunia, membuatkan mustahil bagi Yahudi untuk mencari keselamatan semasa Perang Dunia II? Bagaimana kisah Kurcs berbicara kepada krisis pelarian semasa di seluruh dunia? Bagaimana ia meniru pemisahan keluarga yang berlaku di sempadan selatan Amerika Syarikat sendiri? Dengan begitu banyak drama Holocaust, di skrin besar dan kecil, yang bersaing untuk menarik tali hati kita, tahap untuk contoh yang benar-benar penting adalah tinggi. ‘We Were the Lucky Ones’ hampir sampai tetapi tidak melepasinya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.