(SeaPRwire) –   (NAIROBI, Kenya) — Kerajaan Kenya telah memulakan kerja-kerja merobohkan rumah-rumah yang dibina di kawasan berisiko banjir dan menawarkan keluarga-keluarga yang dipindahkan dengan 10,000 shilling Kenya ($75) untuk berpindah setelah tarikh akhir untuk berbuat demikian telah tamat pada tengah-tengah .

Di ibu negara, Nairobi, sebuah buldozer merobohkan dinding-dinding besi sementara orang ramai menonton dalam kesedihan. Pasukan keselamatan bersenjata dan berpelindung mengawal kawasan tersebut dan melepaskan gas pemedih mata ke atas sesetengah penduduk. Kerajaan minggu lepas memberitahu ribuan orang yang tinggal berhampiran sungai, empangan dan kawasan berisiko banjir untuk berpindah kerana hujan lebat yang menyebabkan 238 orang maut dalam beberapa minggu yang lalu terus melanda.

Kebanyakan mereka yang rumah mereka dirobohkan berkata mereka tidak tahu hendak pergi walaupun kerajaan mendakwa mereka diberitahu mengenai pilihan. Human Rights Watch .

“Sekarang apa yang akan kami lakukan? Kami cintakan presiden kami, dan itulah sebabnya kami menyokong beliau. Beliau perlu datang membantu kami,” kata Jekenke Jegeke kepada The Associated Press.

Presiden William Ruto, yang melawat penempatan informal Mathare yang besar di sepanjang Sungai Nairobi pada Isnin, berkata mereka yang rumah mereka dirobohkan akan diberi 10,000 shilling Kenya ($75) untuk membantu mereka berpindah ke tempat lain.

Tiga orang, termasuk dua kanak-kanak, telah mati di Mathare selepas dilanggar buldozer semasa kerja-kerja merobohkan — satu sebelum lawatan presiden dan dua selepas itu — mengikut kumpulan masyarakat madani.

Pemimpin pembangkang Raila Odinga minggu lepas memberi amaran kepada kerajaan daripada merobohkan lebih banyak rumah tanpa rancangan pemindahan tempat yang ada.

Bilangan mereka yang terjejas oleh banjir di Kenya telah meningkat ke 235,000, dengan kebanyakan mereka tinggal di kem-kem.

Menteri Dalam Negeri Kithure Kindiki selasa mengulangi perintah pemindahan ke 200 keluarga yang tinggal di kawasan Kijabe, berjam-jam perjalanan dari Nairobi, di mana kira-kira 60 orang terbunuh dan rumah mereka hanyut apabila air memecahkan terowong keretapi tersumbat minggu lepas.

Bencana itu mencetuskan perintah pemindahan kerajaan. Belum jelas berapa banyak rumah merata Kenya yang telah dirobohkan sejak itu.

Sementara itu, Kabinet Kenya telah berkata tahap air di dua empangan hidroelektrik utama negara — Masinga dan Kiambere — telah mencapai “tahap sejarah”, dengan penduduk di hilir Sungai Tana diminta berpindah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.